Antonescu: Liberalii germani au făcut o figură de secondat minor. Scorul lui Merkel e justificat

Preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat, luni, că liberalii germani nu au reuşit să facă altceva decât "o figură de secondant minor" al cancelarului Merkel, fapt care a determinat scorul sub aşteptări în alegeri, însă victoria obţinută de CDU este una justificată.

411 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Liberalii germani au făcut o figură de secondat minor. Scorul lui Merkel e justificat

Crin Antonescu (Imagine: Andrei Alex Moise/Mediafax Foto)

"Rezultatul sub aşteptări atât al liberalilor germani, cât şi al social-democraţilor, se explică înainte de toate printr-un profil foarte scăzut al acestora, unii alături de Uniunea Creştin Democrată, la guvernare, ceilalţi chiar în opoziţie. Liberalii au avut două probleme majore: una privitoare la conducere, au început cu Westerwelle şi terminat cu vicecancelarul Roesler, niciunul dintre ei nereuşind să facă altceva decât o figură de secondat minor al cancelarului", a declarat Antonescu.

De asemenea, preşedintele PNL a afirmat că liberalii germani nu au reuşit să-şi asume pe agenda guvernării teme cu care cu patru ani în urmă obţineau un scor bun.

Liderul PNL a afirmat că rezultatul alegerilor din Germania nu este o surpriză.

"În timpul celui de-al doilea mandat al cancelarului Merkel, cu Germania s-au întâmplat două lucruri esenţiale. Pe de o parte, în vreme ce toate ţările UE au fost puternic zdruncinate de criză, Germania a parcurs foarte bine această criză şi este în creştere pe toţi indicatorii semnificativi, economici în principal. Al doilea lucru care s-a petrecut este că Germania a devenit în mod evident liderul de facto al UE. Când oferi unei naţiuni două lucruri ca acestea este absolut normal să primeşti încrederea în continuare", a mai afirmat Antonescu.

Cancelarul german Angela Merkel a obţinut o victorie triumfală în alegerile legislative de duminică, partidul său conservator (CDU/CSU) însumând 41,5% din voturile exprimate, potrivit unor rezultate oficiale parţiale, relatează AFP.

Aliatul său liberal (FPD) este dat afară din Bundestag pentru prima dată în istoria republicii de după unificare, din cauză că nu a atins pragul de 5% (4,8%), iar Partidul Social-Democrat (SPD), cu care Merkel urmează să discute formarea unei "mari coaliţii" a obţinut 25,7% din voturi.

Verzii au înregistrat o scădere sensibilă, cu 8,3% din voturile exprimate (cu 2,3 puncte procentualemai puţin ca la alegerile precedente), iar Die Linke (stânga radicală) a scăzut cu 3,3 puncte procentuale, la 8,6%.

O nouă mişcare antieuro, Alternative für Deutscheland (AfD), creată în primăvară, a atins 4,7%, sub pragul de 5% necesar pentru a fi reprezentată în Camera inferiioară a Parlamentului german.

Prezenţa la urne a fost de 71,5%, un pic mai bună decât cele 70,8% din 2009, un record de slabă participare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici