Antonescu: Să nu ne întoarcem la perioada 2004 când ieşim din epoca Băsescu

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni seară, că temerea sa este ca la finalul "epocii Băsescu" să nu existe o întoarcere la momentul 2004, deoarece "există acum semnele unui asemenea pericol", făcând referire la "un tip de autoritarism, la un tip de clientelă, la un tip de demagogie".

232 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Să nu ne întoarcem la perioada 2004 când ieşim din epoca Băsescu

Preşedintele PNL Crin Antonescu (Imagine: Thomas Câmpean/Mediafax Foto)

Preşedintele PNL a declarat, într-o emisiune a postului B1 TV, că a avut cu Victor Ponta o relaţie apropiată, în care şi-a pus speranţele în actualul premier.

"Victor Ponta e un om în legătură cu care eu am nutrit mari speranţe şi o bună parte din ele încă le nutresc, îmi apăr speranţele, încerc să le împlinesc. (...) În toată această perioadă a epocii Băsescu - eu fiind un opozant de dată foarte timpurie - mi-am pus mereu problema ca atunci când vom ieşi din această perioadă va trebui să fim extrem de atenţi ca să ieşim pe la ieşire, nu pe la intrare. Cu alte cuvinte, vrem să terminăm cu epoca Băsescu, şi se va termina, dar asta nu înseamnă că e voie să ne întoarcem sub vreun singur aspect în 2004", a afirmat Antonescu.

El a fost întrebat dacă se teme că există "semne" în acest sens.

"Există întotdeauna într-o societate precum cea românească şi există acum semne ale unui asemenea pericol, (...) există oameni care cred că până la sfârşitul lui 2004 era bine, şi nu era bine deloc", a răspuns liderul PNL.

De asemenea, Antonescu a fost întrebat la ce anume se referă.

"La un tip de autoritarism, la un tip de clientelă, la un tip de demagogie, la un tip de paralizie a justiţiei. (...) Întotdeauna am avut undeva această teamă că atunci când ieşim, trebuie să ieşim în partea aialaltă, nu de unde s-a plecat", a mai afirmat liderul PNL.

Totodată, el a fost întrebat dacă are impresia că Victor Ponta s-a schimbat faţă de momentul înfiinţării USL.

"Eu nu vreau, şi sper din tot sufletul, ca Victor Ponta din 2014, sau din 2016, să fie mult diferit de Victor Ponta din 2011, cu care am pornit la drum. (...) Victor Ponta din 2013 nu-mi pare fundamental diferit, dar îmi pare expus - aşa cum se întâmplă cu fiecare dintre noi atunci când ajungem într-o poziţie importantă, şef de partid, prim-ministru - îmi pare expus multor pericole şi sper din tot sufletul, dacă pot să-i dau o mână de ajutor o fac uneori chiar vorbind public, chiar dacă unii nu înţeleg că asta e o formă de ajutor, să reziste", a mai afirmat preşedintele PNL.

Preşedintele PNL a fost invitat să compare prestaţia lui Victor Ponta ca premier cu cea a foştilor premieri Adrian Năstase sau Călin Popescu Tăriceanu.

"Eu cred că e mai bun decât amândoi (decât Năstase şi Tăriceanu, n.r.). Domnul Tăriceanu a luat câteva măsuri esenţial bune, cota unică de pildă, dar nu a luat-o singur, a luat-o împreună, dar a luat-o (...). A ratat şansa câtorva măsuri de dreapta care chiar se puteau lua atunci şi din punct de vedere politic ca majoritate, şi din punct de vedere bugetar. Le-a ratat luând în schimb câteva măsuri grosolane de stânga în scop electoral", a afirmat Antonescu.

Liderul PNL a precizat că, spre deosebire de Adrian Năstase care conducerea un guvern monocolor, cu câţiva "sateliţi de majoritate", Victor Ponta conduce o coaliţie cu o majoritate foarte largă, "dar greu de ţinut în echilibru".

"Deocamdată apreciez ca bună prestaţia lui, pentru că nu a căzut în stângism, pentru că nu a căzut în populism, pentru că a început să plătească arierate, pentru că a început să plătească datorii, pentru că a ajuns cu absorţia fondurilor la 30%", a mai spus Antonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici