Baconschi: Diplomaţia românească merită felicitări pentru ce a făcut în privinţa Schengen

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, vineri, că diplomaţia românească merită felicitări şi pentru ceea ce a făcut în privinţa Schengen, reuşind să atragă totalitatea fondurilor europene, dar şi să determine Franţa şi Germania să-şi schimbe poziţia faţă de aderare.

890 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Diplomaţia românească merită felicitări pentru ce a făcut în privinţa Schengen

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Diplomaţia românească merită felicitări şi pentru ce a făcut în privinţa Schengen, în sensul că la nivel tehnic am tras totalitatea fondurilor europene din facilitatea Schengen, am modernizat întreaga noastră reţea consulară la standardele Schengen. În ceea ce priveşte demersurile diplomatice, principala realizare a fost că nu mai avem astăzi împotriva unei extinderi imediate Franţa şi Germania", a spus Baconschi.

El a adăugat că menţinerea Franţei şi Germaniei "pe o poziţie ostilă extinderii ar fi îngropat subiectul fără niciun orizont de timp".

"Am reuşit să flexibilizăm Franţa şi Germania printr-un travaliu diplomatic constant, pe care mi-l asum, dar regula unanimităţii a fost înscrisă în tratate şi în practica UE pentru a garanta egalitatea de statut a statelor membre", a spus Baconschi.

Baconschi a precizat că România este "la un pas doi" de atingerea obiectivului consensului necesar aderării la Schengen.

"Vom continua lupta noastră. În acelaşi timp, aş vrea să dedramatizăm consecinţele imediate ale acestui impas olandez: cetăţenii circulă cu buletinul sau cu paşaportul valabil în toată Europa, a păzi frontiera orientală a UE este mai degrabă o mare responsabilitate şi poate că aşa trebuie să ne explicăm şi entuziasmul Ungariei, care ne susţine, pentru că este vorba despre a pasa puţin mai la Est această responsabilitate", a susţinut ministrul de Externe.

Decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen se amână pentru o dată neprecizată, după ce preşedinţia poloneză a UE nu a supus votului Consiliului JAI de joi acest subiect, din cauza opoziţiei Olandei şi Finlandei.

PSD şi PNL au cerut demisia ministrului de Interne, Traian Igaş, şi a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, pentru acest "eşec".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici