Baconschi respinge acuzaţiile privind neregulile legate de votul românilor de la Paris

Teodor Baconschi, ambasador la Paris, propus pentru şefia Externelor, a declarat, marţi, la audierile din Parlament, că respinge "acuzaţiile nefondate legate de nereguli în cadrul procesului electoral desfăşurat la Paris".

267 afișări
Imaginea articolului Baconschi respinge acuzaţiile privind neregulile legate de votul românilor de la Paris

Baconschi respinge acuzaţiile privind neregulile legate de votul românilor de la Paris (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Resping acuzaţiile nefondate legate de nereguli în cadrul procesului electoral desfăşurat la Paris", a spus Baconschi.

El a declarat că procesul electoral a fost prelungit pentru ca toate persoanele din secţia de votare să poată vota. El a menţionat că intrarea în secţia de votare a fost fixată la porţile ambasadei, lucru pe care l-a apreciat drept "perfect normal" pentru că altfel "ar fi fost creat între poartă şi clădire un no man's land".

"Secţiile din străinătate se organizează în ambasade sau consulate. Ambasada funcţionează în regim de extrateritorialitate, deci teritoriul aparţine României. Faptul că intrarea secţiei de votare a fost fixată la porţile ambasadei este perfect normal pentru că altfel am fi creat între poartă şi clădire un no man's land", a explicat Baconschi, răspunzând astfel unei întrebări formulate de deputatul PSD Valeriu Zgonea referitor la prelungirea excesivă a procesului de votare la Paris, în pofida dispoziţiilor legale.

Baconschi a spus că a primit o instrucţiune "inaplicabilă" de la BEC. "Am primit prin mail, nu oficial. Se cerea să evacuăm cetăţenii aflaţi în secţie după ora locală 21, inclusiv cu ajutorul Poliţiei", a spus Baconschi. El a precizat însă că Poliţia franceză nu are acces în secţia de votare.

"Felul în care s-a votat a fost monitorizat permanent, inclusiv de PSD", a mai spus Baconschi, adăugând că "de la 21.00 n-a mai pătruns nimeni în incinta secţiei".

Valeriu Zgonea l-a întrerupt pe ministrul propus aducându-i la cunoştinţă faptul că în turul al doilea al alegerilor, după ce a fost schimbat preşedintele secţiei de vot a crescut şi numărul de votanţi cu 130%.

În acest context, a intervenit deputatul PDL Gelu Vişan care a cerut "procedură", invocând incorectitudinea faptului că Valeriu Zgonea a intervenit repetat exprimându-şi păreri personale.

Ministrul desemnat, Teodor Baconschi, a intervenit explicând că "la turul întâi au votat circa 2.400 iar la turul al doilea, aproximativ 3.700".

El a reamintit că la referendumul pentru suspendarea preşedintelui, din mai 2007, au votat 3.500 de oameni "pe o procedură similară dar cu altă echipă diplomatică".

"Vorbiţi de parcă la Paris s-ar fi produs cu adevărat fenomene paranormale", a constatat Baconschi.

"Încercarea de a adăuga un nou capitol la romanul Misterele Parisului ne îndepărtează de la axul discuţiilor noastre", a mai spus el.

La rândul său, Sever Voinescu a intervenit solicitând preşedintelui de şedinţă, Titus Corlăţean, să atragă atenţia asupra necesităţii de a menţine discuţia în zona politicii externe, adăugând că nu mai este cazul să se numere în continuare voturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici