Băsescu a promulgat noua Lege ANI

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretul de promulgare a Legii ANI în varianta revizuită, recent, de Parlament.

50 afișări
Imaginea articolului Băsescu a promulgat noua Lege ANI

Băsescu a promulgat noua Lege ANI (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat marţi, 31 august a.c., Decretul pentru promulgarea Legii privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative", potrivit Preşedinţiei.

Legea ANI a fost votată, recent, de plenul Senatului, cu 78 voturi "pentru" şi o abţinere, actul normativ fiind adoptat în forma propusă de Cameră, după ce senatorii au respins amendamentul privind exceptarea liderilor sindicali de la obligaţia de a depune declaraţii de avere.

Forma Legii ANI este cea adoptată de Camera Deputaţilor, la propunerea Guvernului şi a Ministerului Justiţiei.

În noua formă a Legii ANI se revine la la înfiinţarea comisiilor de anchetă de pe lângă Curţile de Apel, şi se stabileşte un singur formular al declaraţiei de avere, care, în forma în care va fi făcută publică va avea datele de identificare blurate, pentru respectarea deciziilor Curţii Constituţionale.

Formularul declaraţiei de avere va conţine date legate de bijuterii, conturi, case, singurul lucru care nu va apărea fiind adresa imobilelor.

Vor trebui declarate contractele derulate cu statul de către demnitari, în declaraţiile de interese.

De asemenea, prin noul text al Legii ANI se reintroduce termenul de trei ani în care Agenţia poate face verificări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici