Băsescu a spus în discuţia cu Fule că abordarea principiului monitorizării justiţiei în UE e inegală

Preşedintele Băsescu a afirmat, în întâlnirea cu comisarul european Stefan Fule, că abordarea principiului monitorizării justiţiei în UE este una inegală, arătând că există state membre "cu situaţii mai precare în acest domeniu decât România", deşi nu se află într-un proces similar de monitorizare.

412 afișări
Imaginea articolului Băsescu a spus în discuţia cu Fule că abordarea principiului monitorizării justiţiei în UE e inegală

Comisarul european Stefan Fule (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul întrevederii, cei doi înalţi oficiali au făcut evaluări cu privire la perspectivele de aderare la Uniunea Europeană pentru statele aflate în curs de negociere.

"Discuţiile au permis şi abordarea subiectului unei eventuale monitorizări pe justiţie postaderare pentru Croaţia. Domnul preşedinte Traian Băsescu a făcut referire la consecinţele negative, în mod clar neanticipate la momentul înfiinţării sale, ale Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), pe care unele state membre îl invocă, în ciuda caracterului său de neutralitate politică, în dosare precum aderarea României la spaţiul Schengen. Domnul preşedinte a afirmat, de asemenea, că abordarea principiului monitorizării justiţiei în Uniunea Europeană este una inegală, dat fiind că există state membre cu situaţii mai precare în acest domeniu decât România, deşi acestea nu se află într-un proces similar de monitorizare", se arată în comunicat.

Preşedintele Băsescu a afirmat că apreciază activitatea comisarului european Stefan Fule pentru menţinerea pe agenda prioritară a Uniunii a problematicii extinderii, dar şi a celei privind întărirea cooperării cu statele din Parteneriatul Estic, iar, în acest sens, comisarul european a menţionat necesitatea valorificării prin noi semne de deschidere a paşilor importanţi făcuţi până în prezent în negocierile cu statele din Balcanii de Vest.

Şeful statului a subliniat importanţa pentru Republica Moldova a unei perspective europene clare şi a afirmat că statul vecin s-a dovedit a fi partenerul cu performanţele cele mai notabile în cadrul Parteneriatului Estic.

Comisarul Fule a ţinut să menţioneze eforturile pe care România le face pentru creşterea autonomiei Republicii Moldova în ceea ce priveşte securitatea energetică, potrivit sursei citate.

În ceea ce priveşte candidatura Serbiei la Uniunea Europeană, comisarul european Stefan Fule a arătat că Protocolul Comisiei Mixte Interguvernamentale între România şi Republica Serbia privind Minorităţile Naţionale - semnat la Bruxelles, Belgia, la 1 martie 2012 - trebuie pus în aplicare cu bună-credinţă de autorităţile sârbe, comisarul european personal şi înaltul reprezentant pentru politică externă şi politică de securitate al Uniunii Europene, Catherine Ashton, acordând o mare importanţă acestui document.

Potrivit comunicatului, la încheierea întrevederii, comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate a vorbit despre rolul important jucat de România în regiunea Balcanilor de Vest şi a Mării Negre, subliniind deschiderea Comisiei Europene pentru valorificarea în sensul celor mai bune rezultate politice pentru Uniunea Europeană a raporturilor dezvoltate de ţara noastră cu statele din regiunile vizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici