Băsescu: Atitudinea Olandei faţă de aderarea la Schengen nu se modifică decât dacă rezolvăm bilateral problemele. Şi asta facem!

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că atitudinea Olandei faţă de aderarea României la soaţiul Schengen nu se va modifica decât dacă se rezolvă bilateral problemele, el dând asigurări că acest lucru se întâmplă.

2115 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Atitudinea Olandei faţă de aderarea la Schengen nu se modifică decât dacă rezolvăm bilateral problemele. Şi asta facem!

Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Preşedintele Băsescu a făcut această declaraţie în contextul în care vorbea despre necesitatea soluţionării pe cale bilaterală a problemelor dintre Republica Macedonia şi Grecia.

"România nu poate decide intrarea Macedoniei în NATO şi UE. Noi nu avem niciun motiv să nu susţinem Macedonia pentru intrate în Uniunea Europeană. Ştim însă ceea ce ştiu toţi, nu numai eu sau domnul preşedinte (al Republicii Macedonia - n.r.): există un blocaj în relaţia greco-macedoneană, care trebuie negociat între cele două capitale. După noi, interesul major este al Macedoniei să intre în NATO şi în UE", a afirmat Traian Băsescu, la finalul întâlnirii cu preşedintele Republicii Macedonia, Gjorge Ivanov, care face o vizită oficială în România.

Traian Băsescu a explicat că dreptul de veto al statelor member NATO sau UE este inalienabil.

"Indiferent cât de mică ar fi o ţară, ea îşi exercită acest drept dacă aşa consideră că trebuie să facă şi se blochează accesul oricărei alte ţări", a spus Băsescu.

Şeful statului a dat exemplul României în privinţa aderării la spaţiul Schengen.

"România este stat membru al UE. Acum două săptămâni două state membre împotriva a alte 24 de state au anunţat că îşi vor manifesta dreptul de veto în ceea ce priveşte intrarea României în spaţiul Schengen. România nu a avut ce să facă, este un drept al statelor membre. Sigur că am considerat nedreaptă atitudinea, incorectă faţă de noi, dar noi ştim acum că această atitudine nu se modifică decât dacă rezolvăm bilateral problemele. Şi asta facem", a mai spus preşedintele.

Traian Băsescu a declarat, de asemenea, că, în ceea ce priveşte situaţia dintre Macedonia şi Grecia, lucrurile trebuie privite cu relaxare.

"Problema e bilaterală şi oricât am susţine noi Macedonia, oricât ar susţine Statele Unite Macedonia, Marea Britanie, Franţa şi Germania, atât timp cât există un veto niciun progres nu poate fi înregistrat. (...) Aşa cum România acum se duce să vadă care-i problema cu Olanda, la fel trebuie rezolvată şi dincolo. Şi este interesul nostru să intrăm în spaţiul Schengen", a conchis preşedintele Băsescu.

O decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost amânată, în 21 septembrie, în Consiliul JAI. Preşedinţia poloneză a susţinut intens adoptarea unei decizii pozitive. Însă, în urma blocajului generat de poziţia inflexibilă a Olandei, la care s-a raliat şi Finlanda, Polonia nu a supus chestiunea la vot, evitând practic o decizie negativă, care ar fi făcut necesară reluarea unei părţi a procedurii juridice de aderare.

La Consiliul European din 17-18 octombrie problema blocajului în privinţa aderării la Schengen ar putea fi pusă în discuţie, cu scopul de a se obţine un acord politic.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului FAZ, că România va menţine chestiunea aderării la Schengen pe ordinea de zi, preşedintele Băsescu urmând să o abordeze la Consiliul European din această lună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici