Băsescu: Cea mai înaltă funcţie militară a intrat în jocul politic. Instigatorul a fost Leş/ Când ai în faţă PSD pentru numirea miniştrilor, necesitatea unui protocol este absolută

Traian Băsescu a declarat, referitor la conflictul între preşedintele Iohannis şi Guvern pe marginea numirii şefului Statului Major al Apărării, că instigatorul la nereguli a fost ministrul Apărării Gabriel Leş şi că cea mai înaltă funcţie militară a intrat în jocul politic.

3613 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Cea mai înaltă funcţie militară a intrat în jocul politic. Instigatorul a fost Leş/ Când ai în faţă PSD pentru numirea miniştrilor, necesitatea unui protocol este absolută

Băsescu, despre numirea miniştrilor: Când ai în faţă PSD, necesitatea unui protocol este absolută

„Cea mai înaltă funcţie militară a intrat în jocul politic. Aici ambele părţi au greşit. În primul rând, ministrul Leş s-a dus cu o candidatură care nu îndeplinea condiţiile din lege. Adică cel pe care în propunea pentru funcţia de şef al Statului Major trebuia să fie ori comandant de armă, ori să fie unul dintre locţiitorii Statului Major al Armatei. Ministrul Leş s-a dus cu o propunere care nu este în conformitate cu legea. Pe bună dreptate respinsă de preşedintele Iohannis”, a declarat Traian Băsescu, la finalul şedinţei de vineri a Colegiului Naţional al PMP.

Fostul preşedinte a adăugat că şi Klaus Iohannis a avut partea lui de vină, pentru că trebuia să existe un acord cu premierul şi ministrul Apărării legat de numirea şefului Statului Major al Apărări, chiar dacă acest lucru nu este prevăzut expres de lege.

„Din punctul de vedere al preşedintelui Iohannis, cred că trebuia să încerce să asimileze ideea de numire, când avea nevoie şi de un acord al ministrului Apărării şi avizul premierului, deşi în lege nu este prevăzut. Nu este dată soluţia preavizelor la prelungire, dar probabil şi instanţa a plecat de la premisa simetriei şi la prelungire. Instigatorul la nereguli a fost ministrul Leş, care s-a dus cu o propunere care nu corespundea legii”, a explicat Băsescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, la finalul lunii decembrie a anului trecut, decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

Ulterior, MApN a contestat, la Curtea de Apel Bucureşti, decretul prin care a fost prelungit mandatul de şef al Statului Major al Apărării pentru generalul Nicolae Ciucă. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au dispus suspendarea executării decretului semnat de Klaus Iohannis de prelungire a mandatului de şef al Statului Major al Apărării, până la pronunţarea instanţei de fond, decizia nefiind definitivă.

Gabriel Leş a anunţat, joi, că, în momentul în care decizia instanţei de suspendare a decretului prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării va fi comunicată oficial, va veni cu o propunere pentru conducerea SMAp. El a precizat că din 1 februarie pe funcţia de locţiitor al şefului SMAp a fost împuternicit generalul-locotenent Laurian Anastasof.

Băsescu, despre numirea miniştrilor: Când ai în faţă PSD, necesitatea unui protocol este absolută

Fostul şef al statului Traian Băsescu a declarat, vineri, atunci când ai de a face cu PSD atunci necesitatea unui protocol este absolută, referindu-se la conflictul între preşedintele Klaus Iohannis şi Guvern pe tema numirii miniştrilor Dezvoltării şi Transporturilor.

„Atunci când ai în faţă PSD necesitatea unui protocol este absolută. Pentru că el (n. r. - protocolul) explicitează prevederile constituţionale şi comportamentul celor două părţi: şef al Guvernului şi preşedinte în domeniile în care trebuie să coopereze la numiri, fie că vorbim de numiri de ambasadori, de numirea şefului Statului Major, de numirea şefilor la Parchete, de multe alte desemnări pe care le fac cu dublă semnătură”, a afirmat Traian Băsescu, la finalul şedinţei de vineri a Colegiului Naţional al PMP.

Traian Băsescu susţine că în România conceptul exercitării puterii este legat de o cheie dublă.

„Am auzit pe foarte mulţi în analizele lor politice, am auzit pe foarte mulţi ageamii spunând: Constituţia nu este bună. Eu vă spun că avem o Constituţie bună, care doar pe ici pe colo ar avea nevoie de unele ajustări, dar conceptul Constituţiei este dublă cheie. Având în vedere istoria noastră recentă din timpul comunismului, tot conceptul exercitării puterii în România este legat de o cheie dublă. Adică preşedintele nu o poate lua prin arătură fără să aibă semnături sau avize de la Guvern, Guvernul nu o poate lua prin arătură fără decretul preşedintelui. Este un concept, nu sunt erori de redactare a Consituţuiei, conceptul este dublă cheie pe decizii importante”, a completat Băsescu.

Reacţia senatorului PMP vine în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat să ia decizia privind semnarea decretelor de numire a miniştrilor Dezvoltării şi Transporturilor, după ce acesta a refuzat de două ori propunerile Guvernului.

Premierul Viorica Dăncilă i-a solicitat din nou preşedintelui să semneze decretele de numire a miniştrilor Dezvoltării Regionale şi Transporturilor, afirmând că Executivul a a respectat toate procedurile legale, iar blocajul este nejustificat. Lia Olguţa Vasilescu este propunerea Guvernului pentru conducerea Ministerului Dezvoltării, iar Mircea Drăghici pentru Ministerul Transporturilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici