Băsescu: Dacă Ponta mergea la Bruxelles, nu discuta nimeni cu el pentru că a exprimat veto hotărât

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că, dacă premierul Victor Ponta ar fi mers la Consiliul European de săptămâna trecută privind bugetul UE 2014-2020, ar fi avut surpriza să constate că nu ar fi vorbit nimeni cu el deoarece a exprimat de la început un veto hotărât.

210 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Dacă Ponta mergea la Bruxelles, nu discuta nimeni cu el pentru că a exprimat veto hotărât

Băsescu: Dacă Ponta mergea la Bruxelles, nu discuta nimeni cu el pentru că a exprimat veto hotărât (Imagine: AFP - MediafaxFoto)

"Pot spune, spre exemplu, că, dacă s-ar fi dus acum la Bruxelles să negocieze bugetul, îl aştepta o surpriză foarte mare, nu discuta nimeni cu el, pentru că el şi-a anunţat veto-ul hotărât al României. Îl lăsau acolo în banii lui şi vedeau alţii cum se rezolvă problema bugetului. La urmă, l-ar fi întrebat «Rămâne veto-ul, domnul Ponta?». Ar fi fost într-o situaţie foarte dificilă", a afirmat Băsescu, la B1 Tv.

El a adăugat că prin veto în UE nu arăţi o poziţie de forţă, ci "arăţi că eşti prost". "Păi cum să arăţi forţă? Arăţi că eşti prost când faci aşa ceva, domnule, în Uniunea Europeană. Poţi să faci orice, numai aşa ceva nu. Cum, înainte să ajungi să îţi trimiţi buzduganul cu veto? Un contributor mai poate spune, «mă supăr, dau bani prea mulţi», cum a fost Marea Britanie, care vroia să taie 200 de miliarde din propunerea de buget", a spus Băsescu.

Preşedintele a arătat că ţările mari contributoare, inclusiv Franţa şi Germania, au probleme cu recesiunea şi datoria publică aflată la circa 80% din PIB, iar România are numai 35% din PIB, iar în aceste condiţii ar fi o "prostie" din partea României să pună veto dacă ar obţine şi numai un miliard de euro în plus faţă de actualul exerciţiu financiar.

"Vă dau un exemplu, dacă România ar câştiga în acest buget 1 miliard de euro în plus faţă de cât a avut în bugetul trecut, în bugetul acum în execuţie, nu ar fi o prostie să spui veto? Deci noi primim nişte bani gratuit, doar să respectăm nişte condiţii... că aici e ridicolul şi acest lucru îl judecă cei care au aflat hotărârea Guvernului României de a pune un veto înainte de a ajunge la Bruxelles", a spus el.

Şeful statului a subliniat din nou că la finalul negocierilor România va fi totuşi unul dintre primii trei beneficiari neţi pe perioada 2014-2020 faţă de 2007-2013. "Deci vom fi în primele trei ţări ca şi procent al creşterii bugetului. Cât va fi acest procent? În linii mari ştiu, pentru că 30 de miliarde, cât mai trebuie făcute reduceri, nu pot afecta consistent procentul şi nu sunt destinate strict României, ci se va împărţi reducerea pe toate statele beneficiare. Deci, vom avea una din primele trei creşteri faţă de bugetul actual. Oricât s-ar supăra domnul Ponta, eu nu pot să spun veto, (...) pentru că mi se ia... Problema este să fim şi noi capabili să luăm banii ăştia", a spus el.

Băsescu l-a mai acuzat pe Ponta şi de "meschinărie" pentru că ar fi vrut să dea impresia că el coordona negocierile de la Bruxelles.

"Mă uitam la câtă meschinărie în atitudinea prim-ministrului. Nu a fost la Bruxelles, dar a vrut să dea impresia că coordona ce se întâmplă acolo. El habar nu avea, nici de complexitatea dicuţiilor la acel nivel, dar făcea declaraţii tot de la Bruxelles, unde s-a dus la Internaţionala Socialistă", a susţinut preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici