Băsescu, la primirea oficială de către Shimon Peres: Încă mai avem, sporadic, câte un politician care are tentaţia de a nu recunoaşte Holocaustul

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, în cadrul primirii oficiale de către preşedintele Statului Israel, Shimon Peres, că "încă mai avem, sporadic, câte un politican care are tentaţia de a nu recunoaşte Holocaustul", asigurând însă că în România nu există un sentiment antisemit.

440 afișări
Imaginea articolului Băsescu, la primirea oficială de către Shimon Peres: Încă mai avem, sporadic, câte un politician care are tentaţia de a nu recunoaşte Holocaustul

Traian Băsescu, Shimon Peres (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Simt nevoia să mai spun, ca urmare a ceea ce am văzut în presa israeliană. Aşa este, încă mai avem, sporadic, câte un politician, câte un om care are tentaţia de a nu recunoaşte Holocaustul", a spus şeful statului, precizând că a văzut preluările în presa israeliană ale declaraţiilor "unui politician care şi-a cerut scuze".

"Vreau să vă asigur că în România nu există un sentiment antisemit, că încă avem oameni care nu ştiu şi nu au apucat să înveţe la şcoală istoria adevărată a ţării lor, dar România şi-a asumat prin voinţa predecesorului meu, preşedintele Iliescu, decizia de a institui o comisie pentru cercetarea realităţilor Holocaustului, România a recunoscut Holocaustul şi România încearcă acum să transfere generaţiilor de astăzi ceea ce nu li s-a spus în timpul comunismului, realitatea începutului anilor 1940", a menţionat Băsescu.

El a amintit şi monumentul Holocaustului din Bucureşti, care este vizitat de mulţi copii din ţară şi a arătat că există şi o lege care pedepseşte grav discriminarea.

"Pot să vă spun că cei 65 de ani de relaţii neîntrerupte cu Statul Israel reprezintă un element cu care ne mândrim", a mai declarat Traian Băsescu, amintind faptul că, în 1967, toate fostele ţări comnuniste au întrerupt relaţiile cu Israelul, dar România nu a făcut-o, "din convingerea că este o ţară prietenă, de la care avem ce învăţa şi care are ce învăţa de la noi, pe care o considerăm un pilon de stabilitatea în Orientul Mijlociu şi care a demonstrat că se poate face o grădină în mijlocul deşertului".

Preşedintele Traian a declarat recent şi într-un interviu acordat postului de radio Kol Israel că în România nu există un antisemitism de masă.

"Sunt, însă, declaraţii sporadice, uneori chiar ale unor oameni politici, şi ne amintim cazul ministrului Şova, care creează o impresie care nu reflectă realitatea. Românii, v-o pot spune cu certitudine, nu sunt antisemiţi, dar avem de lucru pentru a-i face să înţeleagă şi să recunoască existenţa Holocaustului pe teritoriul României", a spus şeful statului.

Potrivit preşedintelui Băsescu, faptul că pe teritoriul României s-au tipărit manuale despre Holocaust, anul acesta având deja 109 şcoli în care se învaţă despre evrei şi Holocaust în România, este un lucru bun, care va merge înainte.

"Faptul că am reuşit să avem un Monument al Holocaustului, chiar aici, la câteva zeci de metri de palatul prezidenţial, în centrul Bucureştiului, este iarăşi un element care va ajuta în educarea populaţiei şi în recunoaşterea acestui fenomen dramatic din istoria României, de către toţi românii", a mai spus Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că intenţia României de a prelua, în 2016, preşedinţia International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) este exact în acest sens.

"Vrem să afirmăm şi internaţional că România a recunoscut greşeala trecutului de la începutul anilor 40 şi vrem să vadă şi toţi românii că nu ne este ruşine să ne recunoaştem greşelile, prin asumarea preşedinţiei acestei organizaţii", a mai spus Traian Băsescu, în interviul acordat postului de radio.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici