Băsescu: Legea privind adopţiile nu se va schimba, cel puţin cât sunt eu preşedinte

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Bruxelles, că legea privind adopţiile nu se va schimba, "cel puţin" atât timp cât va fi el preşedinte, indiferent de lobby-ul care s-ar face "la Bruxelles şi nu numai".

74 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Legea privind adopţiile nu se va schimba, cel puţin cât sunt eu preşedinte

Băsescu: Legea privind adopţiile nu se va schimba, cel puţin cât sunt eu preşedinte (Imagine: Administraţia Prezidenţială)

"În ceea ce priveşte adopţiile, România are o lege naţională. Se poate face lobby oricât, la Bruxelles şi nu numai. România nu-şi schimbă legea adopţiilor cel putin cât eu voi fi preşedintele României", a spus Băsescu, răspunzând unei întrebări.

O petiţie prin care se solicita redeschiderea adopţiilor internaţionale de către România a fost închisă, în 23 martie, la propunerea europarlamentarului Victor Boştinaru şi cu acordul tuturor membrilor Comisiei de petiţii a Parlamentului European (PETI).

Petiţia, înaintată de Marco Griffini în numele organizaţiei "Amici dei Bambini" ("Prietenii copiilor", n.red.), avea ca obiect "respectarea de către România a convenţiilor internaţionale referitoare la drepturile copilului". Prin petiţie s-a solicitat redeschiderea adopţiilor internaţionale, respectiv sancţionarea României conform articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene.

Petiţia a fost susţinută, iniţial, de preşedintele PETI, Erminia Mazzoni (PPE, "Il Popolo della Libertà" - partidul premierului italian Silvio Berlusconi, n.red.).

Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru, coordonatorul socialiştilor şi democraţilor europeni în PETI, s-a pronunţat împotriva acestei petiţii, cu ocazia dezbaterii acesteia în Comisie.

"Închiderea acestei petiţii este o victorie românească în PETI, dar în acelaşi timp şi o victorie a bunului simţ. Nu trebuie uitat că, în perioada de pre-aderare, UE a fost cea care a solicitat României introducerea moratoriului în materie de adopţii, luarea acestei măsuri fiind salutată atât de Parlamentul European, cât şi de Comisia Europeană, în mai multe reprize", a declarat Victor Boştinaru, citat într-un comunicat de presă.

El a precizat că orice încercare de a reintroduce această temă pe agenda instituţiilor UE şi de a realiza presiuni asupra României trebuie respinsă cu fermitate, din start.

"Legislaţia română - ca şi moratoriul de altfel - nu a încălcat şi nu încalcă nicio normă internaţională sau europeană. Este nevoie în continuare de un sistem solid iar o ridicare a moratoriului nu poate fi decât una treptată şi monitorizată; îi îndemn pe toţi cei care vor pe viitor ridicarea acestui moratoriu să se familiarizeze cu situaţia existentă înainte de 2001", a argumentat Boştinaru.

Eurodeputaţii prezenţi la şedinţa PETI au fost de acord cu organizarea, în viitorul apropiat, a unei dezbateri privind situaţia adopţiilor de copii în Uniunea Europeană în general, şi nu axată pe un stat anume.

Conducerea Oficiului Român pentru Adopţii (ORA) şi-a exprimat, luni, îngrijorarea în privinţa presiunilor pe care le fac unele ONG-uri internaţionale la forurile europene în vederea forţării României de a relua adopţiile internaţionale.

Potrivit sursei citate, pe parcursul anului 2009 dar, şi în prezent, activitatea ORA este concentrată pe identificarea unor soluţii privind stimularea adopţiei naţionale, având în vedere faptul că de câţiva ani numărul familiilor care doresc să adopte un copil este mai mare în raport cu numărul de copii adoptabili.

"Având în vedere numărul mare de familii adoptatoare, prioritară pentru instituţia noastră este identificarea celor mai bune soluţii şi promovarea unor politici de facilitare a adopţiei de către familiile române, în interesul superior al copilului respectând astfel principiul menţionat de Convenţia ONU privind drepturile copilului care vizează continuitatea în educaţie ţinând cont de originea etnică, religioasă, culturală şi lingvistică a copilului", preciza secretarul de stat de la ORA, Bogdan Panait.

Legea 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei în România, care interzice adopţia internaţională, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2005.

În 12 octombrie 2009, Oficiul Român pentru Adopţii (ORA) a trimis spre aprobare Guvernului un memorandum privind redeschiderea adopţiilor internaţionale, această măsură putând fi luată doar în cazurile în care adopţia naţională a eşuat în rânduri repetate.

Secretarul de stat de la Oficiul Român pentru Adopţii, Bogdan Panait, preciza atunci că memorandumul trimis Guvernului a fost "un material neutru", prin care s-a cerut un punct de vedere.

Executivul a anunţat însă că documentul în care s-a propus redeschiderea adopţiilor internaţionale a reprezentat un punct de vedere al ORA şi nu a fost însuşit de Cabinetul Emil Boc.

Ulterior, în decembrie 2009, Oficiul Român pentru Adopţii (ORA) a supus dezbaterii publice proiectul de act normativ de modificare a Legii 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei, care prevede deschiderea parţială a adopţiei internaţionale, fiind permisă românilor care sunt stabiliţi în străinătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici