Băsescu: Mandatul de preşedinte al lui Iohannis nu se poate întrerupe, indiferent de decizia ÎCCJ

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, sâmbătă, că mandatul de şef de stat al lui Klaus Iohannis nu se poate întrerupe, odată ce acesta va fi depus jurământul, indiferent de decizia pe care ÎCCJ o va lua cu privire pe procesul de incompatibilitate al acestuia.

27347 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Mandatul de preşedinte al lui Iohannis nu se poate întrerupe, indiferent de decizia ÎCCJ

Băsescu: Mandatul de preşedinte al lui Iohannis nu se poate întrerupe, indiferent de decizia ÎCCJ (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

„Cu privire la procesul domnului Iohannis, indiferent care va fi decizia Curţii, mandatul preşedintelui nu se poate întrerupe pentru că există în Constituţie descrise situaţiile în care mandatul preşedintelui se poate întrerupe. (...) Preşedintele poate să-şi piardă funcţia în două situaţii: dacă are încălcări grave ale Constituţiei, drept pentru care e suspendat de Parlament şi pe urmă, prin referendum, îl destituie poporul şi a doua situaţie e cea în care e acuzat de înaltă trădare şi ÎCCJ decide că este vinovat”, a spus Băsescu.

El a precizat că, potrivit Constituţiei, numai acestea sunt situaţiile în care preşedintele îşi poate pierde mandatul.

„Nu există niciun cuvânt, nicio propoziţie şi nicio frază care să facă aluzie la pierderea mandatului pe chestiuni de incompatibilitate. Deci cred că acel proces, cu jurământul odată depus, nu mai poate produce efecte asupra mandatului preşedintelui României”, a spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici