Băsescu: România a fost foarte ancorată în proiectele europene la care a aderat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că România "a fost foarte ancorată" în proiectele europene la care a aderat, printre care Pactul Euro Plus şi Strategia UE 2020.

150 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România a fost foarte ancorată în proiectele europene la care a aderat

Traian Basescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax foto)

"Ce vă pot spune - şi nu vreau să fie considerată o exagerare, este o realitate pe care, dacă aţi urmări sau dacă s-ar urmări documentele adoptate de România, spre exemplu, Programul naţional de reformă 2011-2013 sau actele la care România a aderat, cum ar fi Pactul Euro Plus sau Strategia UE 2020 sau Pactul pentru stabilitate şi creştere - România este în plină implementare a acestor decizii ale Consiliului European şi vă pot spune că suntem destul de avansaţi. Practic, programele noastre cu Fondul Monetar, cu UE şi cu Banca Mondială au avut ca obiectiv exact realizarea convergenţei, deci atingerea acestor obiective din Pactul de stabilitate şi creştere, din pactul Euro Plus şi din Agenda 2020", a declarat Traian Băsescu.

El a dat câteva exemple din Pactul Euro Plus, afirmând că România le aplică cu o foarte mare consecvenţă.

"Spre exemplu, în ceea ce priveşte creşterea ocupării forţei de muncă, este obiectiv din Pactul Euro Plus, din acest motiv susţin deschideri de investiţii, de exploatări miniere acolo unde este profitabil s-o facem, fie că vorbim de aur, fie că vorbim de argint, fie că vorbim de cupru. De aceea şi vedeţi scoasă la privatizare Cuprumin Deva, spre exemplu, sau vânzarea de pachete minoritare la mari companii - face parte tot din procesul care ţine de Pactul Euro Plus şi anume, de creştere a competitivităţii. Sau construcţiile de autostrăzi sau investiţiile de la Ministerul Dezvoltării - fac parte tot din acest proces, care înseamnă creştere de competitivitate şi, în acelaşi timp, creare de locuri de muncă", a arătat Băsescu.

El a mai spus că un alt obiectiv al Pactului Euro Plus este consolidarea stabilităţii financiare.

"O recunosc toate instituţiile internaţionale, România a intrat într-un proces, a reuşit să se stabilizeze şi acum îşi continuă procesul de consolidare a stabilităţii financiare. Nu în ultimul rând, cel de-al patrulea obiectiv al Pactului Euro Plus este consolidarea sustenabilităţii finanţelor publice, acele tăieri pe care le-aţi văzut şi pe care nu le-a dorit nimeni, fie că au fost de indemnizaţii, fie că au fost de, ştiu eu, reduceri de cheltuieli cu personalul bugetar, fie că au fost reduceri de drepturi care au fost considerate a fi abuzive - nu mă refer la salarii, care n-au fost abuzive, a fost o nevoie, dar a intrat tot în acest proces de consolidare a sustenabilităţii finanţelor publice. Nu poţi să ai salarii, drepturi, indemnizaţii pe care nu le poţi susţine din veniturile bugetului", a mai spus şeful statului.

Potrivit preşedintelui, "România a fost foarte ancorată în aceste proiecte europene la care a aderat", adăugând faptul că, deşi Pactul Euro-Plus a fost unul facultativ pentru ţările din afara zonei euro, ţara noastră a aderat la Pactul Euro-Plus "exact în ideea pregătirii ţării pentru intrare în zona euro în 2015".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici