Băsescu: Cifra de 2% pentru Educaţie, o dezinformare plasată în mass-media

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că informaţia privind bugetul de 2% alocat Educaţiei este "o dezinformare plasată în mass-media", afirmând că bugetul acestui minister pentru 2012 este "puţin mai mare decât în 2011".

441 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Cifra de 2% pentru Educaţie, o dezinformare plasată în mass-media

Băsescu: Cifra de 2% pentru Educaţie, o dezinformare plasată în mass-media (Imagine: Cristi Movila/Mediafax foto)

"Aş mai face o ultimă remarcă, legată de o dezinformare care este plasată în mass-media legată de bugetul de 2% al Ministerului Educaţiei. Vreau să ştiţi că acel buget nu include cheltuielile salariale, nu include cheltuielile materiale, nu include cheltuielile cu săli de sport, bazine de înot şi terenuri, care sunt în sarcina altor instituţii decât a bugetului Educaţiei", a declarat Traian Băsescu.

El a precizat că salariile, cheltuielile materiale sunt în sarcina administraţiilor locale, fiind plătite din cotele defalcate de TVA, care rămân la administraţiile locale.

"De asemenea, dezvoltările de baze sportive pentru şcoli, pentru instituţii de învăţământ sunt la Ministerul Dezvoltării. Deci sper să fie o abordare corectă. Ce vă pot spune este că bugetul Educaţiei este nu mult, puţin mai mare - pentru anul 2012 - puţin mai mare decât în 2011", a adăugat şeful statului.

Bugetul "strâns" al Educaţiei, cum l-a denumit ministrul Daniel Funeriu, sau "dezastruos", cum l-au calificat cei mai mulţi membri ai comisiilor de învăţământ ale Parlamentului, este în valoare de 19,929 miliarde de lei, respectiv 3,64% din PIB.

Ministrul Daniel Funeriu a precizat, luni, la discutarea bugetului în comisiile de învăţământ, că o parte din bugetul Ministerului Educaţiei pe 2012, respectiv 2% din PIB, reprezintă salariile din preuniversitar alocate prin bugetele locale. Bugetul strict al educaţiei derulat prin MECTS este de 8,7 miliarde de lei, în această sumă fiind inclusă, spre exemplu, finanţarea universităţilor.

"Este limpede că avem de-a face cu un buget strâns. Mai vreau să spun că salariul mediu în MECTS este de 2.800 lei, şi nu de 8.000 de lei, cum spuneau unii şi alţii. În învăţământul universitar, finanţarea este pe bază de performanţă, pe relevanţă", a mai spus Funeriu.

El a explicat însă că din 2012 intră în vigoare finanţarea de bază a unităţilor de învăţământ prin sumele defalcate de TVA, ceea ce va opri definitiv situaţiile în care primarii nu plăteau căldura sau apa pentru că nu voiau ei. "Banii pentru cheltuielile curente din şcoli sunt securizaţi", a spus Funeriu.

În cele mai multe intervenţii, parlamentarii din comisiile de specialitate au criticat Executivul pentru că a trecut prin asumarea răspunerii Legea educaţiei, în care a prevăzut 6% din PIB pentru învăţământ, act normativ pe care l-a încălcat imediat după aprobare.

"Un buget al sărăciei asumate", "reformă fără bani", "politică de subfinanţare", "niciodată în 16 ani nu am trăit acest doliu", "veniturile proprii sau finanţarea de bază - pielea ursului din pădure", "buget dezastruos prin care educaţia va aluneca spre dezastru" şi chiar recomnadarea privind demisia de onoare au fost doar câteva dintre declaraţiile făcute în cadrul discuţiilor de aproape patru ore din comisiile de specialitate, finalizate însă cu amânarea avizării bugetului Ministerului Educaţiei.

La sfârşitul lunii noiembrie, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a trimis un memoriu comisarului european Androulla Vassiliou în care arăta că prin alocarea a 2% din PIB în loc de 6% se încalcă Legea educaţiei.

FSLI arăta în document că cere Guvernului şi Ministerului Educaţiei să respecte Legea educaţiei şi să acorde 6% din PIB pentru finanţarea educaţiei naţionale, nu 2% cum este prevăzut în propunerea bugetul aprobat deja de Executiv pentru anul 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici