Băsescu: România nu poate ieşi singură din criză, nu putem fi tractor pentru restul statelor europene

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, duminică, la o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei publice din Satu Mare, cu profesori, angajaţi din sănătate, educaţie şi agricultură, că România nu poate ieşi singură din criză, nefiind o ţară izolată, şi nu poate fi "tractor" pentru statele europene.

45 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România nu poate ieşi singură din criză, nu putem fi tractor pentru restul statelor europene

Băsescu: România nu poate ieşi singură din criză, nu putem fi tractor pentru restul statelor europene (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Aproximativ 700 de persoane s-au adunat, duminică la prânz, în sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Satu Mare, pentru a-l aştepta pe preşedintele Traian Băsescu, printre cei prezenţi fiind reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai instituţiilor descentralizate, cadre didactice, angajaţi din sănătate şi agricultură şi simpatizanţi ai preşedintelui.

Preşedintele le-a vorbit celor prezenţi despre planul de măsuri anticriză luate de Guvern.

"România nu are cum să iasă singură din criză, pentru că nu este ţară izolată, este la fel de afectată ca şi celelalte state europene şi nu are cum să fie tractor şi pentru acestea", a afirmat el.

Băsescu a subliniat că ceea ce a făcut România a fost un plan pentru diminuarea efectelor crizei, nu unul de ieşire din criză, el referindu-se la cei doi piloni prevăzuţi în acordul cu FMI - menţinerea unei rate de schimb acceptabile şi finanţarea deficitului bugetar.

Şeful statului a spus că, dacă nu erau banii de la FMI, euro ar fi putut ajunge la cinci lei.

"Rata de 4,3 favorizează exportatorii şi ei reuşesc să devină competitivi. La 4 ar fi mai puţin competitivi şi ar creşte şomajul", a explicat el.

Traian Băsescu a spus că împrumutul de la FMI a fost necesar ca să se poată plăti pensiile şi salariile şi să poată fi finanţate investiţiile realizate din fonduri de la bugetul de stat.

"Nu şi-a propus nimeni în programul anticriză să se menţină nivelul de producţie, pentru că ar fi mers pe stoc şi ar fi fost o pierdere de bani", a afirmat el.

Şeful statului a revenit apoi asupra ideeii că România nu poate ieşi singură din criză.

"Obligaţia mea e să ajut să ieşim din demagogia propagată la tv. România nu poate ieşi singură din criză, nu putem fi tractor pentru restul statelor europene, noi suntem dependenţi de pieţele de export, iar când ele îşi vor reveni vom creşte şi noi", a adăugat Băsescu.

Şeful statului a vizitat, duminică, judeţul Satu Mare, el participând la ceremoniile dedicate Zilei Armatei Române organizate la Carei. Ulterior, el s-a întâlnit cu veterani de război. De la Satu Mare, Traian Băsescu s-a îndreptat spre judeţul Sălaj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici