Băsescu: România susţine fără rezerve iniţiativa de pace a secretarului de stat John Kerry

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, înaintea vizitelor de stat pe care le va efectua luni şi marţi în Israel şi în Teritoriile Palestiniene, că România susţine fără rezerve iniţiativa de pace a secretarului de stat american John Kerry.

318 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România susţine fără rezerve iniţiativa de pace a secretarului de stat John Kerry

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Un capitol aparte este rezervat iniţiativei de pace a secretarului de stat John Kerry şi, din acest punct de vedere, vă asigur că România susţine fără rezerve iniţiativa de pace a secretarului de stat John Kerry, implicarea SUA ca mediator între Israel şi Palestina şi ajungerea la o soluţie care să satisfacă vechea noastră abordare în ceea ce priveşte conflictul palestiniano-israelian, două state în pace şi securitate. Sigur, având în vedere ponderea lumii arabe, trebuie dată o atenţie deosebită securităţii Israelului", a spus Băsescu, într-o declaraţie de presă susţinută la aeroportul "Henri Conadă", înainte de plecarea în aceste vizite.

El a precizat că atât în Israel, la Tel Aviv, cât şi la Ramallah, va avea discuţii cu demnitarii cu privire la situaţia din regiune şi a spus că, pe fondul instabilităţii din zonă, iniţiativa de pace a lui John Kerry reprezintă "o oportunitate care nu trebuie ratată".

"Constatăm instabilitatea din Egipt, situaţia de război civil din Siria, situaţia instabilă din Irak şi, nu în ultimul rând, situaţia din Liban. Practic, pe acest fond de intabilitate din jurul Israelului şi a Teritoriilor Palestiniene, e clar că inţiativa de pace a secretarului de stat Kerry este o oportunitate în ceea ce priveşte asigurarea păcii în regiune, o oportunitate care, în opinia noastră, nu trebuie ratată", a spus Băsescu.

El a arătat că România este una dintre ţările care au susţinut coonsecvent necesitatea ajungerii la un acord israeliano-palestinian, în condiţiile în care se cunosc foarte bine cele cinci chei ale acestei soluţii israeliano-palestiniene, dar şi inflexibilitatea părţilor pe anumite probleme şi există şi puncte de vedere asupra concesiilor care trebuie făcute.

"Mesajul nostru principal, din acest punct de vedere, va fi legat de faptul că oricând e mai bun un compromis de la abordările tradiţionale ale celor două părţi care au făcut ineficiente negocierile de pace până acum. Deci e mai bun un compromis decât să nu ai siguranţă şi pace pentru propriii tăi cetăţeni", a spus Băsescu.

Luni şi marţi, preşedintele Traian Băsescu va efectua vizite de stat în Israel şi în Teritoriile Palestiniene.

În Israel, şeful statului va avea întâlniri cu preşedintele Shimon Peres, cu premierul Benjamin Netanyahu, cu preşedintele Knesset-ului, Yuli Edelstein, cu ministrul de Externe, Avigdor Lieberman.

De asemenea, la Ramallah, Traian Băsescu va avea o întâlnire cu preşedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Secretarul de Stat american John Kerry a făcut, la începutul lunii ianuarie, un turneu diplomatic de patru zile în Orientul Mijlociu, fără să reuşească să-i convingă pe israelieni şi palestinieni să se ralieze la planul său de pace, a relatat AFP.

În cursul celei de-a zecea călătorii în regiune, John Kerry, care se confruntă cu poziţiile ireconciliabile ale celor două tabere, a discutat cu liderii israelieni şi palestinieni pe marginea unui proiect de acord-cadru, care trasează liniile reglementării divergenţelor legate de frontiere, securitate, statutul Ierusalimului şi soarta refugiaţilor palestinieni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici