Ministrul israelian al Apărării critică vehement planul de pace elaborat de John Kerry. REACŢIA Washingtonului

Ministrul israelian al Apărării, Moshe Yaalon, a lansat critici virulente împotriva planului de pace pentru Orientul Mijlociu propus de secretarul de Stat american John Kerry, informează cotidianul israelian Yediot Aharonot.

684 afișări
Imaginea articolului Ministrul israelian al Apărării critică vehement planul de pace elaborat de John Kerry. REACŢIA Washingtonului

Ministrul israelian al Apărării critică vehement planul de pace elaborat de John Kerry. REACŢIA Washingtonului (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE Washingtonul îi cere premierului israelian să dezaprobe public afirmaţiile lui Yaalon despre Kerry

Un oficial de rang înalt de la Washington l-a îndemnat marţi pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să dezaprobe public criticile ministrului Apărării, Moshe Yaalon, la adresa planului de pace propus de Secretarul american de Stat, John Kerry, relatează AFP.

"Sperăm că premierul (israelian Benjamin Netanyahu) va soluţiona acest caz, exprimându-şi public dezacordul faţă de afirmaţiile la adresa secretarului (american de Stat John) Kerry", a declarat acest oficial, sub protecţia anonimatului, la scurt timp după ce Casa Albă a denunţat aceste atacuri "şocante şi deplasate".

"Secretarul de Stat John Kerry - care a venit aici determinat şi animat de o obsesie de neînţeles şi de un fel de mesianism - nu poate înţelege nimic despre conflictul cu palestinienii", a spus Yaalon în conversaţii private cu oficiali israelieni şi americani.

"Singurul lucru care ne-ar putea salva ar fi ca John Kerry să câştige Premiul Nobel pentru Pace şi să ne lase în pace", a continuat Yaalon cu ironie.

Yaalon a denunţat propunerile americane privind dispozitivul de securitate din Cisiordania. "Planul american de securitate nu are nici măcar valoarea hârtiei pe care este scris. Nu oferă nici securitate, nici pace. Deocamdată, noi suntem singurii care au făcut concesii - eliberând deţinuţi palestinieni; palestinienii nu au oferit nimic", a subliniat Yaalon, membru al formaţiunii Likud (dreapta naţionalistă), condusă de premierul Benjamin Netanyahu.

Ministrul israelian pentru Relaţii Internaţionale, Youval Steinitz, un apropiat al lui Netanyahu, a declarat că este "de acord cu conţinutul afirmaţiilor" lui Yaalon, subliniind totuşi că trebuie evitate "jignirile personale".

În schimb, ministrul Justiţiei, Tzipi Livni, responsabilă de negocierile de pace cu palestinienii, l-a criticat pe colegul său: "Putem exprima opoziţie faţă de negocieri în mod argumentat şi responsabil, fără a compromite relaţiile cu cel mai bun prieten".

John Kerry a fost criticat de numeroşi oficiali israelieni în ultima vreme. Secretarul de Stat american, care a efectuat zece vizite în regiune începând din martie 2013, nu a reuşit până acum să ralieze cele două părţi la planul său de pace.

Washingtonul consideră "ofensatoare" afirmaţiile lui Moshe Yaalon despre John Kerry

Departamentul de Stat american consideră "ofensatoare" criticile ministrului israelian al Apărării, Moshe Yaalon, la adresa planului de pace propus de şeful diplomaţiei SUA, John Kerry.

"Remarcile ministrului israelian al Apărării, dacă au fost redate exact, sunt ofensatoare şi inadecvate, mai ales în contextul eforturilor Statelor Unite pentru securitatea Israelului", a reacţionat Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, citată de AFP.

"Casa Albă consideră şocante şi deplasate declaraţiile ministrului israelian al Apărării", a reacţionat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Statelor Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici