Băsescu semnează decretele prin care Gabriel Oprea preia interimar conducerea MAI

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, decretele prin care se ia act de demisia lui Radu Stroe din funcţia de ministru de Interne şi se desemnează ca ministru interimar Gabriel Oprea.

380 afișări
Imaginea articolului Băsescu semnează decretele prin care Gabriel Oprea preia interimar conducerea MAI

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Preşedintele a semnat, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, decretul prin care se ia act de demisia lui Radu Stroe, ministrul Afacerilor Interne, şi se constată încetarea funcţiei acestuia de membru al Guvernului.

De asemenea, şeful statului a semnat joi, decretul prin care se desemnează Gabriel Oprea, viceprim-ministru, ca ministru interimar al Afacerilor Interne.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a precizat, joi, că a decis să îşi depună demisia în semn de onoare, pentru apărarea demnităţii pompierilor IGSU, care în ultimele trei zile au primit acuzaţii nedrepte, deşi ei sunt eroii care salvează vieţi.

Radu Stroe, care şi-a anunţat joi după-amiază demisia de la conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a spus cu acest prilej că prezintă scuze tuturor celor care, prin "unele declaraţii nefericite, dar nu rău intenţionate", le-a creat impresa că este "un om relaxat sau indiferent".

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, miercuri, că afirmaţiile lui Radu Stroe despre accidentul aviatic sunt "un exemplu de comunicare catastrofală", menţionând că va propune conducerii PNL "măsuri politice radicale", el menţionând şi că Ramona Mănescu nu a comunicat deloc în această perioadă.

Întrebat, într-o intervenţie la Realitatea TV, cum comentează faptul că Radu Stroe a spus că îşi reproşează că tragedia de la Cluj s-a întâmplat în mandatul său şi că la nivelul Ministerului de Interne nu s-a constituit o celulă de criză, Antonescu a răspuns: "Cu tot respectul pentru domnul Stroe şi cu toată colegialitatea, este un exemplu de comunicare catastrofală, de natură să stârnească revolta în condiţii de nemulţumire publică".

El a menţionat că face o distincţie între modul în care s-au întâmplat lucrurile la Ministerul Transporturilor şi la Ministerul de Interne.

Antonescu a menţionat, totuşi, că Ramona Mănescu nu a comunicat deloc în această perioadă.

Antonescu a ţinut să precizeze că va propune conducerii PNL "măsuri politice radicale" în acest caz, dar a precizat că discuţiile şi deciziile se poartă şi se iau în interiorul partidului.

El a criticat comunicarea "catastrofală" a tuturor autorităţilor implicate în operaţiunile de salvare în urma accidentului aviatic, precizând că este posibil ca şi premierul să fi primit informaţii eronate.

De asemenea, liberalul a ţinut să sublinieze că în cursul zilei de miercuri nu s-a pus nici în partid şi nici de către premier problema demiterii ministrului Stroe.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, marţi seară, răspunzând unei întrebări, că îşi reproşează că s-a întâmplat în timpul mandatului său tragedia aviatică de la Cluj.

"Îmi pare rău că s-a întâmplat în timpul mandatului meu tragedia", a spus Stroe.

De asemenea, el a spus că problema a fost "la localizare".

Stroe, a declarat miercuri că nu crede că va fi schimbat din funcţie şi că nu intenţionează să demisioneze.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

În urma accidentului au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) va fi demis şi va cere înlocuirea directorului general şi a directorului de operaţiuni ROMATSA, dar şi a şefului STS, pentru deficienţe inacceptabile în cazul accidentului din Cluj.

Premierul a arătat că, la nivelul Ministerului de Interne, ROMATSA şi STS, lucrurile au funcţionat inacceptabil de încet şi fără asumarea autorităţii şi a responsabilităţii, iar intervenţia de luni a fost un eşec.

Acestea sunt şi concluziile preliminare ale raportului privind modul în care reprezentanţii instituţiilor statului au intervenit după producerea accidentului aviatic, respectiv existenţa unor deficienţe inacceptabile, care necesită îmbunătăţirea sistemului de intervenţie.

Directorul general al ROMATSA, Aleodor Frâncu, a demisionat miercuri, el declarând că a luat această decizie "pentru liniştea şi stabilitatea instituţiei", dar că nu are nimic să-şi reproşeze.

Şi şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Ion Burlui, a demisionat miercuri, ca urmare a situaţiei privind intervenţia în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni. Burlui declara că a demisionat "din demnitate" şi pentru a nu exista suspiciuni asupra colegilor săi care au intervenit în teren, după accidentul aviatic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici