Băsescu: Serviciile secrete nu pot garanta că unii imigranţi nu sunt finanţaţi de Statul Islamic

Traian Băsescu a declarat că valul de refugiaţi reprezintă al doilea risc ca magnitudine după al doilea Război Mondial şi că "nu există serviciu secret în lume care să poată garanta că un procent din miile de oameni care vin din Africa, Irak şi Orientul Mijlociu nu sunt finanţaţi de Statul Islamic.

1114 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Serviciile secrete nu pot garanta că unii imigranţi nu sunt finanţaţi de Statul Islamic

Traian Băsescu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Fostul preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri seara, la B1Tv, că ceea ce se întâmplă cu valul de refugiaţi reprezintă o "problemă de securitate pentru Uniunea Europeană şi România", reafirmând că Bucureştiul nu ar trebui să accepte primirea acestora.

"Suntem în faţa celui de-al doilea risc ca magnitudine de la al doilea Război Mondial încoace. Cred că problemele de securitate sunt extrem de severe şi uşurinţa cu care oamenii politici europeni reacţionează mi se pare condamnabilă atâta timp cât nu sunt soluţii ca acest val să fie oprit" a spus Băsescu.

Fostul preşedinte a mai susţinut că serviciile secrete nu pot garanta că nu există oameni finanţaţi de Statul Islamic printre refugiaţi.

"În România poate să apară oricând un act terorist. Şi eu vă spun un lucru. Nu există serviciu secret în Europa sau în lume, introducem aici, în această oală, şi servicile secrete americane, care să poată garanta că un procent din miile, zecile de mii de oameni care vin din Africa, din Orientul Mijlociu, din Afganistan şi din Irak, nu sunt finanţaţi să vină chiar de Statul Islamic. (...) Ce pierd din vedere oamenii din stat şi oamenii de decizie e faptul că Statul Islamic controlează producţiile din rafinăriile de ţiţei din Libia şi Irak, controlează fluxurile teroriste din Orientul Mijlociu şi Africa. Nu-i de joacă. Ei pot finanţa ca printre aceşti amărâţi să plaseze o reţea organizată în interiorul Uniunii Europene. Şi eu nu uit, aduceţi-vă aminte declaraţia Statului Islamic: Califatul va cuprinde Balcanii şi România. Deci informaţii cu privire la riscuri sunt", a comentat Băsescu.

Băsescu a mai spus că speră ca liderii comunităţii arabe din România să rămână "rezervaţi". "Eu sper ca minoritatea arabă, care a primit cetăţenie în ultimii 25 de ani, să rămână rezervată. Eu înţeleg reacţia lor, că ar vrea să vină mai mulţi. România a fost extrem de precaută şi a reuşit să menţină un echilibru", a comentat el.

De asemenea, fostul şef al statului a mai susţinut că România nu este pregătită "pentru un salt în riscurile de securitate".

"România nu este pregătită pentru un salt în riscurile de securitate. România până acum nu a refuzat refugiaţi. Avem cinci centre. Avem 1.500 de locuri. Avem 300 - 400 de refugiaţi. Eu înţeleg şi lozinca cu solidaritatea pe care o lansează multe state, chiar doamna Merkel cu care am o relaţie foarte bună şi o simpatie. Nu am văzut-o când România a spus am frontierele sigure. De ce nu aş fi în Schengen?" a mai afirmat el, adăugând că, în prezent, nu au fost prezentate măsurile pentru combaterea cauzelor acestui fenomen, fiind evident că valul migrator este în creştere, astfel încât nimeni nu poate garanta statului român că azi i se cere să primească 7000 de migranţi, iar la anul 30.000.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici