Băsescu şi Sarkozy au hotărât să lucreze pe subiectul romilor într-o viitoare întâlnire, la Paris

Preşedinţii României şi Franţei au avut, vineri, o convorbire telefonică "amicală şi constructivă", constatând "deplinul acord" de a răspunde eficient problemei puse de integrarea romilor şi hotărând să lucreze împreună legat de acest subiect, cu ocazia unei viitoare întâlniri bilaterale, la Paris.

51 afișări
Imaginea articolului Băsescu şi Sarkozy au hotărât să lucreze pe subiectul romilor într-o viitoare întâlnire, la Paris

Băsescu şi Sarkozy au hotărât să lucreze pe subiectul romilor într-o viitoare întâlnire, la Paris (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele României şi preşedintele Republicii Franceze au avut o convorbire telefonică, în cursul serii de vineri, fiind convenit un comunicat de presă comun.

"Preşedintele României, Traian Băsescu, şi preşedintele Republicii Franceze, Nicolas Sarkozy, au avut vineri o convorbire telefonică amicală şi constructivă. Cei doi au reamintit determinarea comună de a continua şi aprofunda parteneriatul strâns dintre România şi Franţa. Astfel, cei doi şefi de stat au constatat deplinul acord de a răspunde eficient problemei puse de integrarea romilor, mai cu seamă, prin punerea în aplicare a acordului asupra căruia miniştrii români şi francezi au convenit, joi, 09 septembrie, la Bucureşti. Preşedintele Republicii Franceze şi preşedintele României au hotărât să lucreze împreună pe marginea acestui subiect, precum şi pe cel al romilor nomazi, cu ocazia unei viitoare întâlniri bilaterale ce va avea loc la Paris", se arată în textul comunicatului de presă comun.

Informaţia potrivit căreia preşedinţii Traian Băsescu şi Nicolas Sarkozy urmau să aibă o discuţie telefonică vineri a fost transmisă de ministrul francez pentru Imigraţie, Eric Besson, care s-a aflat joi într-o vizită la Bucureşti, alături de secretarul de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche.

Cei doi au avut la Bucureşti convorbiri cu o serie de oficiali români, pe agenda consultărilor figurând discutarea soluţiilor la problemele generate în contextul politicii de repatriere a unor cetăţeni români de etnie roma, iniţiate de statul francez. La finalul întâlnirilor a fost susţinută, la MAE, o conferinţă de presă comună a oficialilor români şi francezi.

În cursul serii de joi, MAE român a dat publicităţii o declaraţie comună. "Vom întări cooperarea în lupta împotriva infracţionalităţii prin trimiterea a încă 10 poliţişti români în Franţa şi prin schimbul de magistraţi de legătură", menţionează declaraţia.

De asemenea, documentul arată că Acordul franco-român privind minorii neînsoţiti va fi integral pus în aplicare încă de la începutul lunii octombrie, după ratificarea acestuia de către Franţa.

Totodată, Franţa şi România îşi asumă angajamentul de a coopera pentru punerea în practică a unor proiecte de dezvoltare economică şi socială în vederea reinserţiei şi integrării cetăţenilor români aflaţi în situaţie de precaritate.

"România va adopta până la sfârşitul anului un plan de incluziune pentru minoritatea romă din România, care se va înscrie în eforturile în curs ale Guvernului român, în cadrul Strategiei naţionale pentru romi", se mai arată în declaraţia comună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici