Discuţiile româno-franceze de la Bucureşti pe tema situaţiei romilor, comentate de presa internaţională

Presa internaţională abordează pe larg discuţiile franco-române pe tema romilor, desfăşurate în cadrul vizitei la Bucureşti a ministrului Imigraţiei, Eric Besson, şi a secretarului de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, evocând un acord de principiu al celor două ţări.

14 afișări
Imaginea articolului Discuţiile româno-franceze de la Bucureşti pe tema situaţiei romilor, comentate de presa internaţională

Discuţiile româno-franceze de la Bucureşti pe tema situaţiei romilor, comentate de presa internaţională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Franţa şi România vor desfăşura acţiuni comune în privinţa romilor, scrie cotidianul Le Parisien, adăugând că, afişând o "unitate regăsită cu România", ministrul Imigraţiei, Eric Besson, s-a arătat intransigent faţă de expulzarea romilor.

"Parisul cumpără tăcerea Bucureştiului", titrează Le Telegramme, adăugând că Besson şi secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, au obţinut o "relativă discreţie a Guvernului român", respectiv un plan de reintegrare a romilor în ţara lor de origine.

Sub titlul "Doi miniştri francezi în România pentru a apăra politica imigraţiei cu privire la romi", postul de radio RFI susţine că vizita celor doi oficiali s-a desfăşurat pe fondul unei ambianţe tensionate, fără precedent între cele două ţări, legate printr-o prietenie tradiţională.

Le Progres scrie că Franţa "şi-a apărat cu dinţii şi cu unghiile politica", în timp ce Euronews titrează că Franţa rămâne pe poziţie în privinţa expulzărilor, refuzând suspendarea lor imediată, cerută de Parlamentul European.

Le Figaro susţine că Parisul şi Bucureştiul "vor să pună capăt polemicilor sterile", ajungând la un acord de principiu. Vizita celor doi oficiali la Bucureşti "a permis cel puţin o decrispare a relaţiilor bilaterale".

Cotidianul Liberation preia declaraţiile ministrului francez al Imigraţiei, titrând: "Cei care se aşteaptă la un meci Franţa-România astăzi vor fi dezamăgiţi".

"Tensiunile franco-române, temperate", scrie şi L'Express, adăugând că Eric Besson şi ministrul român de Interne Vasile Blaga au ajuns la un compromis, iar polemica s-a încheiat.

Cotidianul american New York Times preia declaraţiile de la Bucureşti ale lui Pierre Lellouche, care afirmă că Franţa cere României o "cooperare poliţienească şi judiciară, o luptă împotriva traficului de persoane şi integrarea romilor", în timp ce The Irish Times titrează: "Franţa şi România intenţionează să coopereze în privinţa romilor".

Cotidianul britanic Daily Telegraph susţine că Franţa încearcă să arunce responsabilitatea acestei probleme asupra României, afirmând că sunt necesare mai multe eforturi pentru integrarea romilor, pentru ca aceştia să nu mai plece din ţară în căutarea unor condiţii mai bune în zonele mai bogate ale Uniunii Europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici