Băsescu: Soluţia viitorului - Statele Unite ale Europei, la pupitrul de comandă al globalizării

Preşedintele Traian Băsescu a reiterat, joi, la o conferinţă a PPE, necesitatea trecerii la o politică bugetară şi fiscală unică, precum şi la constituirea Statelor Unite ale Europei, afirmând că europenii trebuie să fie la pupitru de comandă al procesului de globalizare, nu la remorca acestuia.

762 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Soluţia viitorului - Statele Unite ale Europei, la pupitrul de comandă al globalizării

Băsescu: Soluţia viitorului - Statele Unite ale Europei, la pupitrul de comandă al globalizării (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Astăzi, în această criză, avem şi soluţia viitorului. Soluţia viitorului a fost pomenită şi de domnul Martens, de domnul Daul. Ceea ce înseamnă o şansă pentru Europa de a garanta prospetritatea cetăţenilor ei se numeşte mai multă integrare, iar eu mi-aş permite să spun - Statele Unite ale Europei, care să respecte valorile noastre, care să ţină cont de specificul cultural al fiecărei ţări, care să protejeze fiecare minoritate, dar care, în acelaşi timp, să aibă forţă să ne proiecteze acolo unde pot fi sau pot spera să fie cei 500.000 de europeni, adică la pupitrul de comandă a procesului de globalizare, nu la remorca procesului de globalizare", a declarat Traian Băsescu.

El a spus că înfiinţarea Statelor Unite ale Europei este în responsabilitatea politicienilor din această generaţie.

"Din păcate, întârzierea nu va folosi nimănui. Nu putem lăsa această misiune următoarei generaţii de politicieni. Trebuie să avem curaj s-o facem acum şi să începem să vorbim despre Statele Unite ale Europei. Dar nu numai să vorbim. Trebuie să le proiectăm şi să avem forţa politică, fiecare la noi acasă, să convingem cetăţenii că aceasta este soluţia", a mai spus Băsescu.

El a mai spus că, în momentul de faţă, UE se confruntă cu un larg număr de provocări.

"Aş spune că ne aflăm într-un moment dificil. Avem o criză a datoriilor suverane care ne afectează pe toţi, avem o criză a migraţiei, care, deşi uneori exagerată, este o situaţie care impune noi abordări în ceea ce priveşte spaţiul Schengen, deci o reformă a spaţiului Schengen se impune, avem în mod categoric, un deficit energetic ce trebuie completat de multe ori contra unor concesii politice şi avem şi obiective de îndeplinit, care par dificil a fi atinse, obiectivele agendei UE 2020. Ne pregătim să discutăm noul exerciţul bugetar (...), avem nevoie acută de o consolidare a Politii Agricole Comune, aici evident avem uneori viziuni diferite şi, nu în ultimul rând, aş spune că mai este parcă o criză mai puţin văzută, dar care devine tot mai persistentă în ultimii doi ani, aceea a transferului problemelor naţionale pentru instituţiile europene. De aici o depreciere a calităţii deciziilor vizionare pentru Europa de mâine", a continuat şeful statului român.

El a apreciat că, la toate aceste provocări, crize, Europa trebuie să răspundă prin unitate şi solidaritate.

"Însă, în opinia mea, doar unitatea şi solidaritatea nu sunt suficiente pentru a prefigura Europa viitorului, Europa care să influenţeze efectele globalizării şi nu Europa care să recepţioneze, să primească efectele globalizării. Deci pentru a fi un element de influenţă a direcţiei în care se se îndreaptă efectele procesului de globalizare ne trebuie ceva mai mult decât unitate şi solidaritate. Eu cred că sunt câteva lucruri inevitabile a fi făcute la nivelul UE ca politici generale. Evident, nu putem spera într-o politică monetară unică atât timp cât avem 27 de politici bugetare şi tot 27 de politici ficale. Este clar că trebuie să trecem la o politică bugetară şi fiscală unică, element extrem de greu, dar trebuie să avem curaj să discutăm subiectul, să vedem cum îl putem atinge", a continuat Băsescu.

În opinia lui, nu se poate omite că ar fi imposibil să existe o viziune despre o Europă solidă, consolidată dacă nu se generează o politică energetică comună a Uniunii Europene.

"La fel cum avem acum acum situaţii extrem de dificile pentru că o ţară are dificultăţi generate de situaţia ei macroeconomică, la fel am avut sentimentul dificultăţii generalizate atunci când, în 2008, am avut probleme cu alimentarea cu gaze a câtorva ţări din UE. Este clar că dificultatea oricăruia dintre membrii UE generează dificultăţi pentru toţi ceilalţi. Avem politică de educaţie. În toate ţările producem absolvenţi care nu-şi găsesc un loc de muncă. Mult prea mulţi dintre absolvenţi, fie de liceu sau de universităţi, nu-şi găsesc un loc de muncă pe piaţa de muncă naţională. E clar că, deşi investim în educaţie, avem nevoie de o politică comună în educaţia europeană, o politică ce trebuie orientată şi puternic înspre nevoile pieţei de muncă", a afirmat Traian Băsescu.

De asemenea, el s-a referit şi la necesitatea unei politici de cercetare comună.

"De multe ori irosim bani cercetând acelaşi lucru. Este clar că trebuie să ne stabilim priorităţile de cercetare, să repartizăm responsabilităţile în aşa fel încât să nu irosim bani în încercarea să descoperim aceleaşi lucruri", a mai spus preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici