Băsescu: Sunt gata să-mi depun mandatul cu cei 588 de parlamentari, pentru alegeri simultane - DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu are încă o opţiune în privinţa comasării alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare, însă a spus că el este gata să-şi depună mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari, pentru alegeri simultane prezidenţiale şi parlamentare.

3595 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Sunt gata să-mi depun mandatul cu cei 588 de parlamentari, pentru alegeri simultane - DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI

Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Preşedintele Băsescu a susţinut că soluţia o reprezintă "demisia simultană a preşedintelui şi a Parlamentului", după revizuirea Constituţiei, în spiritul referendumului din 2009 privind trecerea la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de membri.

Declaraţiile preşedintelui:

- Legat de PDL: "Oameni buni, când nu găsesc o soluţie se gândesc tot la bătrânul Băsescu? Hai să fim serioşi!".

El a adăugat că există în PDL o generaţie nouă de politicieni, iar aceştia trebuie lăsaţi să se manifeste într-o Convenţie: "Au generaţia nouă de politicieni, trebuie lăsaţi să se manifeste într-o Convenţie".

Despre criza din Algeria: Au murit doi români acolo, singurii care au fost luaţi ostatici de terorist, îi felicit pe ceilalţi trei români care au avut tăria să reziste fără a fi capturaţi. Îi admir pentru tăria lor. Condoleanţe pentru cei care şi-au pierdut viaţa. Nu trebuie comparată situaţia din Algeria cu Irakul 2005. Noi nu am avut o problemă de informaţie, ci de corectă procesare.

- Despre Oltchim: Mă aştept ca Ponta să facă angajări

- Băsescu a declarat că nu crede că se pot găsi soluţii constituţionale de reducere a mandatelor preşedintelui sau parlamentarilor fără voinţa lor. "De asemenea, mi se pare că este extrem de dificil să privim la o soluţie în care lucrurile par a fi împinse doar pentru că avem o majoritate. Majoritatea asta trebuie să se mai oprească în faţa Constituţiei puţin şi au lecţia din vara anului trecut. Nu este aşa uşor să creezi un precedent de genul «ne înţelegem noi» sau «ne înţelegem sau nu ne înţelegem, facem ca noi, scurtăm mandatul unui preşedinte, fie el şi în ultimul an din cei zece», pentru că se creează nişte precedente pe care nimeni nu le va accepta vreodată", a afirmat Băsescu.

- Preşedintele a subliniat că aceasta are legătură cu "mecanismele democraţiei" care nu pot fi jucate de majorităţile parlamentare. "Mâine modificăm, pentru că tot avem 70%, scriem în Constituţie «mandat de 50 de ani la prim-ministru, inamovibil, ca judecătorii». Ce am făcut? Deci, atenţie că sunt nişte mecanisme ale democraţiei care nu pot fi jucate funcţie de majorităţile parlamentare. De aceea eu spun public, ca o părere, pentru că nu vreau să rămână doar o singură apreciere, avem şi varianta scurtării mandatului meu, cu condiţia unei demisii simultane a celor 588 de membri ai Parlamentului, demisionează şi preşedintele şi facem alegeri simultane, în conformitate, pe o Constituţie revizuită, în acord cu referendumul din noiembrie 2009", a afirmat Băsescu.

- Întrebat despre afirmaţia preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, care a spus că nu e neapărată nevoie de o negociere în privinţa reducerii mandatului preşedintelui şi că majoritatea poate să impună acest lucru în revizuirea Constituţiei, Băsescu a răspuns că "trebuie să mai citeşti şi Constituţia pe care vorbeşti când faci astfel de afirmaţii", iar un asemenea lucru nu ar fi acceptat nicăieri în vreo democraţie.

"La asta am şi răspuns, că nu e suficient să ai 70%, 80%, trebuie să mai citeşti şi Constituţia pe care vorbeşti când faci astfel de afirmaţii. Eu nu cred că se pot găsi soluţii constituţionale de reducere a mandatului preşedintelui sau al Parlamentului fără voinţa lor. Nu se poate găsi aşa ceva şi nu ar fi acceptat nicăieri în vreo democraţie, că atunci de ce să mai suspenzi un preşedinte? Tot ai 70%, dai un vot în Parlament şi trimiţi la populaţie o revizuire de Constituţie şi faci mandatul nu de la 5 ani la 4 ani şi jumătate, îl faci la un an, că nu-ţi place", a afirmat Băsescu.

- Despre devansarea alegerilor: E foarte greu de dat un răspuns. Eu le-am propus devansarea alegerilor cu 2 ani. Cred că singura variantă a fost cea care a mai funcţionat: alegeri parlamentare cu cele prezidenţiale. Sunt gata să-mi depun mandatul cu cei 588 de parlamentari. Ca să facem singura combinaţie posibilă şi la care avem precedent.

Ce faci cu preşedintele ales în luna mai, îi dai un cerc cu care să facă rotocoale în jurul Cotroceniului? E ridicol. Ce te faci cu un preşedinte ales care stă 9 luni, când îl validează CCR. E o copilărie. Mandatul meu se termină pe 22 decembrie. Până pe 22 decembrie se plictiseşte bietul om.

- Un al doilea set de probleme a fost legat de vulnerabilităţile pe care le avem în legislaţia naţională legate de oameni fără bune intenţii să staţioneze pe teritoriul României.

- Mai aveam o problemă: în luna decembrie eu am întors la Parlament o lege care viza degravarea instanţelor judecătoreşti precum şi legea de punere în aplicare a Codului de Procedură Civilă, care era programat să intre în vigoare la 1 iulie 2012, după care am cerut un nou termen: 1 februarie. Este foarte neplăcut să nu ne putem respecta angajamentul.

- Am ridicat problema votului pentru domnul deputat Stan şi pentru domnii miniştri Borbely şi Dobre. Constatând că sunt dezbateri serioase şi frământări în CSM, constatând că adesea se invocă probleme de cvorum, în discuţia cu cei trei parteneri, am rugat ca în cursul zilei de luni să fie validaţi de Parlament cei doi membri ai CSM care sunt supleanţi şi trebuie să devină plini.

- Targetul nu era atât MCV cât Schengen. La ultimul Consiliul European am obţinut ca problema Schengen să fie pusă pe masa Consiliului JAI.

- Din eroare sau altă conjuctură au apărut discuţii despre întâlnirea pe care am avut-o ieri seară. Aş vrea să ştiţi varianta reală a celor care s-au întâmplat. Acum două zile am constat că sunt foarte multe lucruri care vizează raportul MCV care erau în mâna politicienilor să fie rezolvate.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Premierul Victor Ponta a anunţat că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre posibilitatea ca alegerile prezidenţiale să fie organizate în luna mai sau iunie 2014, simultan cu alegerile europarlamentare. Purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea a răspuns că preşedintele nu are o poziţie oficială la propunerea premierului.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că marţi seară a avut o întâlnire cu premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu la Senat, pe tema MCV, la solicitarea şefului statului, ideea comasării alegerilor, susţinută de USL, fiind evocată de către premier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici