Băsescu: Vor fi cel puţin două state UE care vor intra în dificultate în perioada următoare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi , la TVR, că vor fi cel puţin două ţări UE care vor intra în dificultate în perioada următoare, menţionând, că, în afară de acestea, şi Portugalia "este în mare dificultate".

17 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Vor fi cel puţin două state UE care vor intra în dificultate în perioada următoare

Băsescu: Vor fi cel puţin două state UE care vor intra în dificultate în perioada următoare (Imagine: George Calin/Mediafax Foto)

Potrivit şefului statului, UE are probleme mari în ceea ce priveşte extinderea, dar şi probleme interne. El a spus, întrebat cum se explică situaţia din Irlanda, ţară care a cerut ajutor financiar internaţional deşi a aplicat măsuri de austeritate, că nu a fost vorba despre măsurile care nu au fost suficient de severe faţă de realitatea acelei ţări.

"Cred că aici s-a făcut o eroare, ca de altfel în multe alte ţări, sunt convins că ceea ce vă voi spune va genera dezbateri extrem de largi, dar s-a încercat relansarea înainte de a se acoperi găurile de drenare a resurselor financiare", a spus Băsescu la TVR.

El a spus că au fost finanţate eronat, în Irlanda, consumul şi "balonul imobiliar". "Noi am avut norocul extraordinar că nu am ajuns la o paranoia a consumului înainte de criză", a spus Băsescu.

Preşedintele a adăugat că România are "o şansă extraordinară". "În primul rând pentru că nu a împrumutat bani să simuleze o aşa-zisă relansare economică înainte de a lua măsurile de a-şi reduce cheltuielile proprii. Veţi vedea ţări despre care s-a scris cu litere mari ce măsuri extraordinare au luat, deci nu vorbesc despre Germania", a mai spus şeful statului român.

Întrebat dacă ce se întâmplă acum în Irlanda poate afecta şi România, Băsescu a răspuns pozitiv. "Da, mai puţin decât statele din zona euro, dar în mod categoric da, din punct de vedere al credibilităţii UE", a spus Băsescu.

El a spus că Grecia a intrat în criză în urmă cu opt luni, Irlanda a intrat recent într-o situaţie similară. "Vor mai urma cel puţin încă o ţară sau două. S-a intrat în criza datoriilor suverane, a datoriilor statelor" a spus Băsescu.

Preşedintele a ţinut să ceară scuze economiştilor pentru faptul că acreditează termeni ce nu au fost lansaţi încă de aceştia.

El a spus că este vorba despre ţări despre care s-a scris că au luat măsuri economice excepţionale, dar nu a dat nume. La insistenţele moderatorului, care a menţionat Spania şi Portugalia, Băsescu a spus că Portugalia este în mare dificultate. "Şi nu aş vrea să mai spun alte două ţări care eu cred, privind la datoria lor, de 120%, de 110%, datorie făcută şi pentru că au încercat o relansare forţată (...), vor fi ţări care vor intra în dificultate în perioada următoare, nu spun mâine sau poimâine", a spus Băsescu.

Şeful statului român a mai declarat că este extrem de important ca euro să nu cadă, pentru că acest lucru ar însemna încetarea funcţionării UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici