Biden: Constat progresele înregistrate de România, în timp, de la prima mea vizită

Vicepreşedintele american, Joe Biden, a afirmat, joi, în declaraţia de presă de la finalul întrevederii cu preşedintele Traian Băsescu, că de la prima sa vizită la Bucureşti, în 1999, România, "o ţară extrem de frumoasă", a făcut progrese.

61 afișări
Imaginea articolului Biden: Constat progresele înregistrate de România, în timp, de la prima mea vizită

Biden: Constat progresele înregistrate de România, în timp, de la prima mea vizită (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mi-a plăcut întotdeauna România, o ţară extraordinar de frumoasă. Îmi amintesc acum când am venit aici, acum câteva decenii... Acum pot să constat progresele pe care le-aţi realizat între timp", a spus Joe Biden.

Biden a vizitat România în 2 şi 3 septembrie 1999, fiind atunci liderul democrat al Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului Statelor Unite.

Biden, senator la acea dată, declara că face vizita şi pentru a obţine o evaluare exactă a pagubelor pe care le-a avut de suferit România în urma acţiunilor NATO în fost Iugoslavie, mulţumind, totodată, pentru asistenţa acordată de statul român în luarea unor decizii de importanţă majoră în timpul conflictului din Kosovo.

James Rosapepe, fost ambasador american în România, relata, într-un articol publicat în august 2008, despre vizita lui Joe Biden la Bucureşti, în 1999, când acesta s-a întâlnit cu Petre Roman, dar a avut şi o controversă cu un reprezentant al opoziţiei.

"Am avut şansa să văd stilul său de conducere în septembrie 1999. Eram ambasador în România şi vizita avea loc imediat după efortul NATO de oprire a actelor de purificare etnică din Kosovo. Oficialii americani veneau la Bucureşti pentru a le mulţumi liderilor români pentru susţinere şi pentru a prefigura perspectivele Balcanilor", îşi aminteşte Rosapepe.

"Spre deosebire de alţi oficiali, a căror abordare era utilă dar foarte relaxată, domnul Biden şi-a exprimat curiozitatea încă de la aterizarea pe aeroportul Otopeni. M-a întrebat despre atitudinile românilor, despre poziţia liderilor români, despre raţiunile interne ale politicii externe a României faţă de Slobodan Miloşevici. În condiţiile în care domnul Biden îi cunoştea pe toţi liderii români chiar şi înainte de căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu în 1989, întrebările erau foarte complexe", povestestea fostul ambasador despre Biden.

"În cursul unui dineu la reşedinţa mea cu reprezentanţii opoziţiei, unul dintre ei a declarat că aderarea la NATO este importantă pentru ţara lor dintr-un motiv de care până atunci nu mai auzisem. «Dacă suntem în NATO nu va mai trebui să ne temem că Alianţa va ataca România din cauza relaţiei cu minoritatea maghiară, aşa cum s-a întâmplat în Iugoslavia. Turcia este de mult timp membră NATO şi îi lăsaţi să facă ce vor cu minoritatea kurdă», spunea acesta. Domnul Biden, vizibil iritat, s-a ridicat de pe scaun, s-a aplecat peste masă şi a spus: "«Dacă pentru asta vreţi să aderaţi la NATO, mă voi asigura să nu se întâmple niciodată»", povestea Rosapepe.

"Alţi lideri l-au asigurat pe Biden - şi pe mine - că interlocutorul anterior făcuse o gafă şi că românii sunt dornici de relaţii bune cu minoritatea maghiară. Şi au avut dreptate. Când opoziţia a ajuns la putere un an mai târziu, formaţiunea etnicilor maghiari a susţinut noul guvern. În 2004, România a devenit membră NATO, cu susţinerea lui Biden", a subliniat Rosapepe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici