Blaga: Asumarea pe descentralizare e inacceptabilă. Antonescu minte, n-am fost chemaţi la dialog

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, afirmă că este inacceptabilă angajarea răspunderii Guvernului pe o temă atât de importantă ca descentralizarea, el precizând că democrat-liberalii nu au fost invitaţi la un dialog pe acest subiect şi că liberalul Crin Antonescu minte când susţine contrariul.

504 afișări
Imaginea articolului Blaga: Asumarea pe descentralizare e inacceptabilă. Antonescu minte, n-am fost chemaţi la dialog

Vasile Blaga (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Consider inacceptabilă angajarea răspunderii Guvernului USL pe un subiect atât de important cum este descentralizarea. Fac precizarea că domnul Antonescu minte când spune că PDL a refuzat invitaţia la dialog pe subiectul descentralizării. Nu am primit nicio invitaţie la dialog. Ba, mai mult, toate punctele de vedere formulate de primarii noştri prin Asociaţia Municipiilor şi Oraşelor din România au fost complet ignorate de puterea politică reprezentată de USL. A ignora dialogul cu un partid precum PDL, care are un sfert din administraţia locală din România, este un mare abuz de putere. Îi amintesc preşedintelui PNL, Crin Antonescu, că în 2005, în timpul guvernării Alianţei D.A., PNL şi PD, când a fost propusă legea-cadru a descentralizării, responsabilul de atunci, Vasile Blaga, a chemat la discuţii săptămâni întregi opoziţia de atunci, reprezentată de PSD", susţine Blaga, citat într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit liderului democrat-liberal, USL a ales să decidă pe o temă importantă precum descentralizarea "într-un birou, departe de ochii celor care ar trebui să aibă un cuvânt de spus".

"Ce pregăteşte USL nu este «Marea descentralizare» pe care o aşteptam. USL pregăteşte «Marea Baroniadă». Practic, avem de a face cu un proiect prin care USL împarte România între PSD şi PNL pentru mult timp de acum înainte. După ce s-au certat luni în şir pe capitalele regiunilor, compromisul făcut între PSD şi PNL este împărţirea ţării între cele două partide care va funcţiona dincolo de existenţa USL. Crin Antonescu şi VictVictor Pontatează România precum moşia lor. Crin Antonescu nu poate reproşa PDL că s-a exprimat pe proiectul de descentralizare prezentat în presă. Nimeni altcineva nu a avut acces la ticluirile lui LiviLiviu DragneariMarian OprişanKlauKlaus Iohannisusţine Blaga.

El subliniază că PDL este "pentru reforma administrativă a României, pentru o descentralizare reală care să servească cetăţeanului şi nu să pună resursele locale, dezvoltarea locală la discreţia unui tartor judeţean".

"Lipsa de dialog a USL este condamnabilă şi caracteristică unei clici unită de interese obscure. PDL va decide cât de curând acţiunea politică pe care o va angaja împotriva acestui simulacru de descentralizare şi a formulei prin care ea este promovată", afirmă Blaga.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, vineri, că atitudinea preşedintelui PDL Vasile Blaga şi a altor reprezentanţi ai opoziţiei faţă de tema descentralizării este "penibilă", el arătând că este "caraghios şi inutil" ca aceştia să "ţipe" că este îngrozitor ce se întâmplă azi în România.

"Actualul Guvern şi actuala majoritate au lăsat loc şi au invitat la un dialog politic, chiar cu 70%, cu opoziţia. Nu e treaba mea, din majoritate, sau a premierului de la putere să criticăm opoziţia. Dar nu pot - şi o fac pentru prima dată - nu pot să nu remarc faptul că atitudinea pe care domnul preşedinte Blaga sau alţi reprezentanţi ai opoziţiei o au este una penibilă. Deci nu se poate, câtă vreme vorbim despre descentralizare, fără ca măcar să cunoşti exact un proiect, să începi să strigi că se dă România baronilor şi că este un eşec şi ăsta", a spus Antonescu.

Premierul Victor Ponta a anunţat, vineri, după şedinţa USL, că proiectul legii descentralizării va fi adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului, în noiembrie, înainte de aprobarea bugetului pe anul 2014, dacă va exista susţinerea majorităţii.

Ponta a menţionat că s-a ajuns la ideea în care lucruri care ţin de ordine publică şi poliţie vor fi tratate separat de legea descentralizării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici