Blaga: Proiectul privind disponibilizările a fost propus de MFP şi se află pentru avizare la MAI

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, joi, că proiectul de lege privind disponibilizarea a 17.000 de persoane a fost propus de Ministerul de Finanţe şi se află pentru avizare la MAI, precizând că trebuie realizate standarde de cost pentru serviciile publice.

28 afișări
Imaginea articolului Blaga: Proiectul privind disponibilizările a fost propus de MFP şi se află pentru avizare la MAI

Blaga: Proiectul privind disponibilizările a fost propus de MFP şi se află pentru avizare la MAI (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"Discutăm de un proiect propus de Ministerul de Finanţe şi aflat în avizare, noi suntem avizatori pe el. Eu l-am pus (în dezbatere - n.r.) spre cunoaşterea opiniei publice", a explicat Vasile Blaga, arătând că Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) îl va analiza cu toată atenţia.

Blaga a precizat că proiectul nu se referă la structurile MAI, ci la unităţile administrativ-teritoriale.

Ministrul Administraţiei şi Internelor a mai spus că, în cursul anului trecut, a avut loc o întâlnire, la Buşteni, între ministrul de Finanţe din acea perioadă Gheorghe Pogea şi structurile asociative, care au propus împreună normative de personal pe unităţile administrativ-teritoriale şi, conform acestor normative, "au ajuns la concluzia că sunt în plus în structuri în jur de 17.000 de oameni".

"Repet, este un proiect de lege propus de Ministerul Finanţelor Publice, e trimis şi spre ministerul nostru, noi îl vom analiza cu toată atenţia. Deci, nu e vorba de Ministerul Administraţiei şi Internelor (...) Nu se spune clar, sub nicio formă, de structurile MAI, ci de unităţile administrativ-teritoriale", a subliniat Blaga.

El a adăugat că va propune, miercuri, în Guvern, o notă în care va prezenta trei variante de normative.

"Noi vom propune, miercuri, în Guvern, o notă în care prezentăm trei variante ale acestor normative, pentru că avem un punct de vedere un pic diferit de cel al Ministerului de Finanţe, în sensul în care nu poţi să mergi otova numai pe numărul de populaţie în aceste structuri şi trebuie să ţii cont şi de responsabilităţile care le au aceste structuri, pentru că sunt capitale de judeţ care au 70.000-80.000 de locuitori, sunt altele care au 300.000 de locuitori, dar au aceleaşi responsabilităţi vizavi de serviciile pe care trebuie să le ofere", a adăugat Blaga.

Ziariştii au insistat asupra numărului de 17.000 de disponbilizări, întrebându-l pe ministru dacă este de acord cu acest lucru.

"Nu se pune problema că sunt sau nu de acord. Sunt de acord obligatoriu că trebuie realizate standarde de cost pentru serviciile publice şi normative de personal în administraţia publică", a precizat Vasile Blaga.

"Discutăm de normative de personal în administraţia publică locală. Când vom ajunge la o formă definitivă a proiectului de lege, Parlamentul va aproba, nu ministrul Administraţiei şi Internelor sau Ministerul de Finanţe, şi atunci vom spune lucruri simple: «dragi primari, preşedinţi de consilii judeţene, acest act normativ şi-l permite România, conform legii aprobate de Parlament. Vreţi mai mult? Pe banii voştri, nu pe transfer de la bugetul central, ci pe bugete locale»", a explicat Vasile Blaga.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, joi, că nu face comentarii pe tema disponibilizărilor din administraţie, precizând că există un program pentru circa 100.000 de disponibilizări care va fi aplicat de instituţiile din sectorul bugetar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici