BNR: Demersul senatorului Zamfir pare mai degrabă un demers personal, şi nu o invitaţie legitimă

Reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR) şi-au exprimat, vineri, din nou disponibilitatea de a răspunde unei eventuale invitaţii la dialog, formulate de Parlamentul României. În acelaşi timp, aceştia subliniază că senatorul ALDE Daniel Zamfir este mai mult preocupat de prezenţa Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, decât de discutarea problemelor reale.

627 afișări
Imaginea articolului BNR: Demersul senatorului Zamfir pare mai degrabă un demers personal, şi nu o invitaţie legitimă

BNR: Demersul senatorului Zamfir pare mai degrabă un demers personal, şi nu o invitaţie legitimă

„Din păcate, formula utilizată de senatorul Daniel Zamfir, de a se substitui Parlamentului României, a făcut acest dialog imposibil până acum, în condiţiile în care un alt senator a considerat invitarea conducerii BNR ca nerespectând procedura şi fiind, din această cauză, un act abuziv al senatorului Zamfir. Mai mult, centrarea invitaţiei pe persoana Guvernatorului BNR, ca şi cum nu ar exista o conducere legitimă a băncii, reprezentată de Consiliul de administraţie, şi solicitarea repetată şi în permanenţă a prezenţei Guvernatorului BNR la întâlnirea cu senatorul Zamfir, sugerează mai mult o agendă personală decât o dorinţă de dialog real”, au menţionat reprezentanţii BNR, într-un comunicat de presă.

De asemenea, aceştia au menţionat: conducerea Băncii Naţionale a României a fost în cursul anului trecut de patru ori în Comisia economică.

„De fiecare dată, nu subiectele discutate i-au trezit interesul senatorului Zamfir, ci prezenţa sau absenţa Guvernatorului BNR. Transformarea unei preocupări personale într-un demers public în numele Parlamentului României nu poate reprezenta un motiv de discuţie, cum nici faptul că domnul Zamfir îşi arogă un rol de reprezentativitate dincolo de cea pe care o are. Demersul senatorului Zamfir pare mai degrabă un demers personal, şi nu o invitaţie legitimă pentru o prezentare serioasă pe care BNR o poate face în faţa Parlamentului României, în baza legii sale de funcţionare şi a Tratatului Unional. În consecinţă, conducerea BNR nu va refuza niciodată o invitaţie din partea Parlamentului, dar refuză ferm să confunde un senator care inventează false probleme cu cel mai important for al statului”, au mai afirmat reprezentanţii Băncii centrale.

Reprezentanţii Băncii centrale au reamintit că articolul 130 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene menţionează că: În exercitarea competenţelor şi în îndeplinirea misiunilor şi îndatoririlor care le-au fost conferite prin tratate şi prin Statutul SEBC (Sistemul European al Băncilor Centrale) şi al BCE (Banca Centrală Europeană), băncile centrale naţionale sau membrii organelor lor de decizie nu pot solicita şi nici accepta instrucţiuni din partea instituţiilor, organelor, oficiilor sau agenţiilor Uniunii, a guvernelor statelor membre sau a oricărui alt organism. Instituţiile, organele, oficiile şi agenţiile Uniunii, precum şi guvernele statelor membre se angajează să respecte acest principiu şi să nu încerce să influenţeze membrii organelor de decizie ale Băncii Centrale Europene sau ale băncilor centrale naţionale în îndeplinirea misiunii lor.

În ultimele două luni, Guvernatorul BNR şi Consiliul de Administraţie al BNR au refuzat de două ori să se prezinte la audierile făcute de Daniel Zamfir. La data de 18 decembrie 2018, senatorul ALDE i-a chemat pe aceştia la audieri la Comisia economică a Senatului, unde este preşedinte, pentru a da explicaţii privind tema specială din „Raportul asupra stabilităţii financiare”, ediţia din decembrie, temă care se referă la modelul de business al băncilor autohtone. Într-o scrisoase trimisă cu un sfert de oră înainte de a începe audierea, semnată de Isărescu în numele CA al BNR, scrie că instituţia nu doreşte să participe la o audiere care la bază un „fake news”. Fake news-ul, sau informaţiile false, la care se referă, este acela că, potrivit unor interpretări apărute în presă, în tema specială a raportului menţionat scrie că băncile străine prezente în România au ţinut intenţionat în stare de subdezvoltare ţara noastră.

Ca urmare a refuzului, preşedintele Comisiei economice a Senatului a reînnoit invitaţia pentru data de 29 ianuarie, cu doar câteva zile înainte să înceapă noua sesiune parlamentară, la începutul lunii februarie. De data aceasta, motivele convocării conducerii BNR sunt cele privind suspiciunile de manipulare a indicelui ROBOR de către băncile comerciale cu acordul Băncii centrale, pe fondul apariţiei taxei pe activele financiare ale băncilor, care a fost anunţată pentru prima dată în seara zilei de 18 decembrie 2018 de către ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici. Această taxă, introdusă de la începutul acestui an, prevede că băncile plătesc o cotă de 0,1-0,5% din valoarea activelor dacă aplică un ROBOR mediu trimestrial de 2-4% la acordarea creditelor.

De această dată, conducerea BNR a refuzat invitaţia, deoarece senatorul ALDE nu a respectat procedura. Mai exact, Zamfir a trimis invitaţia din partea Comisiei economice şi din partea celei de buget, finanţe şi pieţe de capital a Senatorului, cea din urmă fiind îndreptăţită să îl cheme la audieri, nu prima. În plus, problema de această dată este că Zamfir a semnat şi în locul preşedintelui Comisiei de buget finanţe, astfel că procedura nu a fost respectată. Astfel, reprezentanţii BNR au refuzat, din nou, să se prezinte la audieri, dar fără a mai trimite nicio scrisoare şi au susţinut, prin intermediul purtătorului de cuvânt, că vor veni dacă este respectată procedura şi invitaţia se bazează pe teme reale. Astfel, preşedintele Comisiei economice a susţinut că va trimite luni, 4 februarie, o nouă intivaţie, prin intermediul Biroului Permanent al Senatului, pentru data miercuri, 6 februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici