Deputat PNL: Plăţile CE vor fi suspendate dacă deficienţele din transport se confirmă/ Replica lui Cuc: Vă deranjează că afectez anumite interese. Mandatul meu e dedicat vizitelor pe şantiere

Deputatul PNL Lucian Bode a declarat, luni, la dezbaterea moţiunii simple la adresa lui Răzvan Cuc, că dacă un raport al Comisiei Europene pe transport privind România se confirmă, plăţile pentru proiecte de transport din fonduri europene vor fi sista. Ministrul Transporturilor a spus că prezenţa sa afectează anumite interese ale liberalilor, adăugând că mandatul său este dedicat vizitelor pe şantiere, pentru a garanta că execuţia kilometrilor de autostradă este la zi.

1092 afișări
Imaginea articolului Deputat PNL: Plăţile CE vor fi suspendate dacă deficienţele din transport se confirmă/ Replica lui Cuc: Vă deranjează că afectez anumite interese. Mandatul meu e dedicat vizitelor pe şantiere

Bode, deputat PNL: Plăţile Comisiei Europene vor fi suspendate dacă deficienţele din transport se confirmă

"Faptul că Ministerul Transporturilor are la dispoziţie bani europeni şi nu-i cheltuie, nu mai miră pe nimeni, numai că la capitolul fonduri europene, situaţia poate deveni catastrofală. Sunteţi conştient de cât de grav este faptul că un raport de audit recent al experţilor de la DIGI Regio, elaborat cu scopul de a verifica sistemul de management şi control al POIM pe partea de infrastructură mare pe partea de transport scoate la iveală mari nereguli la acest capitol? Vă provoc domnule ministru să ne prezentaţi aici în mod transparent ce răspuns a transmis Ministerul şi în ce fază se află această procedură. Nota 4 pe care a primit-o România din partea auditului Comisiei este cea mai gravă posibilă şi dacă vi se pare că este mai mare decât nota 3, pe care v-am acordat-o noi, să ştiţi că pentru România este o lovitură fatală. Ştiţi ce înseamnă şi ce urmează dacă se confirmă aceste deficienţe majore? Plăţile din partea Comisiei vor fi suspendate", a declarat deputatul PNL Lucian Bode la Parlament.

De asemenea, acesta a criticat promisiunile făcute de ministrul Cuc cu privire la numărul de km de autostradă ce vor fi deschişi în 2019.

"La capitolul autostrăzi, se pare că rămâneţi la angajamentul public care v-a consacrat: «nu promit niciun km de autostradă». Astăzi, când sunteţi întrebat câţi km de autostradă vă angajaţi să daţi în folosinţă în 2019, fie pasaţi responsabilitatea groparului autostrăzilor din România, domnului Narcis Neaga, fie sunteţi contrazis de realitatea din teren. Cel mai bun exemplu este cel care vi l-a dat domnul ministru Şova în audierile din comisie, când v-a spus că nu aveţi cum să daţi în trafic 180 de km de autostradă în 2019 când dvs aveţi deschise şantiere pe 118 km. Opoziţia, românii nu mai cred în sutele de km de autostradă pe care vă lăudaţi că ar fi în diverse stadii şi diverse proceduri, nicidecum în execuţie. Mai nou, am văzut o idee năstruşnică la dvs, vreţi să transformaţi CNAIR în constructor de autostrăzi. Probabil v-a inspirat doamna Firea sau domnul primar Negoiţă cu aceste companii de stat. Atenţie la rezultatul demersurilor lor, zero. Toate au fost declarate ilegale de către instanţe. Probabil, când veţi constata eşecul acestui demers vinovat o să fie aşa cum văd că deja vă place să spuneţi «statul paralel»", a declarat Lucian Bode, în plen.

El s-a referit la sistemul public de transport feroviar care este "la un pas de colaps".

"Sistemul feroviar românesc este la un pas de colaps iar cei trei coloşi cu picior de lut - CFR Marfă, CFR Călători, CFR Infrastructrură prezintă interes pentru dvs doar din perspectiva posturilor de conducere unde plantaţi oameni doar pe baza carnetului de partid iar acolo unde vă încurcă legislaţia mergeţi până într-acolo încât, spre exemplu, la CFR Marfă desfiinţaţi sucursala Transilvania, înlocuind-o cu Centrul Zonal de Marfă Braşov pe care-l transformaţi în sucursală. Scopul este unul cât se poate de simplu: eliminarea oamenilor incomozi care refuză să încalce legea la solicitarea Partidului-Stat. Atenţie la încălcarea legii, sunteţi tânăr şi ar fi păcat să vă alegeţi şi aici cu o plângere penală aşa cum v-aţi ales, din păcate pentru dvs, în cazul TAROM. Apropo de TAROM, proiectul dvs de suflet, o să ne vedem în Comisia de anchetă pe Tarom şi acolo o să discutăm inclsuiv despre modul în care aţi achizionat cele două aeronave pe perioada mandatului dvs. Nu v-am văzut preocupat de cele cinci deraieri de trenuri din ultimele zile. În ceea ce priveşte autoritatea de reformă feroviară, autoritatea ar trebui să aducă în România 252 milioane euro din care să achiziţionăm material rulant nou. Din păcate, singura preocupare pe care înţeleg că o aveţi în ultimele zile este aceea de a schimba şi actuala conducere care a început să mişte câte ceva, deşi nu avem nicio loclomotivă, niciun vagon nou achiziţionat. Suntem în proceduri doar de câţiva ani", a mai afirmat liberalul.

La rândul său, ministrul Transporturilor a crtiticat lipsa rezultatelor "remarcabile" ale miniştrilor liberali şi că el "deranjează anumite interese".

"Dragi colegi, haideţi să vă spun un lucru, şi voi aţi fost în minister un an de zile şi aţi avut rezultate remarcabile, zero de sus până jos. Acum eu ştiu că vă supăraţi că eu mai cert constructorii, că ştiu că vă deranjează că afectez anumite interese, dar să ştiţi că eu nu mă opresc şi merg mai departe şi cu rezilierile de contracte şi cu tot ce am promis şi ştiu că vreţi neapărat ca ONG-urile să conducă Ministerul. E greu. Îl conduc eu acum şi trebuie să modificăm legislaţia astfel încât să putem accelera toate procedurile pe care le avem, inclusiv pe parte de mediu. Aici o să mă consult cu doamna ministru (Graţiela-n.red.) Gavrilescu, n-o să mă consult cu ONG-urile", a afirmat Răzvan Cuc.

Ministrul Transporturilor a prezentat ceea ce a făcut în mandatul din prezent în Executiv, susţinând că este dedicat vizitelor pe şantiere.

"Noul meu mandat de ministru al Transporturilor este dedicat vizitelor pe şantiere, pentru a avea garanţia că execuţia kilometrilor de autostradă este la zi, după ce, în primul mandat, am scos la licitaţie proiecte de autostradă în valoare de 3,5 miliarde de euro. Pentru acest an, CNAIR a estimat finalizarea a 180 de km de autostradă, iar eu voi face absolut tot ce îmi stă în putinţă din punct de vedere administrativ pentru ca aceşti kilometri să fie executaţi în timp. Mă refer aici la loturile aflate deja în construcţie: două loturi ale autostrăzii Lugoj-Deva, două loturi ale autostrăzii Sebeş-Turda, două loturi ale autostrăzii Ogra-Câmpia Turzii. La acestea se vor adăuga 27 de km din loturile 1 şi 2 ale drumului de mare viteză Piteşti-Craiova, secţiunea de 16 km la profil de autostradă a variantei de ocolire a municipiului Bacău, practic primul sector de autostradă din Moldova, secţiunea de 11 km între Râşnov şi Cristian, care face parte din autostrada Ploieşti-Braşov şi sectorul Biharia-Mureş, în lungime de 5,5 km, care va asigura legătura autostrăzii Transilvania cu frontiera ungară", a declarat Răzvan Cuc.

Camera Deputaţilor a dezbătut, luni, moţiunea simplă prin care PNL şi PMP cer demisia lui Răzvan Cuc. Opoziţia îi reproşează ministrului Transporturilor lipsa autostrăzilor. Votul asupra moţiunii va fi dat în plenul de miercuri. Moţiunea simplă este intitulată „Mandatul ministrului Cuc cu numărul trei, este unul de nota 3”.

Răzvan Cuc a fost numit în funcţia de ministru al Transporturilor în urmă cu o lună. Acesta a depus jurământul de învestitură la Cotroceni pe 22 februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici