Borbely: Ieşirea de la guvernare depinde de discuţiile din coaliţie

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, afirmă că o eventuală ieşire a UDMR de la guvernare depinde de discuţiile care vor avea loc, luni, în coaliţie, adăugând că Uniunea aşteaptă de la partenerii de guvernare "termene şi angajamente" privind Legea educaţiei şi alte legi.

21 afișări
Imaginea articolului Borbely: Ieşirea de la guvernare depinde de discuţiile din coaliţie

Borbely: Ieşirea de la guvernare depinde de discuţiile din coaliţie (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Borbely Laszlo a declarat, joi, la Arad, că reprezentanţii UDMR sunt mâhniţi şi îngrijoraţi în urma deciziei CC referitoare la Legea educaţiei.

"Suntem mâhniţi şi ne îngrijorează ce se întâmplă în jur, nu punem sub semnul întrebării decizia Curţii, dar mi se pare ciudat - şi mi se pare informaţia veridică - faptul că un judecător al Curţii, în două săptămâni, să voteze în două feluri. Toate deciziile luate în ultima perioadă se iau cinci la patru într-o Curte Constituţională. Ne îngrijorează şi ne punem întrebarea de fond dacă funcţionează sau nu această coaliţie. Dacă funcţionează, atunci trebuie să avem puterea să avem o lege a educaţiei într-o lună", a afirmat Borbely.

Ministrul a adăugat că este nevoie de Legea educaţiei "nu doar pentru acele articole care ţin de minorităţile naţionale, ci pentru că e o lege bună, e o descentralizare aşteptată de autorităţile locale".

Borbely a spus că la nivelul UDMR va avea loc, vineri, o întâlnire pentru a se discuta aspecte legate de decizia CC, în timp ce în coaliţie va avea loc o întâlnire luni.

"Vom avea luni în coaliţie o întâlnire în care vrem termene şi angajamente. Vorbesc şi de legea minorităţilor naţionale şi de legea regiunilor de dezvoltare. Aceste legi trebuie trecute prin Parlament, trebuie să demonstreze coaliţia că e puternică şi că are capacitatea să îşi impună voinţa în Parlament", a declarat Borbely.

El a spus că, dacă Legea educaţiei nu se votează până la sfârşitul anului, va fi un eşec pentru coaliţie pentru că ea nu va putea fi implementată în următorul an şcolar.

Întrebat de jurnalişti dacă există posibilitatea ca UDMR să iasă de la guvernare, Borbely a spus că acest lucru "va depinde de discuţiile din coaliţie de luni".

Curtea Constituţională a constatat, miercuri, că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, ca urmare a retragerii Legii educaţiei din Senat, de către Executiv.

Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat că a convocat Consiliul Permanent al Uniunii după decizia CC în cazul Legii educaţiei, adăugând că nu au existat motive temeinice de neconstituţionalitate şi că progresul în dreptul minorităţilor este o condiţie a prezenţei UDMR în orice guvern.

Ulterior, Marko a afirmat că UDMR poate lua în calcul ieşirea de la guvernare dacă se constată că actuala coaliţie nu mai funcţionează ori dacă partenerii de guvernare afirmă că anumite obiective din program, inclusiv adoptarea legii educaţiei, nu mai sunt valabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici