Botiş: Soţia mea câştiga 8.000 de lei pe lună în cadrul proiectului. Se va retrage din funcţia de consilier

Ministrul Muncii, Ioan Nelu Botiş, a declarat marţi că soţia sa câştiga 8.000 de lei pe lună pentru activitatea de consilier în cadrul proiectului "Şansa la demnitate" derulat de Asociaţia Parteneriat Eiroactiv Bistriţa şi finanţat din fonduri UE şi guvernamentale, proiect din care s-a retras.

46 afișări
Imaginea articolului Botiş: Soţia mea câştiga 8.000 de lei pe lună în cadrul proiectului. Se va retrage din funcţia de consilier

Botiş: Soţia mea câştiga 8.000 de lei pe lună în cadrul proiectului. Se va retrage din funcţia de consilier (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Potrivit ministrului Muncii, soţia sa este doctorand în management şi, prin urmare, are calificarea necesară pentru a lucra în proiecte europene.

Ministrul a confirmat însă cele anunţate marţi la prânz de AMPOSDRU, anunţând că ONG-ul consiliat de soţia sa nu a transmis nicio cerere de rambursare în cadrul proiectului pe care-l derulează.

Întrebat dacă, în urma acestui scandal, asociaţia ar trebui să nu mai facă un astfel de demers, Botiş a spus că ONG-ul nu are nicio legătură cu el şi că "firesc ar fi" ca proiectul "să-şi urmeze cursul".

"Nu am calitatea de membru al acestei asociaţii, nu am nicio legătură cu aceasta", a spus Botiş.

Ioan Botiş a declarat anterior că soţia sa se va retrage din funcţia de consilier şi că niciunul dintre ei nu a avut vreodată calitatea de fondator sau de membru al asociaţiei.

Potrivit lui Botiş, "este posibil" să fi fost o greşeală din punct de vedere moral participarea soţiei sale în proiect.

"Poate că este o greşeală din punct de vedere moral prezenţa soţiei mele în proiect. Am discutat ca ea să se retragă din calitatea de angajat al acestei socieţii. Ca ministru am datoria de a sta departe de acuze de acest tip, consider că este o greşeală din acest punct de vedere", a declarat ministrul Muncii.

El a precizat că a discutat cu soţia lui şi au ajuns la concluzia ca ea să se retragă din proiectul european.

"Nici eu, nici soţia mea nu facem parte dintre membrii fondatori ai asociaţiei şi nu am avut calitatea de membri ai acestei asociaţii", a spus Ioan Botiş, care a precizat că asociaţia este constituită din societăţi comerciale din Bistriţa pentru a atrage fonduri europene şi penttru a iniţia cursuri de formare profesională.

Botiş a spus că a sprijinit înfiinţarea asociaţiei încă de la început, de pe vremea când lucra la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa şi că îi cunoaşte pe toţi membrii asociaţiei. "Sper că până în Paşti se vor muta în sediul lor social", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, asociaţia avea din 3 septembrie 2007 sediul social pe strada Ecaterina Teodorescu, iar din 11 ianuarie 2011 sediul social s-a mutat în strada Industriei nr. 4A i, practic, beneficiază pentru o perioadă determinată de locaţia din Mobil Construct.

Acesta a reluat afirmaţia că "în mod clar" dacă ANI constată un conflict de interese în cazul său, va demisiona "în următorul moment".

Ministrul a susţinut însă că finanţarea în acest proiect care a primit finanţare la sfârşitul lunii octombrie 2010, a urmat calea legală, neexistând o influenţă directă din partea sa. "Nu am atribuţii directe în acest sens, un conflict de interese din punct de vedere juridic nu există pentru că nu am calitatea de membru".

Botiş a ţinut să-şi ceară scuze public pentru această situaţie, precizând că nu doar soţia lui se va retrage din proiect, şi că şi un consilier de la cabinetul ministrului Ioan Iany Moroşanu şi-a prezentat demisia.

Ioan Botiş este verificat de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care urmează să stabilească dacă demnitarul se află într-un conflict de interese, având în vedere că soţia acestuia este consilier pe proiectul "Şansa la demnitate", finanţat de UE şi Guvern.

Şi Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) s-a autosesizat după articolele din media legate de un posibil conflict de interese în care s-ar afla ministrul Muncii, Ioan Nelu Botiş, şi a început o anchetă, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse din conducerea instituţiei.

AMPOSDRU a precizat, marţi, într-un comunicat, că proiectul "Şansa la demnitate", implementat de Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa şi în care este consilier soţia ministrului Muncii Ioan Botiş, are o valoare de 2.130.890 de lei şi că nu a fost depusă nicio cerere de rambursare. Proiectul a fost aprobat spre finanţare la 1 octombrie 2010, iar contractul de finanţare a fost semnat la 27 octombrie 2010.

Conform acordului de delegare, proiectul se află în monitorizare la organismul intermediar regional POSDRU Nord-Vest şi a primit prefinanţare la 29 noiembrie 2010.

"Pentru acest proiect nu a fost depusă nicio cerere de rambursare", potrivit AMPOSDRU.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici