Camera a respins OUG 55, dar aleşii care au migrat, ca efect al său, îşi vor păstra mandatele

Camera Deputaţilor a decis, miercuri, respingerea Ordonanţei 55/2014 care permitea migraţia aleşilor locali, declarată neconstituţională, adoptând, însă, un amendament, criticat de PNL, care arată că primarii, consilierii care au trecut la alt partid pe baza ordonanţei nu-şi vor pierde mandatele.

897 afișări
Imaginea articolului Camera a respins OUG 55, dar aleşii care au migrat, ca efect al său, îşi vor păstra mandatele

Camera a respins OUG 55, dar aleşii care au migrat, ca efect al său, îşi vor păstra mandatele (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Deputaţii au luat această decizie cu 203 voturi pentru, 105 împotrivă şi 22 de abţineri.

PNL a susţinut că aleşii locali care au trecut la alt partid în baza ordonanţei să-şi piardă mandatele, iar sumele indemnizaţiilor să fie returnate, deputatul PNL Victor Paul Dobre susţinând că astfel, va fi respectată decizia Curţii Constituţionale care a decis că ordonanţa este neconstituţională.

"Să respectăm decizia CC, să reglementăm ferm împotriva fenomenului de traseism politic în care mii de primari şi consilieri au trecut la alt partid. Nu cred că mai există o ţară a UE în care să fie această transhumanţă", a spus Victor Paul Dobre.

Liderul deputaţilor PNL Ludovic Orban a spus că "fotografia la zi a consiliilor judeţene şi consiliilor locale nu mai corespundă voinţei electoratului".

În replică, PSD a susţinut că aleşii locali care au migrat în baza unei ordonanţe nu trebuie pedepsiţi că au respectat o reglementare şi trebuie să-şi păstreze mandatele.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea (PSD) a afirmat că Ordonanţa 55 a fost o greşeală, dar că, din punct de vedere juridic, o ordonanţă îşi produce efectele şi cei care o urmează nu încalcă nicio lege. "A-i obliga pe aleşi să-şi piardă mandatul este împotriva democraţiei (...) Decizia CC nu ne obligă să luăm o decizie să-i dăm pe toţi jos din mandate, decizia spune să nu mai repetăm această greşeală", a afirmat Zgonea.

Deputaţii au adoptat, în final, propunerea PSD ca "toate efectele juridice, politice sau de altă natură produse ca urmare a exprimării opţiunii de către aleşii locali în baza ordonanţei 55 se păstrează în totalitate".

În timpul dezbaterilor, deputatul PNL Ioan Oltean, susţinut şi de deputatul UDMR Marton Arpad, a reclamat faptul că un amendament făcut în comisie nu a fost trecut în raportul comisiei.

Valeriu Zgonea a anunţat că va propune ca toţi cei patru deputaţi care au semnat raportul, Ciprian Nica, Laurenţiu Nistor, Constantin Avram şi Gabriel Andronache şi încă doi funcţionari ai Camerei să fie sancţionaţi şi va sesiza, în acest sens, comisia juridică. "Sper ca acest lucru să nu se mai întâmple, să nu mai semnăm ca primarii", a spus Zgonea.

PNL a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională, dacă amendamentul va fi adoptat şi de Senat.

Ordonanţa 55 a fost emisă înaintea alegerilor prezidenţiale de anul trecut şi prevedea că, pe o perioadă de 45 de zile, aleşii locali pot opta să treacă la alt partid fără să-şi piardă mandatele.

Această ordonanţă a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională.

Camera Deputaţilor a fost prima cameră sesizată, Senatul fiind cameră decizională.
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici