Camera Deputaţilor a respins modificările la propriul regulament

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, modificarea regulamentului propriu, care stabilea că revocarea preşedintelui Camerei se face la propunerea liderului de grup din care face parte, iar cererea de arestare preventivă, reţinere trebuie să fie motivată ”în fapt şi în drept”.

332 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor a respins modificările la propriul regulament

Camera Deputaţilor a respins modificările la propriul regulament (Imagine: Mediafax Foto / Bogdan Maran)

Deputaţii au votat cu 186 voturi "pentru", 108 abţineri şi 4 voturi "împotrivă", însă este vorba despre o lege organică, astfel că erau necesare 198 de voturi favorabile.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a spus, după vot: "Dumnezeu spune să te fereşti de prieteni, că de duşmani are cine”.

Deputatul UDMR Marton Arpad a precizat că UDMR consideră că majoritatea prevederilor regulamentului erau acceptabile, dar că s-a limitat dreptul la cuvânt al deputaţilor: "Dreptul la cuvânt ne-a fost tăiat, noi ne-am înţeles. Nu este în interesul parlamentarismului şi politica de pumn în gură a majorităţii nu a dat roade de data aceasta”.

Liderul deputaţilor PNL Ludovic Orban a spus, la rândul său, că regulamentul a fost respins din cauza unei” încăpăţânări” de a amâna această dezbartere pentru o săptămână.

”Din păcate, s-a respins regulamentul din cauza unei încăpăţânări de a amâna dezbaterea cu o săptămână. Dezbaterea a fost jenantă, nimeni nu a înţeles despre ce este vorba, e păcat de părţile bune. Suntem dispuşi să ne aşezăm la masă să discutăm”, a afirmat Orban.

La rândul său, liderul deputaţilor PSD Marian Neacşu a apreciat că motivele invocate de deputaţii UDMR şi PNL care s-au abţinut la vot reprezintă ”două încercări jenante de a susţine motive care nu există”.

”Nu s-a dorit transparenţă pentru că nu v-a împiedicat nimeni să vorbiţi, n-aţi dorit ca deciziile CC să fie prinse şi nici transparentizarea procedurilor în cazul cererilor justiţiei. Este un şantaj minor, mi-aţi votat doar două din cinci. Vom relua discuţiile, nu au fost duse la bun sfârşit pentru nişte ambiţii stupide”, a spus Neacşu.

Acest vot are loc după ce Comisia de regulament a modificat prevederile privind imunitatea parlamentară, eliminând faptul că cererile de arestare preventivă, reţinere şi percheziţie a deputatului trebuie să cuprindă motive temeinice si concrete şi introducând faptul că aceste cereri trebuie motivate ”în fapt şi în drept”, punând în acord cu decizia Curţii Constituţionale.

Regulamentul respins mai prevedea şi termene în cazul cererilor de începere de urmărire penală a unui deputat fost ministru, astfel încât Comisia juridică trebuie să prezinte Biroului Permanent în 5 zile o estimare a timpului de studiere a dosarelor, iar Biroul va fixa un termen pentru raport, dar nu mai mare de 14 zile.

O modificare a regulamentului care a căzut la vot prevedea că preşedintele Camerei va putea fi revocat înainte de expirarea mandatului, numai la propunerea liderului grupului parlamentar din care face parte, eliminându-se posibilitatea revocării acestuia la schimbarea majorităţii.

Regulamentul instituia şi ora primului ministru odată pe lună, la începtul fiecărei luni calendaristice şi faptul că deputaţilor absenţi nemotivaţi li se va reţine 1% din indemnizaţia brută.

Şi în în timpul dezbaterilor, reprezentanţii PNL criticau modificările la regulament, viceliderul grupului Tinel Gheroghe arătând că acestea sunt ”ca în gimnastică, impuse de PSD” şi că prevederea privind revocarea preşedintelui nu aparţine PNL, ci PSD. El a mai spus că PNL susţinea ca asupra cererilor de arestare preventivă şi de reţinere să fie dat un vot deschis, nu secret.

Ludovic Orban a spus că PNL nu a căzut niciodată de acord cu articolele care se referă la procedurile de imunitate parlamentară şi la revocarea preşedintelui Camerei.

Preşedintele Camerei Valeriu Zgonea a afirmat, însă, că modificările regulamentului arată o voinţă politică şi că sunt doar două cazuri în care nu există consens.

”Este important că în proporţie de 90% am căzut de acord, în rest, cine a avut dreptate, cine a fost primul nu contează. Modificările acoperă o gaură pe care am avut-o în regulament de an de zile. Uitându-mă la ce se întâmplă la Senat, această Cameră este cu mulţi paşi înainte în reformă decât Senatul”, a afirmat atunci Zgonea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici