Candidaţii au vorbit, la tema educaţiei, despre legea majorării salariilor sau reformarea sistemului

Candidaţii la prezidenţiale participanţi la dezbaterea organizată de IPP au vorbit, la tema privind educaţia, despre legea de majorare a salariilor profesorilor, nevoia de reformare a sistemului sau accesul la educaţie.

24 afișări
Imaginea articolului Candidaţii au vorbit, la tema educaţiei, despre legea majorării salariilor sau reformarea sistemului

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Candidatul PNL la Preşedinţie, Crin Antonescu, a susţinut că atât Traian Băsescu, cât şi Mircea Geoană cunoşteau "imposibilitatea financiară, bugetară a aplicării legii" de majorare cu 50% a salariilor profesorilor.

"Amândoi au afirmat. Domnul Băsescu la Cluj a spus că regretă că a promulgat Legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50% pentru că nu cunoştea datele economice. Domnul Geoană a spus la fel, ba mai mult a dezinformat, nu a spus adevărul, arătând că domnul Vosganian l-a dezinformat. Există documente, că despre asta vorbim. Aţi fost informaţi amândoi şi de către BNR şi de ministrul Finanţelor şi de către primul-ministru, în mod expres, în legătură cu imposibilitatea financiară, bugetară a aplicării legii", a spus Crin Antonescu, referindu-se la tema "educaţie".

La rândul său, Traian Băsescu a arătat că educaţia trebuie tratată ca prioritate majoră.

"Nevoia de reformare a sistemului de educaţie este atât de mare, încât eu spun public: dacă nu reformăm sistemul de educaţie, riscăm să condamnăm viitorul evoluţiei pozitive a României. Trebuie să trecem de la sistemul de educaţie bazat pe memorare, la cel bazat pe deprindere de competenţe. Trebuie să trecem la un proces de descentralizare a şcolii şi de revenire a şcolii în mijlocul comunităţii", a declarat Băsescu, precizând că aceste obiective sunt incluse în proiectul de lege a educaţiei, aflat la Curtea Constituţională, dar şi în Pactul pentru educaţie.

Candidatul PSD, Mircea Geoană, a opinat că discuţia trebuie să aibă în vedere un lucru pozitiv - consensul politic existent la semnarea Pactului pentru educaţie.

"Adevărata problemă este că România este o ţară profund inegală, din punct de vedere al şanselor de acces la sistemul de educaţie. (...) Principala prioritate este să dea o şansă corectă copiilor, indiferent de norocul sau ghinionul familiei sau localităţii în care s-au născut", a afirmat Mircea Geoană.

De asemenea, candidatul PSD a adăugat că unui absolvent de şcoală trebuie să i se dea deprinderile ca să îl facă competitiv pe piaţa muncii, susţinând că aproape toţi absolvenţii trebuie recalificaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici