Candidaţii UDMR la Parlament cer plăcuţe în română, maghiară şi germană la intrările în Cluj-Napoca

Candidaţii UDMR Cluj la Parlament vor amplasarea de plăcuţe în limbile română, maghiară şi germană, la intrările în Cluj-Napoca. "Nu putem vorbi de un multiculturalism real fără multilingvism", spune preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond.

1613 afișări
Imaginea articolului Candidaţii UDMR la Parlament cer plăcuţe în română, maghiară şi germană la intrările în Cluj-Napoca

Candidaţii UDMR la Parlament cer plăcuţe în română, maghiară şi germană la intrările în Cluj-Napoca (Foto: Cluj Media)

Preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, candidat pe primul loc pentru Camera Deputaţilor, a declarat, miercuri, într-o conferinţă susţinută la Cluj-Napoca în faţa unei plăcuţe indicatoare aflată la una dintre intrările în municipiu, că nu se poate vorbi despre multiculturalism fără multilingvism, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Vrem plăcuţe multilingve la Cluj-Napoca, în limbile română, maghiară şi germană. Nu cred că cineva ne poate acuza că doar în campanie vorbim de această problemă, eu, personal, şi UDMR de zece ani luptăm pentru această chestiune. Cred că nu putem vorbi de un multiculturalism real fără multilingvism. Atât timp cât există o asemenea discrepanţă între fapte şi retorică, Clujul nu poate fi numit un oraş multicultural. Eu, în Parlament, mi-am propus să modific Legea nr. 215/ 2001, pentru a reduce de la 20% la 10% pragul ca să fie obligatorie inscripţionarea şi în limba unei minorităţi, şi să introducem un prag alternativ, de 5.000 de persoane minoritare într-o localitate, pentru ca şi atunci să fie obligatorie inscripţionarea în limba acelei minorităţi”, a spus Csoma.

Potrivit acestuia, UDMR susţine şi varianta în care să poată fi lăsată la latitudinea administraţiei locale amplasarea unor astfel de indicatoare multilingve în semn de respect faţă de o minoritate.

La conferinţa de presă au mai participat şi ceilalţi doi candidaţi ai Uniunii aflaţi pe locuri considerate eligibile pe lista UDMR Cluj, Hegedus Csilla, locul 2 la Camera Deputaţilor, şi Laszlo Attila, locul 1 la Senat, iar preşedintele executiv al filialei, Antal Geza, a avut asupra lui un afiş cu textul „Cluj-Napoca – Kolozsvar – Klausenburg”.

Potrivit liderului UDMR Cluj, la nivelul municipiului Cluj-Napoca minoritatea maghiară ajunge la 16%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici