Candidatura lui Kovesi la şefia Parchetului UE. Negocierile între Parlamentul European şi Consiliul UE, după 20 septembrie

Negocierile între Parlamentul European şi Consiliul UE cu privire la desemnarea procurorului-şef european, funcţie la care candidează şi Laura Codruţa Kovesi, ar putea începe după data de 20 septembrie, a declarat, pentru MEDIAFAX, eurodeputatul PNL Rareş Bogdan.

3931 afișări
Imaginea articolului Candidatura lui Kovesi la şefia Parchetului UE. Negocierile între Parlamentul European şi Consiliul UE, după 20 septembrie

Candidatura lui Kovesi la şefia Parchetului UE. Negocierile între Parlamentul European şi Consiliul UE, după 20 septembrie

Rareş Bogdan, membru în Comisia Comisia de Libertăţi, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE), a explicat că pe 12 septembrie va avea loc şedinţa Conferinţei Preşedinţilor în care va fi validată componenţa comisiei de negociere a PE, urmând ca într-un dintre sesiunile plenare să fie dat votul final. Prin urmare, după 20 sau 21 septembrie este posibil să fie reluate negocierile cu Consiliul UE, a adăugat europarlamentarul PNL.

"Ieri (miercuri-n.red.) a avut loc şedinţa coordonatorilor Comisiei de control bugetar CONT. A fost confirmată oficial calitatea de membru al comisiei de negociere a doamnei Monika Hohlmeier din Germania. Decizia a fost votată în unanimitate. Grupul Socialist a fost de asemenea în favoare. Aşadar, Comisia CONT va trimite o scrisoare Conferinţei Preşedinţilor (din Parlamentul European-n.red.) pentru a o confirma pe Monika Hohlmeier. Conferinţa Preşedinţilor, având scrisorile de la LIBE şi CONT se va reuni pe 12 Septembrie, în joia dinaintea săptămânii plenare de la Strasbourg, care va avea loc între 16-19 septembrie, şi va confirma oficial comisia de negociere a Parlamentului şi va trimite o scrisoare Consiliului pentru a notifica acest lucru. Ulterior se va stabili data primei runde de negocieri dintre cele două instituţii", a declarat, pentru MEDIAFAX, Rareş Bogdan.

Potrivit acestuia, din echipa de negociere vor face parte preşedintele Comisiei LIBE Juan Lopez Aguilar, parte a grupului S&D, din Spania, preşedintele Comisiei CONT Monika Hohlmeier, parte a grupului Popularilor Europeni (PPE), din Germania şi vicepreşedintele Comisiei LIBE Maite Pagazaurtundua, parte a Renew Europe, din Spania.

Aşadar, în acest moment Consiliul UE aşteaptă confirmarea oficială din partea Parlamentului European în ceea ce priveşte echipa de negociere, care va veni cel mai probabil în septembrie.

Consiliul UE îl susţine în continuare pe Jean-François Bohnert pentru funcţia de procuror-şef european şi aşteaptă să reia negocierile cu Parlamentul din luna septembrie, au declarat, joi, surse europene pentru MEDIAFAX. Consiliul UE a luat act de poziţia Parlamentului European prin care a reiterat susţinerea Laurei Codruţa Kovesi, au adăugat sursele citate.

Conform unor surse politice, unele state europene ar dori reluarea procedurii pentru desemnare a procurorului-şef european, în cazul în care s-ar retrage din competiţie candidatul francez Jean-François Bohnert.

"În cazul retragerii candidatului francez pentru funcţia de procuror şef-european, Jean-François Bohnert, există state membre, precum Italia, posibil şi Spania care ar prefera să se folosească de anumite prevederi procedurale referitoare la selecţia candidaţilor şi să forţeze astfel introducerea unui candidat propriu în locul francezului. Cu siguranţă, serviciile juridice ale instituţiilor vor interveni în discuţii", au declarat sursele politice, pentru MEDIAFAX.

Pe 19 iulie, preşedintele Franţei Emmanuel Macron i-a promis lui Klaus Iohannis, într-o convorbire telefonică, că va retrage candidatura lui Jean-François Bohnert de la conducerea Parchetului European şi o va susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru această funcţie, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Totodată, premierul Bulgariei, Boiko Borisov, o va susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, a anunţat Guvernul de la Sofia, citat de site-ul novinite.com.

Preşedintele Parlamentului European David Sassoli a transmis, pe 18 iulie, o scrisoare către Consiliul UE în care a reiterat susţinerea faţă de Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, conform unui comunicat de presă al instituţiei.

Taguri:
ue,
kovesi,
parchet

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici