Care este codul Etic al Alianţei România Dreaptă. Macovei: Rolul meu e să aplic criteriile pentru candidaţii ARD. S-ar putea să existe supărări

Persoanele condamnate definitiv, arestate preventiv, trimise în judecată sau care au averi disproporţionate, care au încheiat contracte netransparente cu statul, au colaborat cu Securitatea, au trecut de la un partid la altul nu vor putea candida din partea ARD, potrivit codului etic al alianţei.

1014 afișări
Imaginea articolului Care este codul Etic al Alianţei România Dreaptă. Macovei: Rolul meu e să aplic criteriile pentru candidaţii ARD. S-ar putea să existe supărări

Care este codul Etic al Alianţei România Dreaptă. Macovei: Rolul meu e să aplic criteriile pentru candidaţii ARD. S-ar putea să existe supărări (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Codul Etic al Alianţei România Dreaptă (ARD) a fost prezentat, duminică, de vicepreşedintele PDL Monica Macovei şi conţine criteriile de integritate în baza cărora vor fi desemnaţi candidaţii comuni la alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Macovei a enumerat mai multe seturi de criterii pentru viitorii candidaţi ai ARD şi care se referă la latura penală, incompatibilităţi, colaborarea cu Securitatea, morala publică şi traseismul politic.

Monica Macovei a spus că nu vor putea fi candidaţi din partea ARD cei care au fost condamnaţi definitiv, arestaţi preventiv sau trimişi în judecată şi cei în privinţa cărora există indicii temeinice că ar fi săvârşit infracţiuni sau ar fi fraudat votul.

TITLURILE ZILEI

"Comparând cu USL, aceste criterii sunt diferite. La USL probabil modelul de candidat USL e senatorul Cătălin Voicu. USL face zid în jurul celor cercetaţi penal", a susţinut Macovei.

Ea a arătat că nu vor putea candida din partea ARD nici cei pentru care ANI a trimis către instanţă constatări privind posesia unor averi disproporţionate în raport cu venitul sau cei pentru care există soluţii definitive în instanţe cu privire la averile disproporţionate.

"Nu vom avea candidaţi aflaţi în conflicte de interese, nici candidaţi care au încheiat ilegal, netransparent contracte de afaceri cu instituţiile publice", a spus Macovei.

Ea a precizat că ARD mai are un criteriu privind necolaborarea cu Securitatea.

"Nu sunt pe listă candidaţi cu hotărâri definitive şi irevocabile de colaborare cu Securitatea. Dacă există suspiciuni, proceduri în curs în instanţe - nici aceştia nu sunt pe listă", a spus Macovei.

Ea a arătat că un alt criteriu se referă la morala publică, ARD nepromovând candidaţi care au încălcat grav morala publică, nici candidaţi care prin imaginea lor afectează imaginea alianţei.

Un alt criteriu priveşte trasesimul politic, ARD neavând candidaţi care au practicat în mod repetat traseismul politic. Macovei a spus că acest criteriu îi are în vedere inclusiv pe cei care au trecut a doua oară de la un partid la altul şi a menţionat că se va interzice candidatura celor care au trecut de la o formaţiune din cadrul ARD la altă formaţiune din cadrul ARD.

Macovei a spus că aceste criterii vor fi trimise preşedinţilor celor trei formaţiuni care constituie ARD - PDL, FC şi PNŢCD.

"Fiecare formaţiune va avea aceste criterii şi le va aplica când îşi face lista, apoi va trimite Comisiei de etică lista. Cerem şi documente cum sunt declaraţia de avere şi de intrese completată în forma ANI, CV detaliat, inclusiv cu competenţele candidaţilor în raport de comisiile parlamentare, iar celor care azi sunt parlamentari le cerem să spună ce au făcut patru ani. Cerem declaraţie pe propria răspundere că nu au colaborat cu Securitatea sau că nu au deţinut funcţii politice retribuite în aparatul PCR", a spus Macovei.

Monica Macovei a menţionat că această Comisie de etică este formată din 5 membri, ea deţinând funcţia de preşedinte. Potrivit lui Macovei, decizia privind candidaturile se va lua în cadrul Comsiei prin vot.

Ea a mai spus că există posibilitatea ca aceste criterii să nu fie bine primite de către membri ai ARD.

"Rolul meu e să aplic criteriile. S-ar putea să existe ostilitate, supărări, insulte, calomnii, nu mă interesează. Rolul meu e să merg înainte şi să aplic aceste criterii. PDL a fost întru totul de acord cu aceste ciriterii", a mai spus Macovei.

Vasile Blaga (PDL), Mihai Răzvan Ungureanu (Forţa Civică) şi Aurelian Pavelescu (PNŢCD) au semnat, duminică, protocolul Alianţei partidelor de dreapta, la sediul central al PDL. Ulterior, cererea de înregistrare a Alianţei a fost depusă la Biroul Electoral Central de către prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda.

Conform protocolului, denumirea completă a alianţei electorale este "Alianţa România Dreaptă", cu denumirea prescurtată "ARD" şi are ca siglă conturul stilizat al unei inimi, în interiorul căreia sunt înscrise iniţialele "ARD", sub care se află denumirile prescurtate ale celor trei partide PDL-FC-PNŢCD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici