Carp (PNL): Guvernul trimite problema refugiaţilor în derizoriu, insistând doar pe cote

Guvernul trimite discuţia asupra refugiaţilor "în derizoriu", insistând doar pe problema cotelor, în loc să pună în dezbatere publică propunerilor Comisiei Juncker, a spus, duminică, secreterul executiv al PNL Radu Carp.

186 afișări
Imaginea articolului Carp (PNL): Guvernul trimite problema refugiaţilor în derizoriu, insistând doar pe cote

Carp (PNL): Guvernul trimite problema refugiaţilor în derizoriu, insistând doar pe cote (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"În loc să supună dezbaterii publice întregul pachet propus de Comisia Juncker în urmă cu câteva zile, Guvernul Ponta insistă pe o singură problemă, cea a cotelor. În loc să se pună întrebarea cum se poate ajunge la o politică comună europeană în domeniul migraţiei, întreaga discuţie este împinsă în derizoriu", a spus Carp.

El a susţinut că "propunerea iniţială a Comisiei Europene având ca obiect repartizarea refugiaţilor nu a fost dezbătută public, răspunsul dat de Guvernul Ponta a fost comunicat strict pe canale diplomatice şi ţinut la secret".

"Nu s-a făcut nicio estimare a numărului potenţial de refugiaţi, însă, ce este mai important, nu s-a întocmit niciun plan pentru perioada posterioară prelucrării cererilor de azil. Nu s-a cerut punctul de vedere al autorităţilor locale, cele care au responsabilitatea integrării refugiaţilor în societate. La toate aceste întrebări, Guvernul Ponta răspunde invariabil «nu suntem pregătiţi»", a mai spus oficialul PNL, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Carp a mai remarcat faptul că, " în loc să încerce o armonizare a poziţiilor statelor care ar susţine demersul României, Victor Ponta a încercat corelarea problemei refugiaţilor cu aderarea la Spaţiul Schengen".

"Vicepremierul bulgar Rumiana Bachvarova a anunţat că ţara sa nu doreşte aderarea la Schengen în schimbul primirii de refugiaţi, fiind vorba de două probleme distincte. O poziţie corectă, care pune şi mai bine în lumină proasta gestiune a ambelor probleme de către Guvernul Ponta: după ce a ratat obiectivul Schengen, poate rata şi momentul ajungerii la un compromis pe tema gestionării problemei refugiaţilor", crede secretarul executiv al PNL, care conchide: "Guvernul Ponta nu poate gestiona problema refugiaţilor, în condiţiile lipsei acestora pe teritoriul României".

Premierul Victor Ponta susţine că România ”nu îşi poate asuma ceva pentru care nu este pregătită” şi că aceia care cer acum ca românii să fie solidari în criza refugiaţilor ”sunt aceiaşi care ne spun că nu suntem buni de Schengen”.

Comisia Europeană a prezentat miercuri o propunere de repartizare între statele membre ale Uniunii Europene a 120.000 de imigranţi sosiţi în Italia (15.600), Grecia (50.400) şi Ungaria (54.000).

Conform acestei propuneri, România ar urma să primească 4.646 de imigranţi, dintre care 604 din Italia, 1.951 din Grecia şi 2.091 din Ungaria.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici