Cât va cheltui Senatul pentru o întâlnire informală a conducerii la Snagov. Tăriceanu: Am propus un cadru liniştit, unde fiecare să fie obligat la o reflecţie profundă

Senatul va plăti 6000 de lei din bugetul instituţiei pentru a organiza o întâlnire informală, miercuri, la Palatul Snagov, unde se vor reuni membrii Birolui Permanent, liderii grupurilor parlamentare şi preşedinţii comisiilor, la iniţiativa lui Călin Popescu Tăriceanu.

345 afișări
Imaginea articolului Cât va cheltui Senatul pentru o întâlnire informală a conducerii la Snagov. Tăriceanu: Am propus un cadru liniştit, unde fiecare să fie obligat la o reflecţie profundă

Cât va cheltui Senatul pentru o întâlnire informală a conducerii la Snagov (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

Întrebat de ce întâlnirea informală nu s-a putut ţine la Palatul Parlamentului pentru a evita cheltuirea celor 6000 de lei, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că suma amintită reprezintă bugetul maximal alocat.

"Banii nu-i plătim pentru deplasare şi nici pentru că facem întâlnirea în altă parte. Bugetul aprobat este un buget maximal, în funcţie de câţi participanţi sunt, atâţia bani se vor cheltui", a declarat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a mai afirmat că îşi doreşte să iasă "din logica conflictelor şi a disputelor care au caracterizat România, până mai de curând", însă demersul este anevoios.

"Eu am o altă logică, a colaborării instituţionale, a dialogului. Când eram prim-ministru organizam periodic, cu miniştrii, întâlniri de lucru. Întâlnirile de lucru nu erau şedinţe de guvern, erau mic dejun de lucru, prânz de lucru. Acela-i lucrul pe care l-am propus şi colegilor mei din Biroul Permanent şi nu numai, liderilor grupurilor parlamentare şi preşedinţilor de comisii, să facem o întâlnire informală, în care să vedem care sunt problemele cu care ne confruntăm", a spus Tăriceanu.

Potrivit lui Tăriceanu, aleşii se confruntă cu probleme legate de credibilitatea Parlamentului, necesitatea aducerii la zi a Regulamentului Senatului potrivit deciziilor Curţii Constituţionale, precum şi nevoia de a reda Senatului funcţia esenţială de dezbatere pe care o are orice Cameră a Parlamentului.

"Avem o problemă de percepţie legată de Parlament, de lipsa de credibilitate a Parlamentului, avem o problemă care ar trebui transpusă în practică prin modificarea Regulamentului Senatului, prin aducerea lui la zi ţinând cont de anumite decizii ale Curţii Constituţionale, care sunt cele mai bune căi pentru a face aceste lucruri, cum debirocratizăm activitatea Biroului Permanent al Senatului şi cum facem să discutăm mai mult subiecte politice, cum redăm Senatului funcţia esenţială de dezbatere pe care o are orice Cameră a Parlamentului", a mai spus Tăriceanu.

Tăriceanu a subliniat că nu a existat, în Parlament, o dezbatere serioasă pe tema refugiaţilor care au ajuns în România, adăugând că problema reugiaţilor a fost pasată între Guvern şi preşedinte.

Acesta a mai făcut trimitere la rolul Parlamentului, al Senatului, în contextul necesităţii revizuirii Constituţiei, a modernizării Parlamentului şi a delimitării prerogativelor între Senat şi Cameră, afirmând că "suntem prizonierii unui sistem adoptat acum 25 de ani, în timp ce societatea europeană a evoluat".

"Toate aceste chestiuni cred că ar trebui să fie discutate într-un cadru de dialog informal, nu în cadrul unei şedinţe în care luăm hotărâri. Până să luăm hotărârile, trebuie să ne consultăm. Din acestă dispută intelectuală, probabil că unii vor avea propuneri, obiecţiuni, dar virtutea unei astfel de întâlniri este că ne conturăm probabil nişte priorităţi, pe care astăzi nu le văd definite şi pe care nu le pot eu singur asuma în calitate de preşedinte al Senatului. Este rolul meu să-i adun pe toţi, să stăm la masă şi să discutăm", a spus Tăriceanu.

Preşedintele Senatului s-a arătat deranjat de decizia grupului PNL, care a hotărât să nu participe la întâlnirea informală.

"Ceea ce mă deranjează cel mai mult este că am aflat că grupul PNL, în inteligenţa lui nemăsurată, nelimitată, a luat hotârârea să nu participe şi lucrul acesta pe mine, personal, mă mâhneşte, pentru că, dacă nu ai vocaţia dialogului democratic şi civilizat, atunci nu ştiu ce încredere poţi să mai ai din partea cetăţenilor. E regretabil că PNL adoptă mai degrabă procedeele şi manierele băsiste prin cooptarea celor de la PDL decât ceea ce a caracterizat PNL dintotdeauna", a spus Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a fost de părere că, "într-un loc mai izolat, lumea poate să se concentreze pe aceste subiecte fără să existe presiunea timpului", adăugând că, dacă ar fi optat pentru organizarea întâlnirii la Palatul Parlamentului, într-o jumătate de oră toată lumea ar fi avut treabă.

"Nu e o chestiune pe care am descoperit-o eu. Într-un loc mai izolat, lumea poate să se concentreze pe aceste subiecte fără să existe presiunea timpului. Le-am propus colegilor undeva cât mai aproape de Bucureşti, să stăm să putem face acest lucru într-un cadru liniştit, fără presiunea timpului şi unde fiecare să fie obligat la o reflecţie profundă asupra temelor despre care am vorbit", a explicat Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici