Ce se întâmplă în teritoriu după desfiinţarea USL? Cu cine vor colabora liderii locali ai PSD şi PNL

Conducerea PNL a adoptat, marţi seară, rezoluţia privind ieşirea liberalilor de la guvernare, documentul acordând aleşilor locali libertatea de a negocia majorităţi la nivelul consiliilor judeţene şi a consiliilor locale fără restricţii de la centru.

4151 afișări
Imaginea articolului Ce se întâmplă în teritoriu după desfiinţarea USL? Cu cine vor colabora liderii locali ai PSD şi PNL

Ce se întâmplă în teritoriu după desfiinţarea USL? Cu cine vor colabora liderii locali ai PSD şi PNL (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Lider PNL Buzău: Alianţa cu PSD va continua să funcţioneze în judeţ

Vicepreşedintele PNL Buzău Cristi Bîgiu, preşedinte al Consiliului Judeţean, a declarat, joi, că alianţa cu PSD va continua să funcţioneze la Buzău, decizia fiind luată în urma discuţiilor avute cu liderul social-democraţilor buzoieni, primarul Constantin Boşcodeală.

Cristi Bîgiu a declarat, joi, la finalul şedinţei de Consiliu Judeţean, că alianţa cu PSD va continua la nivel local, chiar dacă USL s-a rupt, el susţinând că o colaborare între cele două partide este "pentru binele cetăţenilor".

"A fost o şedinţă de Consiliu Judeţean în care lucrurile au funcţionat la fel ca şi până acum. Este adevărat că acum vorbim despre o alianţă locală şi ea trebuie sa funcţioneze indiferent de apartenenţa politică pentru că este făcută în interesul cetăţenilor. Sper ca şi de acum încolo alianţa cu PSD să funcţioneze. Am vorbit şi cu domnul Boşcodeală şi am hotărât să continuăm colaborarea ca şi până acum", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Cristi Bîgiu.

În şedinţa de joi a Consiliului Judeţean, consilierii PSD au votat proiectele de pe ordinea de zi împreună cu liberalii şi cu consilierul conservator, dar şi cu cei ai PDL şi PPDD, excepţie făcând proiectele care vizau împărţirea sumelor de la bugetul judeţului, acolo unde democrat-liberalii şi consilierii PPDD s-au abţinut de la vot.

Preşedintele PSD Buzău, primarul Constantin Boşcodeală, declara, miercuri, că le-a transmis tuturor primarilor social-democraţi din judeţ să nu rupă alianţele locale cu liberalii, "de dragul rupturii de la centru".

"Noi am încheiat nişte alianţe la nivel local pe baza unor înţelegeri şi le-am transmis tuturor primarilor să nu rupă alianţele de dragul rupturii de la centru. În ceea ce priveşte Consiliul Judeţean şi cel Local Municipal, odată ce ne-am dat mâna pentru propăşirea judeţului, vom merge în continuare sau cel puţin acesta este punctul meu de vedere. Totul este foarte în scurt şi nu am avut timp să discut cu partenerii liberali. Cred însă că nu se va schimba nimic", spunea Boşcodeală.

La Buzău, în Consiliul Judeţean, PSD are 11 consilieri, PNL nouă, PDL opt, PPDD patru, iar PC un reprezentant.

Liderul PNL Arad: Falcă vrea cu PNL, noi nu vrem cu el. Nu se pune problema colaborării PNL-PDL

Preşedintele PNL Arad, Ioan Cristina, a declarat, joi, că "nu se pune problema colaborării PNL-PDL" în perspectiva alegerilor, cum afirma liderul PDL Arad, Gheorghe Falcă, Cristina spunând că este curios dacă Falcă îşi va susţine partidul la alegeri sau dacă va fi cu Mişcarea Populară.

Liderul judeţean al PNL Arad, senatorul Ioan Cristina, a comentat, joi, afirmaţiile făcute de Gheorghe Falcă, liderul PDL Arad - care se declara convins că PNL şi PDL vor colabora pentru prezidenţiale şi vor face guvern în 2015 -, spunând că nu se pune problema colaborării cu PDL, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"A spus că se aliază cu PNL ca să se afle-n treabă. Oricum, îl anunţ că problema e pe jumătate rezolvată, în sensul că el vrea, dar noi nu vrem. Sunt convins că nu se pune problema colaborării PNL-PDL nici pentru europarlamentare, nici pentru prezidenţiale. La Arad, sigur nu suntem interesaţi", a spus Ioan Cristina.

Liderul judeţean al PNL s-a întrebat "în numele cui a făcut Falcă propunerea".

"Eu mă întreb dacă a făcut oferta în numele PDL sau în numele Mişcării Populare. Sunt chiar curios pe cine va susţine Falcă la alegeri, dacă va fi cu PDL sau cu Băsescu şi Mişcarea Populară", a spus Cristina.

La rândul său, deputatul Mihăiţă Calimente, membru în BPN al PNL, a declarat că "aspiraţiile liberale ale lui Falcă pot de acum să fie satisfăcute de Tăriceanu" şi că se oferă să îi dea liderului democrat-liberal arădean numărul de telefon al lui Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele PDL Arad, Gheorghe Falcă, primar al Aradului, declara, miercuri, întrebat despre o posibilă colaborare PDL-PNL în opoziţie, că este sigur că democrat-liberalii vor colabora cu liberalii pentru alegerile prezidenţiale.

PSD Mureş: Ar fi bine ca parlamentarii PNL să susţină Guvernul. Senator PNL: Un mic şantaj ardelenesc

Liderul PSD Mureş, Vasile Gliga, afirmă că "ar fi bine" ca parlamentarii PNL mureşeni - Cristian Chirteş şi Akos Mora - să susţină Guvernul pentru a putea intra într-o discuţie la nivel de judeţ pentru următoarele majorităţi, senatorul Akos Mora calificând declaraţia drept "un mic şantaj ardelenesc"

Preşedintele PSD Mureş, deputatul Vasile Gliga, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la semnarea protocolului de înfiinţare a USD în judeţ, că ar fi bine ca parlamentarii PNL din Mureş - deputatul Cristian Chirteş şi senatorul Akos Mora - să susţină Guvernul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a afirmat că un astfel de gest ar permite intrarea "într-o discuţie la nivel de judeţ pentru următoarele majorităţi".

"Cel mai important e cine va susţine Guvernul, coaliţia care la nivel naţional se angajează pentru susţinerea noului Guvern. Am înţeles că UDMR sâmbătă se va pronunţa dacă intră la guvernare sau în ce formă susţine actualul Guvern. De ieri (miercuri -n.r.) după-masă, prin demisia lui Călin Popescu Tăriceanu se prevede o ruptură şi în PNL. Poate că (...) ar fi bine ca parlamentarii PNL Mureş, Cristian Chirteş şi Akos Mora, să susţină Guvernul pentru a putea intra într-o discuţie la nivel de judeţ pentru următoarele majorităţi pe care trebuie să le facem", a spus Gliga.

Legat de protocolul PSD-UNPR-PC care s-a semnat în judeţ, el a susţinut că scopul înfiinţării USD este de a obţine rezultate cât mai bune la alegerile europarlamentare, unde se va prezenta o listă comună, dar şi o "susţinere cât mai mare la nivelul Parlamentului şi în Guvern".

"În ultimele zile s-au petrecut o serie de schimbări politice majore la nivel naţional, la care noi trebuie să ne adaptăm în funcţie de situaţia pe care o avem în judeţ", a susţinut Gliga.

De cealaltă parte, senatorul Akos Mora a calificat declaraţia lui Gliga drept "un mic şantaj ardelenesc".

"Nu răspund la provocări. E un mic şantaj pe care îl continuă cei de mai jos de Ponta. Un mic şantaj ardelenesc", a declarat Akos Mora.

CJ Hunedoara: Dacă PSD se atinge de liberalii de la deconcentrate, vom umbla şi noi la oamenii lor

Liderul PNL Hunedoara, Mircea Moloţ, preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ), spune că, dacă PSD îi va înlocui pe liberalii aflaţi în posturi de conducere la instituţiile deconcentrate din judeţ, îi va schimba şi el pe social-democraţii care conduc instituţii din subordinea CJ.

Preşedintele PNL Hunedoara, Mircea Moloţ, care deţine şi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că intenţionează să păstreze "lucrurile aşa cum sunt" în judeţ.

El spune, însă, că, în cazul în care PSD îi va înlocui pe liberalii care ocupă posturi de conducere la instituţiile deconcentrat din judeţul Hunedoara, va reacţiona şi îi va schimba pe social-democraţii aflaţi în funcţii de conducere în instituţiile subordonate Consiliului Judeţean.

"Dacă PSD se atinge de liberalii de la deconcentrate, vom umbla la oamenii pe care îi are în funcţii în instituţiile subordonate Consiliului Judeţean. Noi avem oameni la CAS, la Direcţia de Muncă, însă PSD are director medical la Spitalul Judeţean şi în conducerile Căminului din Brănişca şi Spitalului de Pneumofiziologie din Geoagiu. PSD are şi un vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi se mai pot face mişcări şi în consiliile locale din diferite localităţi", a spus Moloţ.

Potrivit acestuia, Biroul Teritorial al PNL se va întruni zilele următoare pentru a discuta şi a decide ce va face în continuare.

Lider PSD Caraş-Severin: Deşi este în moarte clinică, noi mai aşteptăm semne de viaţă de la USL

Preşedintele PSD Caraş-Severin şi vicepreşedintele PSD pentru Regiunea Vest, Ion Mocioalcă, a declarat, joi, că, deşi USL "este în moarte clinică", mai aşteaptă "semne de viaţă", dar şi că şefii de deconcentrate, "care şi-au făcut treaba bine", nu vor fi schimbaţi.

"Aş vrea să exprim un punct de vedere unitar al celor patru judeţe care alcătuiesc Regiunea Vest (Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş - n.r.) şi daţi-mi voie să vă spun că, deşi este în moarte clinică, noi mai aşteptăm semne de viaţă de la USL. Dacă mă întrebaţi ce se va întâmpla în deconcentrate sau ceea ce se va întampla cu prefecţii sau subprefecţii, vreau să vă spun că niciun guvern nu conduce cu oamenii altora, iar pe cei care aşteaptă un răspuns de la mine din acest punct de vedere vreau să îi asigur că acei conducători de deconcentrate care şi-au făcut treaba bine şi se consideră profesionişti nu vor fi schimbaţi, pentru că noi vrem să guvernăm bine, vrem să continuăm ceea ce a început USL", a declarat Mocioalcă.

Vicepreşedintele PSD a mai spus că noii miniştri ai Cabinetului Ponta vor face în perioada următoare o evaluare a deconcentratelor.

"Noii miniştri din noul Cabinet Ponta vor trebui să facă o evaluare a activităţii conducătorilor de deconcentrate şi să ia măsurile care se impun în fiecare dintre judeţe", a mai spus liderul PSD Caraş-Severin.

Întrebat ce părere are despre noua formaţiune politică pe care Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că o va înfiinţa, Mocioalcă a spus că nu crede că aceasta va avea adepţi în vestul ţării, "pentru că Timişoara a avut o mare doză de liberalism, chiar de ţărănism, dacă este permisă folosirea acestui termen, iar în momentul de faţă constat că, de fapt, PDL stă mai bine în zonă decât această aripă a lui Tăriceanu".

Ion Mocioalcă a participat, joi, la Timişoara, la şedinţa Biroului Permanent Judeţean al PSD Timiş.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici