Cernea solicită suspendarea alegerilor în Colegiul 19, ca urmare a deciziei CC

Remus Cernea a solicitat, miercuri, ca Biroul Electoral să suspende procesul electoral din Colegiul 19, pentru a respecta decizia Curţii Constituţionale care a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată în ceea ce priveşte participarea independenţilor la alegerile parţiale.

9 afișări
Imaginea articolului Cernea solicită suspendarea alegerilor în Colegiul 19, ca urmare a deciziei CC

Cernea solicită suspendarea alegerilor în Colegiul 19, ca urmare a deciziei CC (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Cernea a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Partidului Verde, că, în opinia sa, decizia Curţii Constituţionale, care a judecat contestaţia sa privind candidatura, în regim de urgenţă, trebuie să influenţeze mersul procesului electoral în Colegiul 19, aceasta fiind şi logica pentru care Curtea a dat decizia în regim de urgenţă.

El a arătat că va adresa, în cursul zilei de miercuri, o solicitare oficială către Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti, în care va cere în mod expres suspendarea procesului electoral din Colegiul 19, astfel încât Guvernul să poată emite o Ordonanţă de Urgenţă prin care să permită şi independenţilor să candideze la alegerile parţiale şi, pe de altă parte, Parlamentul să modifice Legea alegerii deputaţilor şi senatorilor în sensul decis de Curte.

Cernea a precizat că Biroul Electoral trebuie să stabilească un nou calendar electoral pentru alegerile din Colegiul 19, astfel încât în competiţia electorală să se poată înscrie şi candidaţii independenţi, dar şi cei ai partidelor neparlamentare.

El a arătat că Biroul Electoral va proceda în mod eronat dacă va aştepta motivarea Curţii Constituţionale şi apoi decizia Tribunalului Bucureşti, unde a fost înaintată contestaţia deciziei de a nu putea candida.

"Biroul Electoral nu poate ignora decizia Curţii Constituţionale. Nu trebuie să aştepte motivarea Curţii, ci trebuie să suspende procesul electoral. Altfel nu are logică regimul de urgenţă în care Curtea s-a pronunţat", a spus Cernea.

El a arătat că, în cazul în care Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti nu va suspenda procesul electoral, alegerile parţiale din Colegiul 19 urmându-şi cursul, atunci i se va oferi un temei pentru a contesta rezultatul acestora, urmând paşii legali: Tribunalul Bucureşti, Curtea Constituţională, Curtea de Apel.

Potrivit lui Cernea, dacă procesul electoral din Colegiul 19 nu va fi suspendat pentru a permite candidaţilor independenţi să se înscrie în competiţie, în acord cu decizia Curţii Constituţionale, atunci aceste alegeri parţiale pot fi considerate ilegale şi neconstituţionale.

Independenţii pot candida la alegerile parţiale, ca urmare a deciziei de marţi a Curţii Constituţionale, care a admis excepţia de neconstituţionalite ridicată de Remus Cernea cu privire la prevederi ale Legii privind alegerea deputaţilor şi senatorilor, excepţie ce fusese respinsă în ianuarie de CC.

Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti va lua o decizie în privinţa candidaturii lui Remus Cernea în alegerile parlamentare parţiale din Colegiul 19 după ce se va pronunţa o hotărâre judecătorească definitivă în privinţa candidaturii acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici