Cinci ONG-uri îi cer lui Iohannis premier credibil, întărirea DNA şi revocarea Avocatului Poporului. Lista revendicărilor de pe Facebook

Cinci organizaţii neguvernamentale i-au transmis preşedintelui o scrisoare prin care cer desemnarea unui premier credibil, revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi a şefilor CJ prin vot direct, întărirea DNA, revocarea Avocatului Poporului şi dizolvarea comisiilor SRI şi SIE.

5632 afișări
Imaginea articolului Cinci ONG-uri îi cer lui Iohannis premier credibil, întărirea DNA şi revocarea Avocatului Poporului. Lista revendicărilor de pe Facebook

Cinci ONG-uri îi cer lui Iohannis premier credibil, întărirea DNA şi revocarea Avocatului Poporului. Lista revendicărilor de pe Facebook (Imagine: Marian Ilie/Mediafax Foto)

Organizaţiile semnatare- ExpertForum (EFOR), Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) şi Asociaţia Pro Infrastructură-propun stabilirea unei proceduri transparente de desemnare a reprezentanţilor societăţii civile la consultările convocate pentru vineri sau altele viitoare, prin utilizarea de instrumente online de dezbatere.

Potrivit scrisorii deschise adresate preşedintelui Klaus Iohannis, cele cinci organizaţii cer desemnarea unui premier credibil şi cu voinţă pentru a introduce schimbarea de profunzime cerută de protestatari. "Demisia lui Victor Ponta şi a lui Gabriel Oprea doar pentru a fi înlocuiţi de consilieri ai lor nu este ceea ce se cere sau ceea ce aţi promis celor care v-au ales. Dacă preţul pentru o schimbare reală vor fi alegerile anticipate, atunci aşa să fie", se mai arată în scrisoare.

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi preşedinţilor de consilii judeţene prin vot direct, pentru a înlătura pericolul de "oligopol" al partidelor mari şi anularea mandatelor celor 552 primari şi 4791 consilieri migratori pe OUG 55/2014, se mai numără printre revenidcările ONG-urilor.

O altă propunere vizează înlocuirea actualului Avocat al Poporului, Victor Cirobea, cu o persoană competentă, neutră politic şi aptă să-şi îndeplinească mandatul în interes public.

Cele cinci organizaţii mai cer aprobarea înfiinţării Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate, respingerea iniţiativelor existente în Parlament care vizează slăbirea mecanismelor de luptă anticorupţie şi întărirea DNA şi a Parchetelor prin oferirea posibilităţii tehnice de a efectua interceptări, pentru a nu ma depinde de tehnica SRI.

De asemenea, reprezentanţii societăţii civile vor dizolvarea actualelor Comisii de Control SRI şi SIE din Parlament şi desemnarea unor parlamentari credibili, care să efectueze anchete serioase şi să ofere explicaţii publice pentru activităţile serviciilor secrete, plus un control bugetar eficient.

ONG-urile arată că măsurile propuse "răspund direct agendei celor care au ieşit în stradă să ceară o mai bună guvernare".

În plus, ONG-urile solicită ca premierul învestit să procedeze urgent la demiterea şefilor de companii publice cu probleme legale, ca în cazul CE Oltenia.

De asemenea, şefii numiţi prin încălcarea legii (OUG 109/2011 privind managementul profesionist) la companii precum CFR Marfă, CNADNR, Aeroporturi Bucureşti, CN Hunedoara şi altele trebuie demişi şi noii şefi numiţi prin respectarea deplină a criteriilor de selecţie şi profesionalism cerute de OUG 109. De la aplicarea acestei ordonanţe, modificată recent, nu trebuie să existe niciun fel de excepţii, spune ONG-urile dând termen pentru această măsură tot 1 decembrie.

"Premierul învestit se angajează să decăpuşeze companiile de stat (care au datorii cât bugetele sănătăţii şi educaţiei la un loc), precum şi la continuarea procesului de profesionalizare şi depolitizare a managementului companiilor de stat. Termen: 10 decembrie", se mai spune în scrisoare.

Alte revendicări legate de manifestaţiile care au loc zilele acestea în Capitală şi alte oraşe din ţară circulă pe Facebook

Una din aceste liste curpinde următoarele: "«Corupţia ucide» - Parlamentarii şi membrii Guvernului nu mai trebuie să beneficieze de un statut privilegiat în faţa legii şi anchetelor de corupţie, privilegiu de care ceilalţi cetăţeni nu au parte. «Am votat 300, nu 600» - Respectarea referendumului prin care s-a votat micşorarea numărului de parlamentari. Aleşii nu au ţinut cont de acel vot. «Jos Sistemul/ Jos corupţia» - Confiscarea integrală în termen de 3 luni a averilor politicienilor şi oficialilor condamnaţi definitiv pentru corupţie (banii furaţi dau energia acestui sistem corupt). «Românii vor schimbare»/ «Toate partidele, aceeaşi mizerie»/ «Toate partidele fură prin rotaţie» - Numirea unui prim-ministru care nu face parte dintre liderii actuali ai clasei politice de la Bucureşti. Prim-ministru tehnocrat".

Pe o altă listă, se cere "scăderea numarului de deputaţi şi senatori din Parlamenul României", "deblocarea tuturor anchetelor care îi vizează pe parlamentari, confiscarea averilor şi simplificarea procedurii de ridicare a imunităţii acestora pentru a permite anchetarea lor", "majorarea bugetului pentru sănătate şi majorarea salariilor medicilor şi cadrelor medicale", "majorarea bugetului pentru educaţie şi majorarea salariilor profesorilor", "stoparea finanţării Bisericii Ortodoxe Române şi impozitarea veniturilor Bisericii Ortodoxe Române" şi "revizuirea şi scăderea birocraţiei şi simplificarea şi clarificarea cadrului legislativ privind funcţionarea societăţiilor comerciale".

Totodată, pe Facebook au fost create mai multe pagini intitulate "Partidul Colectiv" sau ”Partidul Naţional Colectiv”.

Pagina "Partidul Naţional Colectiv", creată de "un grup de prieteni din Bucureşti", majoritatea cu job-uri în IT, care precizează că nu sunt membri în vreun partid sau adepţi ai vreunei ideologii politice şi că au prieteni răniţi grav în Colectiv, a obţinut peste 4.100 de Like-uri, iar grupul "Partidul Colectiv", care are ca administratori nouă tineri, reuneşte acum 5.582 de membri.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi dimineaţă că, pentru prima dată, va chema vineri la consultările pentru formarea guvernului societatea civilă şi reprezentanţi ai manifestaţilor, precizând că a auzit vocea străzii şi că va ţine cont de solicitările protestatarilor.

Iohannis invită coaliţiile de ONG "cu largă recunoaştere publică" să desemneze câte un reprezentant care să participe la consultările de vineri, iar pe manifestanţi "să indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru mişcările civice din ultimele zile".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici