Ciorbea, despre rolul Avocatului Poporului: Mereu am militat pentru ca sesizarea OUG să poată fi atribuită altor instituţii

Avocatul Poporului Victor Ciorbea a declarat, vineri, că a militat întotdeauna în favoarea posibilităţii ca alte instituţii să aibă atribuţia de control de constituţionalitate a ordonanţelor de urgenţă, lucru care ar întări funcţionarea democratică a acestora şi ar consolida statul de drept.

284 afișări
Imaginea articolului Ciorbea, despre rolul Avocatului Poporului: Mereu am militat pentru ca sesizarea OUG să poată fi atribuită altor instituţii

Ciorbea, despre rolul Avocatului Poporului: Mereu am militat pentru ca sesizarea OUG să poată fi atribuită altor instituţii

Reacţia acestuia vine ca urmare a unor idei avansate de fostul şef al statului Traian Băsescu, de preşedintele Klaus Iohannis şi a altor reprezentanţi ai societăţii civile.

„Cu privire la unele afirmaţii făcute, în ultimul timp, de către fostul preşedinte Traian Băsescu, dar şi faţă de unele idei avansate atât de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohanis, cât şi de către alţi reprezentanţi ai societăţii civile sau ai administraţiei locale, aş dori să fac câteva precizări importante şi necesare. Atât domnul Traian Băsescu, fost Preşedinte al României, cât şi domnul Klaus Iohannis, Preşedintele României, dar şi unii reprezentanţi ai administraţiei locale, au lansat, în ultimul timp, ideea, ca atribuţia de control de constituţionalitate a ordonanţelor de urgenţă să fie atribuită şi altor instituţii. O spun cu fermitate, întotdeauna am militat şi în continuare militez în favoarea unei asemenea posibilităţi, care nu ar face decât să întărească funcţionarea democratică a instituţiilor şi implicit consolidarea statului de drept. Deşi această idee a fost adusă spre dezbatere abia acum, eu am exprimat-o încă de la preluarea funcţiei de Avocat al Poporului, mărturie stând numeroasele declaraţii şi interviuri în acest sens. Desigur, pentru a putea fi pusă în aplicare, este necesară modificarea Constituţiei”, a transmis Victor Ciorbea, printr-un comunicat de presă remis, vineri, MEDIAFAX.

Avocatul Poporului a criticat şi informaţiile apărute în mass-media potrivit cărora nu ar ataca ordonanţele de urgenţă, amintind că a sesizat CCR cu o excepţie de neconstituţională a OUG 13.

„În spaţiul public au mai apărut şi aserţiuni, lansate pe unele portale media, referitoare la faptul că nu atac ordonanţele de urgenţă, ba chiar că nu aş fi atacat celebra OUG nr. 13/2017. Această din urmă aserţiune este totalmente falsă, cât şi vădit răuvoitoare. Avocatul Poporului a ridicat excepţia de neconstituţionalitate a OUG în cauză, excepţie care a fost respinsă întrucât a devenit ulterior inadmisibilă, ca urmare a abrogării ordonanţei de către Guvern”, a conchis Ciorbea.

Avocatul Poporului este singura instituţie care poate sesiza direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a ordonanţelor de urgenţă.

Pe 1 aprilie, Klaus Iohannis a anunţat că va adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgeşte aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face „mai eficient şi mai puternic”.

La patru zile distanţă, şeful statului a spus că cele două teme, transmise Legislativului, ca fiind de interes naţional care urmează să fie puse în discuţie la referendumul din 26 mai sunt: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie şi interzicerea ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici