Codul Muncii şi legile electorale se anunţă principalele subiecte de dispută ale sesiunii

Partidele din arcul guvernamental şi cele din opoziţie au ca priorităţi, în noua sesiune parlamentară, modificarea Codului Muncii şi a legilor electorale, fiecare dintre părţi având însă opţiuni diferite asupra schimbărilor care se impun.

46 afișări
Imaginea articolului Codul Muncii şi legile electorale se anunţă principalele subiecte de dispută ale sesiunii

Codul Muncii şi legile electorale se anunţă principalele subiecte de dispută ale sesiunii (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Unul dintre punctele majore pe care parlamentarii puterii şi cei ai opoziţiei le vor disputa în sesiunea Legislativului care începe marţi este modificarea Codului Muncii.

Propunerea avansată de Guvern este respinsă atât de partidele de opoziţie, PSD şi PNL, cât şi de principalele sindicate şi patronate.

Majoritatea guvernamentală pare a fi pusă în pericol, la vot, întrucât UNPR şi-a afirmat susţinerea pentru proiectul de Cod propus de principalele confederaţii sindicale cărora le-a promis chiar, prin preşedintele Marian Sârbu, că le va susţine revendicările în cadrul coaliţiei guvernamentale. Totuşi, problema votului şi a dezbaterilor interminabile ar putea fi depăşită din nou prin procedura asumării răspunderii Guvernului.

Varianta guvernamentală a Codului muncii, respinsă de sindicate şi opoziţie, prevede majorarea perioadei de preaviz la 20 de zile calendaristice în cazul celor care lucrează în execuţie şi la 30 de zile calendaristice în cazul celor care au funcţii de conducere. De asemenea, în opinia Guvernului, perioada de probă pentru angajaţi ar urma să crească de la 30 de zile la 45 de zile, respectiv de la 90 la 120 de zile pentru cei cu funcţii de conducere. Reglementările în ceea ce priveşte contractele de muncă pe perioadă determinată şi negocierile colective sunt şi ele puncte în care opoziţia şi puterea au opinii divergente.

O altă prioritate pe care atât puterea, cât şi opoziţia au anunţat-o declarativ este modificarea legislaţiei electorale, majoritatea partidelor declarându-se împotriva sistemului de vot care a funcţionat la alegerile parlamentare din 2008.

În timp ce PDL doreşte aplicarea imediată a referendumului din noiembrie 2009, în sensul reducerii numărului de parlamentari şi trecerea la sistemul unicameral, opoziţia doreşte modificarea legilor electorale pentru îngrădirea eventualelor fraude.

În ceea ce priveşte trecerea la un Parlament unicameral, PDL pare să fie singurul adept al acestei idei, PSD şi PNL, dar şi UDMR declarând că doresc menţinerea ambelor Camere ale Legislativului. Asupra reducerii numărului parlamentarilor se pare că există acceptul tuturor partidelor, doar cifra aleşilor fiind obiect de divergenţe.

Este de aşteptat, în consecinţă, activarea comisiei parlamentare de modificare a Constituţiei, PSD şi PNL anunţând că vor face propuneri comune, care să vizeze, în principal, reglementări mai precise în ceea ce priveşte raporturile dintre Guvern şi Parlament, dar şi dintre preşedinte şi Executiv.

PSD a anunţat deja că doreşte un sistem de vot mixt, adică o combinaţie între votul uninominal şi cel pe listă, în timp ce PDL tatonează ideea menţinerii sistemului uninominal, dar şi cea a votului prin corespondenţă, opţiune pe care PSD şi PNL o suspectează că ar ascunde tentaţia fraudării votului.

Şi modul de alegere a primarilor ar putea fi schimbat, dacă PDL reuşeşte să convingă majoritatea guvernamentală să susţină varianta cu un tur de scrutin, soluţie pe care PSD nu a respins-o categoric, mai ales că, în perspectiva alianţei cu PNL, o estimare neoficială a social-democraţilor arată că ar avea de câştigat în marile oraşe.

Nu în ultimul rând, introducerea votului prin corespondenţă va genera noi polemici în Parlament, având în vedere miza voturilor românilor aflaţi în afara ţării .

Alte două probleme care vor fi obiectul disputelor putere-opoziţie, fie nerezolvate în sesiunea anterioară, fie soluţionate într-o manieră respinsă prin decizii ale Curţii Constituţionale, sunt Legea educaţiei şi validarea CSM.

O variantă a legii educaţiei naţionale se află încă pe agenda Senatului, deşi proiectul pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament a fost promulgat şi va începe să îşi producă efecte încă din februarie.

Modul în care Senatul a ales să rezolve conflictul legat de validarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, în chiar ultimele zile ale sesiunii anterioare, s-a transformat în vacanţa parlamentară, în urma deciziei Curţii Constituţionale, într-o nouă problemă.

Invalidarea de către Curte a noului CSM şi iminenta reluare a alegerilor, eventuala modificare a legislaţiei, chiar şi temporar, a creat deja terenul pentru reluarea disputelor între opoziţie şi putere, dispute care ar putea duce la prelungirea perioadei în care România nu va avea un CSM funcţional.

Pe lângă aspectele tehnice, problema CSM, cu implicaţiile în Mecanismul de Cooperare şi Verificare, va duce şi la acutizarea controverselor politice între putere şi opoziţie.

Aceleaşi dispute politice se vor acutiza şi odată cu avansarea în problematica aderării la spaţiul Schengen, eventuala amânare constituind un important cap de acuzare formulat de opoziţie.

Tot în spaţiul parlamentar sunt aşteptate reluarea atacurilor PSD şi PNL la adresa preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, dar şi specularea de către opoziţie a situaţiei deputatului PDL Dan Păsat, confruntat cu o solicitare de arestare preventivă din partea DNA.

De asemenea, noua configuraţie a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, în urma deciziei Curţii Constituţionale de a recunoaşte existenţa grupului independenţilor aparţinând UNPR, va constitui un alt focar de conflict între putere şi opoziţie.

La Senat, este de aşteptat ca PDL, alături de UDMR şi UNPR, să reia solicitarea de revocare din funcţie a preşedintelui Mircea Geoană.

Pe de altă parte, şi Guvernul şi-a întocmit propria listă cu priorităţi pentru această sesiune, printre acestea numărându-se o strategie de dezvoltare teritorială a României şi strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2012-2014.

Alte puncte de interes, din perspectiva Executivului, ar fi un proiect de lege privind economia socială, Codul Administrativ al României, ambele având ca termen de adoptare luna aprilie.

De asemenea, Guvernul intenţionează adoptarea unei legi privind tineretul, a unei legi privind sponsorizarea şi mecenatul în cultură şi nou lege a salarizării unitare, pentru 2012.

Executivul vrea să readucă în dezbatere, la insistenţele UDMR, şi Statutul minorităţilor naţionale, blocat la Camera Deputaţilor de peste 5 ani. Acum Guvernul a avansat ca termen pentru aprobarea acestui act normativ sfârşitul lunii iunie 2011, când se încheie prima sesiune parlamentară din acest an.

Dincolo de poziţiile divergente între putere şi opoziţie în plan legislativ, noua sesiune parlamentară va avea o puternică încărcătură politică, în condiţiile în care în primăvară vor avea loc alegeri interne atât la PDL, cât şi la UDMR, iar opoziţia îşi va oficializa, chiar la începutul sesiunii, noua alianţă.

În aceste condiţii, este de aşteptat ca PSD şi PNL, dincolo de moţiunile simple uzuale, să încerce reconfigurarea balanţei de putere, printr-o nouă moţiune de cenzură la care să convingă să se ralieze fie deputaţii minorităţilor naţionale, deja nemulţumiţi de unele măsuri ale Guvernului Boc, fie UDMR, dacă rezultatul alegerilor interne va duce la punerea în discuţiei a opţiunii proguvernamentale.

(Material realizat de Florin Ciolac, florin.ciolac@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici