COMENTARIU - Iohannis, pe urmele lui Iliescu: Viitorul lider PNL a vorbit în Congres de "efectul de sinergie"

Preşedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, s-a remarcat, sâmbătă, la Congresul partidului, prin discursul său de candidat la preşedinţia partidului, el vorbindu-le celor peste 1500 de delegaţi, printre altele, şi despre "efectul de sinergie" pe care şi l-ar dori din relaţia preşedinte-guvern.

535 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU - Iohannis, pe urmele lui Iliescu: Viitorul lider PNL a vorbit în Congres de "efectul de sinergie"

Klaus Iohannis (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)

"O viziune pe zece ani trebuie să definească cel puţin trei lucruri pentru a se transforma într-un proiect politic viabil: trebuie să spunem ce fel de preşedinte al României ne dorim, trebuie să spunem ce guvernare pentru România dorim, trebuie să explicăm care trebuie să fie relaţia constituţională corectă între preşedinte şi Guvern pentru a obţine un efect de sinergie pentru a putea împreună să lucreze pentru România", a spus Iohannis.

El a avut un discurs de circa douăzeci de minute, în care s-a adresat direct delegaţilor, fără a folosi tehnici discursive complexe, fără să folosească glume, contrapunctul sau fiind interogarea repetitivă.

În afară de câteva pauze şi o interogaţie, discursului lui Iohannis a fost unul linear.

Cu excepţia trimiterii la "efectul de sinergie", Iohannis le-a mai vorbit delegaţilor liberali despre "conceptul" unificării dreptei, exprimarea sa fiind una strictă, aproape "chirurgicală".

Sintagmele "şansă istorică", "oportunitate istorică", "creşteri spectaculoase", "realizări măreţe" au fost singurele care au "condimentat" discursul altfel sec al candidatului Iohannis.

"Unificarea drepei – e un concept care a fost vehiculat de PNL, în PNL de multă vreme, dar condiţiile nu au permis până acum abordarea acestei chestiuni. Acum este momentul, acum avem şansa. Aş fi aproape tentat să spun «şansa istorică» să facem ce multă lume în politica românească îşi doreşte de douăzeci de ani – să facem unificarea dreptei. E o necesitate politică şi o oportunitate istorică", a spus Iohannis.

El s-a adresat în discursul său delegaţilor cu apelativul "dragi liberali" . Iohannis nu a folosit nicio altă sintagmă pentru a se adresa colegilor săi.

Fostului preşedinte Ion Iliescu i s-a atribuit citatul "Pus astfel în lumină, ancorat în sinergia faptelor, recursul la universalitate nu eludează meandrele concretului", citat care a făcut o prodigioasă carieră post-revoluţionară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici