Comisiile reunite de afaceri europene dezbat marţi mandatul premierului la Consiliul European

Birourile Permanente reunite au decis să trimită comisiilor reunite de afaceri europene, care se vor întruni marţi, proiectul de mandat al premierului Dacian Cioloş la Consiliul European, a anunţat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

281 afișări
Imaginea articolului Comisiile reunite de afaceri europene dezbat marţi mandatul premierului la Consiliul European

Comisiile reunite de afaceri europene dezbat marţi mandatul premierului la Consiliul European (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

”Birourile Permanente reunite au hotărât, astăzi (luni-n.r), să fie sesizate comisiile reunite de afaceri europene. În cazul în care comisiile avizează favorabil proiectul de mandat, acesta rămâne acelaşi cu cel care a fost depus de premierul Cioloş. În cazul în care în comisiile de afaceri europene există vreo modificare la proiectul de mandat pe care l-a înaintat premierul Cioloş către Parlamentul României, această modificare se va face prin hotărârea Parlamentului, într-o eventuală reuniune în plen a celor două Camere”, a declarat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban, la finalul şedintei de luni a Birourilor Permanente Reunite.

Premierul Dacian Cioloş va prezenta marţi, la ora 15.00, comisiilor de afaceri europene ale Parlamentului mandatul cu care va reprezenta România la Consiliul European de la Bruxelles.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a solicitat, în şedinţa Birourilor Permanente Reunite să existe dezbatere în plen a mandatului lui Dacian Cioloş în cazul în care comisiile reunite de afaceri europene avizează favorabil proiectul de mandat înaintat de premier, însă propunerea sa nu a întrunit sprijinul conducerii Parlamentului.

În condiţiile în care conducerea Parlamentului a dispus ca o eventuală dezbatere în plen să aibă loc doar în cazul în care în comisiile de afaceri europene există vreo modificare la proiectul de mandat pe care l-a înaintat premierul Cioloş, Tăriceanu a spus că se instituie o "practică greşită" care încalcă legea şi decizia Curţii Constituţionale, precum şi practica democratică şi europeană potrivit căreia toate statele dezbat mandatul cu care premierul merge la Consiliul European.

Preşedintele Senatului a invocat Legea privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene şi decizia 449/2013 a CCR prin care judecătorii au stabilit că prevederile actului normativ sunt conforme Constituţiei, respingând sesizarea preşedintelui.

El a spus că, potrivit legii şi deciziei CCR, atunci când preşedintele deleagă atribuţiile premierului privind participarea la Consiliul European, şeful Executivului "este dator să se adreseze Parlamentului cu un proiect-propunere de mandat, ceea ce s-a şi întamplat, pentru ca acesta să îl aprobe". "Asta înseamnă o hotărâre a Parlamentului", a mai spus Tăriceanu.

În virtutea controlului parlamentar, a mai susţinut Tăriceanu, Parlamentul dobândeşte o putere decizională, în baza deciziei CCR. El a insistat că decizia conducerii Legislativului este greşită, diminuând rolul Legislativului, cu atât mai mult cu cât la CE de iarnă vor fi discutate probleme importante, cum ar fi migraţia, care necesită o dezbatere publică ce nu a avut loc până acum. Preşedintele Senatului a mai spus că, dacă Parlamentul va continua în această manieră, atunci nu trebuie să se mai mire nimeni că are o imagine proastă.

Birourile Permanente Reunite au decis cu nouă voturi ”pentru” şi şapte ”împotrivă” să trimită proiectul de mandat al premierului Dacian Cioloş în atenţia comisiilor reunite de afaceri europene.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a delegat pe premierul Dacian Cioloş să participe la Reuniunea Consiliului European care va avea loc la Bruxelles în perioada 17-18 decembrie, a informat vineri Administraţia Prezidenţială.

Subiectul participării la reuniunile Consiliului European a făcut obiectul mai multor dispute de-a lungul timpului, atât între fostul preşedinte Traian Băsescu şi fostul premier Victor Ponta, cât şi între Klaus Iohannis şi Victor Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici