Conducerea Camerei a sesizat Comisia Juridică cu alte două cereri ale DNA în cazul Elenei Udrea

Conducerea Camerei Deputaţilor a luat, vineri, în discuţie alte două cereri trimise de DNA, referitoare la Elena Udrea, una privind încuviinţarea urmăririi penale ca urmare a nerespectării controlului judiciar şi o alta de reţinere şi arestare preventivă pentru nerespectarea controlului judiciar.

454 afișări
Imaginea articolului Conducerea Camerei a sesizat Comisia Juridică cu alte două cereri ale DNA în cazul Elenei Udrea

Elena Udrea (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, vineri, ca şi în cazul cererilor anterioare, să le trimită Comisiei Juridice, pentru raport.

”Am avut două cereri, una din partea Procurorului General pentru un nou dosar, o nouă ridicare de imunitate pentru deputatul Elena Udrea într-o cauză strict legată de activitatea domniei sale de ministru al Dezvoltării regionale; în cea de-a doua, ministrul Justiţiei cere ridicarea imunităţii, reţinerea şi arestarea preventivă în dosarul «Gala Bute»”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor, VaValeriu Zgoneadupă şedinţa Biroului Permanent.

El a specificat faptul că cele două dosare, respectiv ”Microsoft” şi ”Gala Bute” , în care DNA a trimis diferite solicitări Camerei Deputaţilor în legătură de Elena Udrea, şi care sunt deja în lucru la Comisia juridică, au şi două cereri de reţinere şi arestare preventivă.

Zgonea a spus că în cazul cererii de reţinere şi arestare preventivă, termenul pentru raport dat Comisiei juridice este de trei zile, respectiv până luni inclusiv, în timp ce raportul pentru ridicarea de imunitate nu are un termen strict, dar se va încerca şi ca acest raport să fie elaborat ”de îndată”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a spus că în plenul de luni este posibil să fie supuse votului trei dintre cererile DNA, două privind încuviinţarea ridicării imunităţii în dosarele ”Gala Bute” şi ”Microsoft” şi una de încuviinţare a arestării preventive.

”Luni, în plen, vom avea susţinerea din partea doamnei deputat, dacă este cazul, a punctului său de vedere şi votul cu bile. Asta ne aduce în situaţia în care, dacă începem la 17.30 şedinţa, probabil că pe la ora 21,00 vom încheia, pentru că se va vota fiecare cerere în parte prin vot secret, cu bile”, a spus Zgonea.

Deputaţii din Comisia juridică se vor întâlni "în regim de urgenţă", duminică, la ora 16,30, pentru a discuta cele două solicitări ale DNA referitoare la încuviinţarea arestării deputatului Elena Udrea, a spus, joi, pentru MEDIAFAX preşedintele Comisiei, Bogdan Ciucă.

El a mai spus că, din câte a înţeles de la Biroul Permanent, una dintre cererile DNA privind-o pe Udrea se referă "la începerea urmăririi penale, iar alta la arestare".

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut, marţi, de la Camera Deputaţilor, două avize pentru arestarea preventivă a Elenei Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, unul în dosarul "Gala Bute" şi celălalt în dosarul Microsoft.

În dosarul "Gala Bute", avizul a fost cerut după ce procurorii DNA au extins urmărirea penală pe numele Elenei Udrea şi pentru luare de mită. DNA a solicitat atât avizarea urmăririi penale pentru noua faptă, cât şi încuviinţarea arestării preventive.

În aceeaşi cauză, DNA ceruse luni aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, pentru infracţiunile de abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Comisia juridică a avizat favorabil, miercuri, solicitarea DNA.

În dosarul Microsoft, DNA a cerut, marţi, aviz pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, pentru trei fapte de trafic de influenţă - două în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, respectiv legate de derularea contractului e-România -, spălare de bani şi fals în declaraţiile de avere, precum şi încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului PMP pentru aceste infracţiuni.

De asemenea, în dosarul Microsoft, procurorii au solicitat aviz pentru înlocuirea măsurii controlului judiciar, luată în cazul Elenei Udrea în 29 ianuarie, cu arestarea preventivă, pentru faptele de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, pentru care este deja urmărită penal. Anchetatorii susţin că Udrea a încălcat condiţiile controlului judiciar când a făcut afirmaţii publice cu privire la acuzaţiile ce îi sunt aduse, motiv pentru care se impune arestarea ei.

Elena Udrea a fost denunţată la DNA de omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat în dosarul Microsoft, de la care Udrea ar fi pretins şi primit 500.000 de euro "pentru a-i rezolva problemele din justiţie", se arată în referatul prin care procurorii cer arestarea deputatului PMP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici