Congresul PNL. Liberalii şi-au ales noul preşedinte. Ciţu a câştigat la o diferenţă de aproape 1000 de voturi

  • Florin Cîţu este, oficial, preşedintele Partidului Naţional Liberal.
  • Florin Cîţu a obţinut 2.878 de voturi, ceea ce înseamnă 60,2%. Ludovic Orban a fost votat de 1.898 de membri, ceea ce înseamnă 39,7%.
  • Ludovic Orban anunţă demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi ruperea de Iohannis
  • Congresul PNL a avut loc la Romexpo, cu 5.000 de delegaţi, într-o perioadă marcată de restricţii pandemice.
  • La Congresul PNL a fost prezent Klaus Iohannis, preşedintele României.
  • Ciţu: „Mă voi bate pentru PNL aşa cum nu au ştiut, nu au vrut sau nu au putut alţii să o facă”
16667 afișări
Imaginea articolului Congresul PNL. Liberalii şi-au ales noul preşedinte. Ciţu a câştigat la o diferenţă de aproape 1000 de voturi

Congresul PNL. Liberalii şi-au ales noul preşedinte. Ciţu a câştigat la o diferenţă de aproape 1000 de voturi

Declaraţii Ciţu după ce a devenit preşedintele PNL

Noul preşedinte al PNL, Florin Cîţu, a spus, sâmbătă, după ce a fost votat de peste 60% dintre liberali, că nu este surprins de alegere.

„Trebuie să fiu sincer şi să spun că nu mă surpride alegerea dumneavoastră. Vă promit că voi fi preşedintele tuturor liberalilor. De azi suntem un partid unit şi vom folosi toate resursele împotriva adversarului nostru politic: PSD. Aceasta nu a fost doar o campanie, afost o mişcare care începe cu PNL, care va schimba România în bine. Împreună construim Romnia liberală”, a spus Cîţu.

Ludovic Orban anunţă demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi ruperea de Iohannis

Ludovic Orban a anunţat, de pe scena Congresului PNL, că luni noul preşedinte al partidului va avea pe masa sa demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

„Mulţumec celor aproape 1.900 de colegi care mi-au acordat încrederea în condiţiile în care s-a desfăşurat acest Congres. Îl felicit pe Florin Cîţu pentru alegerea ca preşedinte PNL. De-a lungul carierei mele de 31 de ani apărat valorile liberale şi am acţionat pentru a pune în practică un ideal al politicilor ideale. Voi rămâne consecvent. Îmi voi păstra convingerile şi acţiunea politică petru apărarea democraţiei, valorilor liberale şi voi continua să acţionez aşa cum am făcut şi până acum. Demisia mea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor va fi luni, la prima oră, pe masa preşedintelui ales, Florin Cîţu”, a spus Ludovic Orban.

El a ţinut să precizeze şi că parteneriatul cu Klaus Iohannis nu mai există.

UPDATE Ciţu a câştigat alegerile din PNL

Premierul Florin Cîţu este noul preşedinte al Partidului Naţional Liberal. El l-a învins în competiţia internă pe Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedinte în funcţie. Cîţu a obţinut peste 60% din sufragii.

Un număr de 4.848 de voturi valabile au fost introduse în urnă.

Florin Cîţu a obţinut 2.878 de voturi, ceea ce înseamnă 60,2%.

Ludovic Orban a fost votat de 1.898 de membri, ceea ce înseamnă 39,7%. 72 de voturi au fost anulate.

 

UPDATE Tabăra lui Florin Cîţu îşi proclamă victoria la Congresul PNL

Tabăra lui Florin Cîţu îşi proclamă victoria la Congresul PNL. Rareş Bogdan a declarat, la Aleph News, că premierul va învinge cu un scor de 65 - 70 la sută.

UPDATE Votul s-a încheiat la ora 16:30

Urnele de vot sunt sigilate şi va începe numărătoarea buletinelor de vot.

În acest timp o parte din liberali au ieşit afară la ... mici şi alte produse:

UPDATE Lupta din PNL intră în ultima 100 de metri. A început votul final

Votul pentru funcţia de preşedinte PNL a început.

În sală sunt prezenţi 4.874 delegaţi.

Florin Cîţu le-a cerut delegaţilor de la congresul PNL să îl voteze, pentru că îşi face bine treaba. El a spus că a început spălând vase în SUA şi a ajuns în conducerea unor bănci naţionale.. „Mă voi bate pentru PNL aşa cum nu au ştiut, nu au vrut sau nu au putut alţii să o facă”, spune Cîţu.

„Fraţilor, ce facem cu guvernarea?” – s-a adresat Ludovic Orban colegilor săi, la Congresul PNL. El spune că niciodată nu a existat o cotă de neîncredere atât de mare pentru un premier sau un Guvern, aşa cum este Guvernul Cîţu. Orban promite că are soluţii la criza politică.

"Festivalul democraţiei"? sau "Focar la vot"  Liberalii fac coadă la urnele de votare

 

UPDATE 14.50. Începe procesul de vot. Sunt prezenţi în sală un număr record de 4874 de delegaţi. 

UPDATE 14.30. Urmează discursurile candidaţilor pentru Preşedenţia Curţii de Arbitraj

UPDATE. Ludovic Orban îşi susţine discursul, urmat de alţi membri din tabăra sa precum Ionel Dancă şi Violeta Alexandru

UPDATE. Liberali din linia a doua a partidului îşi susţin discursurile. Au trecut pe la microfon Rareş Bogdan şi Emil Boc, aflaţi în tabăra premierului.

UPDATE. La ora 12.31 a început discursul lui Florin Cîţu. Premierul este bruiat de cei din sală de  către fanii lui Orban. „Fără PSD”, i-au transmis delegaţii lui Cîţu. Premierului i s-a cerut demisia! Cîţu le-a spus celor prezenţi că a început spălând vase în SUA şi a marşat pe ideea că n-a făcut compromisuri. „Nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie PSD. Nu vom face alianţă cu PSD. Acum, dar şi după 2024. Suntem liberali, nu facem ca Dragnea!”, a mai zis Cîţu.

„Niciodată, dar niciodată, nu voi pune în pericol parteneriatul cu preşedintele Klaus Iohannis”, aproape că a strigat premierul de la tribună.

UPDATE. Discursul lui Orban a început la ora 12.13. Vecin de scaun cu Emil Boc, Florin Cîţu a consultat pe alocuri telefonul mobil, în timp ce rivalul său îşi prezenta realizările mandatului, fie a făcut selfie-uri cu admiratoarele.

UPDATE. Klaus Iohannis a părăsit sala la ora 12.00. A fost însoţit de cei doi candidaţi.

UPDATE. Iohannis şi-a început discursul la ora 11.13 şi s-a terminat la 11.31. Din sală s-a scandat: ”Orban, Orban”! Tabăra actualului preşedinte este mai vocală decât cea a rivalului. Se ştie că preşedintele îl susţine pe Florin Cîţu. Şeful statului şi-a exprimat regretul că n-a fost o confruntare de idei în campanie, cerând ca premierul Cîţu să rămână în funcţie.

Discursul lui Iohannis a fost aplaudat în picioare de Florin Cîţu şi de Rareş Bogdan, în timp ce Ludovic Orban a stat pe scaun şi a butonat telefonul mobil. „Eu vă mulţumesc şi vă doresc mult succes la acest Congres! Văd că sunteţi energizaţi şi aşa este bine, dar la final trebuie să fim o echipă”, a fost apelul la unitatea al preşedintelui, mesaj cu care şi-a încheiat discursul.

În sală nu se respectă distanţarea socială impusă, de 3 metri. Pe un banner scrie „Alegerile controlate sunt pentru oameni fără demnitate”.

UPDATE. La ora 11.00, la Romexpo a ajuns preşedintele Klaus Iohannis, aşteptat cu covorul albastru la intrare. Preşedintele a fost flancat de Ludovic Orban şi Florin Cîţu, cei doi candidaţi. În timp ce se deplasau, din spate se auzeau scandări pentru Orban şi pentru Cîţu. Intrarea în arenă a candidaţilor şi a preşedintelui a avut loc pe muzică de film. Provocat de jurnalişti, Iohannis n-a scos o vorbă.

UPDATE. Cei doi candidaţi au ajuns la Romexpo, locul în care se ţine congresul Partidului Naţional Liberal. Preşedintele Ludovic Orban şi-a băut cafeaua şi a fumat o ţigară lângă oameni din partid. „Micul dejun l-am luat acasă. Mi l-am preparat singur”, a spus şeful PNL, care a dat asigurări că adunarea se va desfăşura în deplină securitate sanitară. Afară, micii sfârâiau pe grătare. Protestatarii au adus un ciolan, ironizând lupta pentru putere dusă de cele două tabere. S-a cerut desfiinţarea Secţiei Speciale.

Premierul Florin Cîţu a venit la Rompexpo şi a fost întâmpinat de clujeanul Emil Boc. Şeful guvernului l-a avut în apropiere pe europarlamentarul Rareş Bogdan. „Asta facce opoziţia, va protesta întotdeauna”, a comentat Cîţu prezenţa grupurilor civice care ironizează lupta pentru putere din PNL.

///////////////////////////////.

Favorit să câştige cursa este creditat prim-ministrul Cîţu, care are statut de preferat al preşedintelui Klaus Iohannis, în pofida scandalurilor în care a fost implicat ca urmare a problemelor cu legea pe care le-a avut în SUA.

Ludovic Orban este identificat ca fiind „aripa veche”, cu mai multă priză la baza partidului, dar ocolit de cei ajunşi parlamentari şi lideri locali.

În debutul Congresului PNL sunt programate discursuri ale invitaţilor, la loc de frunte fiind cuvântarea preşedintele Klaus Iohannis. De asemenea, în prima parte a şedinţei, actualul preşedinte al partidului, Ludovic Orban, va prezenta ulterior raportul de activitate al mandatului său.

Cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte PNL vor avea la dispoziţie câte 20 de minute pentru a-şi prezenta moţiunile, urmaţi fiind de discursurile a câte 5 susţinători timp de 5 minute fiecare.

Votul pentru candidaţii la preşedinţia partidului ar putea începe în jurul orei 14:00, conform informaţiilor transmise de organizatori.

Pentru accesul participanţilor la lucrări au fost impuse o serie de măsuri în contextul pandemiei de COVID-19, intrarea în sala reuniunii făcându-se numai pe baza adeverinţei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, a rezultatului negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid ori a certificatelor care dovedesc trecerea prin boală.

De asemenea, preşedinţii filialelor PNL au fost obligaţi, la rândul lor, să verifice dacă delegaţii au toate documentele necesare şi nicio organizaţie nu va avea invitaţi..

"La Congresul PNL se va purta mască. Este legal pentru că este un congres unde este un spaţiu de 3 metri pătraţi de persoană. Sunt 15.000 de metri pătraţi, deci, dacă vor fi 5.000 de persoane, se poate ţine în condiţii de legalitate. Până la urmă trebuie să mergem spre normalitate, avem vaccin, avem certificat, nu putem să ne oprim de fiecare dată", a precizat Cîţu. El a spus că în acest sens a fost solicitat şi un punct de vedere de la Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Ludovic Orban candidează, la congres, cu moţiunea "Forţa Dreptei", iar Florin Cîţu cu moţiunea "România Liberală".

Dar, în timpul campaniei electorale interne, cei doi şi-au adus mai multe critici şi acuzaţii reciproce. Duelul a fost marcat de un festival al declaraţiilor. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici