Criză politică în România. Deputat PSD, după ce s-a solicitat demisia premierului: Iohannis se cere la suspendare/ Un alt reprezentant al coaliţiei: Procedural, nu are ce să îi facă

Deputatul PSD, Liviu Pleşoianu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Klaus Iohannis a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă pentru a-şi recăpăta popularitatea, care scade "vertiginos", acesta adăugând că şeful statului "se cere suspendat" din acelaşi motiv.

6984 afișări
Imaginea articolului Criză politică în România. Deputat PSD, după ce s-a solicitat demisia premierului: Iohannis se cere la suspendare/ Un alt reprezentant al coaliţiei: Procedural, nu are ce să îi facă

Deputat PSD, după ce s-a cerut demisia premierului: Procedural, nu are ce să îi facă

"Este o solicitare rizibilă şi aberantă. Strict tehnic, constituţional, juridic, legal vorbind, nu preşedintele României oferă încredere unui Guvern. Conform Constituţiei acestei ţări, pe care ar fi bine s-o mai citească din când în când, încrederea o conferă Parlamentul României şi această încredere a fost conferită prin vot. Tot Parlamentul României, dacă vrea, poate să retragă această încredere, în urma unei moţiuni de cenzură. Ceea ce spune domnul Iohannis este pur şi simplu aberant. De ce o face? O face pentru un motiv foarte simplu. Domnul Iohannis ştie din toate sondajele, din toate semnalele că este în cădere liberă şi că şansele domniei sale la un al doilea mandat scad vertiginos cu fiecare zi care trece. Şi atunci a decis că asta este calea de urmat. Să intre într-un război direct, încercând să activeze o parte a societăţii româneşti care să îl salveze de la pierderea celui de-al doilea mandat. Mă aştept să meargă foarte departe, pentru că atâta vreme cât încălcând Constituţia, care îi cere să fie mediator, pentru că acum vrea brusc să fie mediator, domnia sa este în geacă roşie, că eu nu uit acel moment. Scena aceea este în sens negativ memorabilă. Ca atare, mă aştept la un război total din partea domniei sale. Şi în anul acesta care, din păcate, este anul Centenerului, dar aceasta este ţara", a afirmat, vineri, Liviu Pleşoianu, pentru MEDIAFAX.

Întrebat dacă se poate vorbi despre o suspendarea a lui Iohannis din funcţia de preşedinte, deputatul PSD a replicat: "Aici sunt două planuri. Strict în ceea ce priveşte această ţară, convingerea mea este că fiecare zi în plus cu acest ins este o zi rea pentru România. Sunt convins că dacă se demara o procedură de suspendare atunci, era foarte bine. Atunci când a ieşit în geacă roşie sau când, deşi acum vorbeşte despre deciziile CCR, putea fi suspendat domnia sa pentru încălcarea deciziilor CCR, în momentul în care le-a ignorat total pe acelea care spuneau că doamna Kovesi nu a procedat corect neprezentându-se în faţa unei comisii. Acolo nu l-au mai interesat deciziile CCR. În mod real, constituţional, sunt multe motive de suspendare, dar domnul Iohannis cred că se cere cumva la suspendare în momentul de faţă, dacă ne amintim de prima suspendare a lui Băsescu, care cumva l-a readus pe cai mari, în condiţiile în care începuse să piardă din popularitate. Cred că domnul Iohannis încearcă o reeditare a momentul. Din acest punct de vedere nu cred că trebuie intrat în jocul lui."

Corlăţean: Iohannis nu are ce să retragă premierului pentru că nu i-a dat. E o greşeală de începător

Senatorul Titus Corlăţean a declarat, vineri, la Alba Iulia, că preşedintele Klaus Iohannis face o greşeală de începător cerând demisia premierului, iar din punct de vedere constituţional este o gafă care nu poate fi explicată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat, vineri, la Alba Iulia, cum comentează faptul că preşedintele Iohannis i-a cerut premierului Dăncilă demisia, senatorul Titus Corlăţean a răspuns: ”Domnul preşedinte, în primul rând, am văzut că anunţă că retrage încrederea, sprijinul politic, pe care i le-ar fi acordat doamnei prim-ministru. E o greşeală de începător, aş spune, pentru că domnul preşedinte nu are ce să retragă pentru că nu a dat şi nu avea ce să dea. Parlamentul, potrivit Constituţiei României, este cel care acordă încrederea politică sub forma votului de învestitură atât pentru Guvern, deci în primul rând pentru primul ministru, cât şi pentru programul de guvernare. E un lucru elementar şi m-aş fi aşteptat ca domnul preşedinte să ştie acest lucru”.

Fostul ministru de Externe a adăugat că preşedintele României ”recurge a nu ştiu a câta oară în ultimele zile la o greşeală fundamentală”, iar astfel ”riscă să genereze tensiuni şi o criză politică”, precizând că este un lucru foarte greu de înţeles şi în niciun caz de acceptat.

Întrebat, de asemenea, dacă s-a mai întâmplat ca un fost preşedinte să îi ceară demisia unui premier Titus Corlăţean a amintit de Traian Băsescu, însă fără să-i pronunţe numele.

Vă aduc aminte de perioada efervescentă a fostului preşedinte, nu vreau să-i dau numele, care, periodic, în funcţie de starea sa de spirit de dimineaţă, cerea demisia premierului Victor Ponta la acel moment. Iată că domnul preşedinte calcă glorios pe urmele celuilalt domn preşedinte. Vă spun cinstit, pentru un preşedinte care este şi ardelean, este şi bărbat, să se adreseze aşa cum a făcut-o în ultimele zile la adresa unui prim-ministru care este şi doamnă, e o chestiune inacceptabilă în primul rând din punct de vedere al regulilor de politeţe, iar din punct de vedere politic reprezintă o greşeală. Din punct de vedere constituţional, o gafă care chiar nu poate fi explicată”, a mai spus Corlăţean.

Rădulescu: Procedural, nu are ce sa-i facă

Deputatul Cătălin Rădulescu a declarat, vineri, după ce Klaus Iohannis a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă, că singura consecinţă a acestui lucru este că cei doi "nu or să mă mai aibă multe discuţii unul cu altul".

“Procedural, nu are ce să îi facă. Şi dacă îi retrage încrederea, ce? Singura pârghie constituţională pentru ca un premier să îşi piardă mandatul este ca partidul să îi retragă sprijinul sau să demisioneze. Preşedintele nu are niciun rol constituţional în asta, face aşa un fel de imagine publică, politică faţă de electoratul lui. Îi retrage încrederea...asta înseamnă că nu or să mai aibă aşa multe discuţii unul cu altul”, a declarat pentru MEDIAFAX deputatul Cătălin Rădulescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, că retrage sprijinul politic premierului Viorica Dăncilă şi cere public demisia acesteia din funcţia de şef al Executivului. Afirmaţiile vin în contextul în care şeful statului trebuia să se întâlnească la Cotroceni cu prim-ministrul pentru a discuta despre situaţia mutării ambasadei României din Israel, un demers în care preşedintele a susţinut că nu a fost consultat în prealabil de Dăncilă sau de liderii PSD. Premierul a contramandat întrevederea cu Klaus Iohannis care trebuia să aibă loc vineri la ora 11.00.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici