Dan Barna explică de ce nu vrea CE să dea bani pentru programele României de irigaţii

Vicepremierul Dan Barna a explicat luni seara care au fost motivele pentru care Comisia Europeană a anunţat categoric că nu va susţine programele de irigaţii prezentate de România în PNRR.

3179 afișări
Imaginea articolului Dan Barna explică de ce nu vrea CE să dea bani pentru programele României de irigaţii

Dan Barna explică de ce nu vrea CE să dea bani pentru programele României de irigaţii

Vicepremierul Dan Barna susţine că sistemul de irigaţii propus de România este „depăşit”, în opinia CE.

„Problema cu irigaţiile e că aşa cum ştim noi irigaţiile, canale care străbat câmpiile şi de acolo cu pompe se fac irigaţiile, în realitate contribuie la deşertificare, pentru că practic se extrage apa din sol, o parte e preluată înapoi în sol, o parte se evaporă. Se pierde accelerat apa din sol, România are o prezenţă a apei în sol sub media necesară şi atunci genul acesta de irigaţii tradiţionale sunt depăşite complet şi CE a spus foarte clar nu o să dăm bani pentru sisteme care în loc să contribuie la un impact pozitiv asupra mediului, de fapt afectează şi mai dramatic mediul”, a declarat Dan Barna, la Digi24.

În opinia acestuia, soluţia în acest caz este reprezentată de sistemele de irigaţii prin picurare.

„Comisia a fost foarte clară şi a spus: actuala formulă nu va beneficia de suportul nostru pentru că e o formulă depăşită tehnic, moral şi nu vom aloca resurse pentru asta”, a mai spus Barna.

Acesta susţine că agricultorii români au nevoie de irigaţii pentru multe dintre suprafeţele pe care le au.

„Trebuie să găsim soluţii pentru a devzolta sisteme mai moderne şi o posibilitate sunt fondurile structurale”, a mai spus Dan Barna.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici